Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Gospodarenje šumama
  • 31.10.2015. 08:10

Novi Pravilnik o uređivanju šuma

Sredinom srpnja izašao je novi Pravilnik o uređivanju šuma čime je prestao vrijediti stari pravilnik iz 2008. godine. Promjena je mnogo, stoga oprez!

Foto: depositphotos.com, nelsonart
  • 1.127
  • 44
  • 0

Sredinom srpnja izašao je novi Pravilnik o uređivanju šuma čime je prestao vrijediti stari pravilnik iz 2008. godine. Ovaj dokument jedan je od temeljnih dokumenata u šumarskome poslu, a sadrži brojne izmjene zanimljive šumarskoj struci. S obzirom da ih ima mnogo, dužnost je svakog šumarskog stručnjaka dobro ga proučiti.

Ministarstvo poljoprivrede uz suglasnost Ministarstva zaštite okoliša i prostornog uređenja donijelo je sredinom srpnja novi Pravilnik o uređivanju šuma, važan dokument kojim se definira izrada uređajnih elaborata, gospodarskih osnova i drugih dokumenata važnih za planiranje budućeg gospodarenja šumama na teritoriju cijele Hrvatske. Kada uzmemo u obzir da šumske površine pokrivaju našu zemlju sa 47%, postaje jasno o kako važnom dokumentu je riječ. Izmjena ima mnogo, previše za detaljno prikazivanje u jednome članku, stoga savjetujemo svim stručnim osobama da dobro prouče novi pravilnik kako bi što kvalitetnije prilagodili poslove na terenu sa zakonskim obavezama.

Prilagođavanje direktiva

Novi Pravilnik o uređivanju šuma. Promjena je mnogo, stoga oprez!

Ovdje ćemo se osvrnuti samo na velike izmjene koje do sada nisu bile predmet prošlog pravilnika.

S obzirom da je naša zemlja prije dvije godine ušla u novu zajednicu, Europsku uniju, postojala je potreba prilagođavanja već postojećih direktiva koje propisuje EU sa našim zakonodavstvom. Rezultat toga je i novi Pravilnik o uređivanju šuma koji obvezuje detaljnije obraditi područja Nature 2000 i Ekološke mreže te poštivanje ostalih obveza proizašlih iz EU direktiva koje se bave zaštitom staništa.

Promjena u načinu izmjera sastojina

Došlo je i do promjena u načinu izmjera sastojina, a tu prvenstveno mislimo na totalnu klupažu koju više ne treba obavljati u svim sastojinama predviđenima za glavni prihod. Nadalje, detaljnije je propisan način određivanja etata s posebnim naglaskom na sastojine niskog uzgojnog oblika (panjače). Isto tako, propisi radova biološke reprodukcije šuma morati će se detaljnije propisivati, a i njihovo praćenje će morati biti umnogome preciznije. Morat će se voditi evidencija, ne samo radova na biološkoj obnovi, već i sječe, a pogotovo sječe slučajnog prihoda gdje postoje jasno definirane stavke bez mogućnosti slobodne interpretacije podataka.

Preciznije je definirana i Izrada programa gospodarenja šumama posebne namjene, gdje se uvode stavke unošenja općih podataka, kao i smjernica gospodarenja u svrhu sprječavanja zlouporaba.

Evidencija promjene namjene zemljišta

Program zaštite šuma u zaštićenim područjima novim pravilnikom postaje kud i kamo detaljniji od prethodnoga, gdje će odgovorni morati obratiti pozornost na brojne detalje koji se već prate u gospodarskim šumama.

Jedna od novih obveza definiranih novim pravilnikom su i obveze definirane Kyoto protokolom, poput detaljnog evidentiranja promjene namjene zemljišta, a tiče se i pošumljavanja koje obavljamo umjetnim putem, prirodnim pošumljavanjem te odšumljavanjem, odnosno smanjivanjem šumskih površina. Svrha svih ovih izmjena je usklađivanje sa propisanim stavkama koje smo kao članica Europske unije i Ujedinjenih naroda dužni provoditi na terenu.

Zaštita staništa i klimatske promjene

Tu se prvenstveno misli na Direktivu (obvezujući dokument) Vijeća Europe o zaštiti prirodnih staništa i divljih biljnih i životinjskih vrsta te Odluku Europskog parlamenta i Vijeća o pravilima za obračun emisija i uklanjanja stakleničkih plinova koji nastaju iz djelatnosti povezanih s korištenjem zemljišta, prenamjenom zemljišta i šumarstvom te informacijama o mjerama povezanima s tim djelatnostima. U ovaj pravilnik ugrađene su i odredbe Okvirne konvencije Ujedinjenih naroda o promjeni klime (UNFCCC) ratificiranom od strane Republike Hrvatske te Kyotskog protokola.

Ovim će pravilnikom i šumarska struka započeti novo razdoblje upravljanja šumama u kojem se načini gospodarenja prilagođavaju novonastalim klimatskim promjenama i potrebama tržišta, a sve u svrhu bolje zaštite ekoloških sustava na globalnoj razini - stoga je novi pravilnik o uređivanju očekivana reakcija prilagođavanja propisa jedne države već od prije određenim direktivama jednoga većeg sustava, u ovome slučaju Europske unije.

Autor: Goran Vincenc, Foto: depositphotos.com, nelsonart


Izvori

Časopis HŠ


Tagovi

Pravilnik Uređivanje šuma Gospodarenje šumama Direktiva Šumarska struka Natura 2000 Ekološka mreža Totalna klupaža Panjača Evidencija Namjena zemljišta Zaštita staništa Klimatske promjene Kyoto UNFCCC

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Kompanija Volkswagen oborila je novi rekord u prodaji. I ne, ne radi se o automobilima. Riječ je o njihovoj poznatoj curry kobasici.  Tako je u 2023. godini prodano je 8,33 milijuna kobasica, uključujući sve varijante. To je oko 400.000 viš... Više [+]