Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Osječko-baranjska županija
  • 27.03.2018. 09:00

OBŽ animira lovni turizam, osigurane i nove potpore

U suradnji s lovačkim društvima, Osječko-baranjska županija poduzima niz mjera za razvoj i unaprjeđenje lovstva. Na Internet stranici OBŽ objavljeni su novi javni pozivi za potpore!

Foto: Bigstockphoto/zorandim
  • 624
  • 69
  • 0

U ovo vrijeme se na području Osječko-baranjske županije možemo pohvaliti s 24 državna lovišta i 85 zajedničkih lovišta koja su u zakupu domicilnih lovačkih društava.

Uzimajući u obzir da je lovni turizam važna sastavnica kontinentalnog turizma jer potiče razvoj Osječko-baranjske županije, produljujući turističku sezonu s ljetnih mjeseci na ostala godišnja doba, možemo reći da ovaj oblik turizma može i hoće privlačiti brojne inozemne turiste u našu Slavoniju i Baranju.

Na žalost, za vrijeme prijašnje vlasti, lovni turizam je kao jedan od specijaliziranih turističkih proizvoda predstavljao značajan resurs, ali je stagnirao, a samim time, bio i daleko od onih rezultata koje je mogao ostvariti. Iz tih razloga, a kako bi se Osječko-baranjska županija mogla nositi s konkurencijom drugih razvijenih lovnih destinacija, Županija ga je uvrstila kao posebnu granu kontinentalnog turizma u prioritete razvoja.

Niz mjera za razvoj lovstva na području OBŽ

Tim povodom, a u suradnji s lovačkim društvima, Županija danas poduzima niz mjera za razvoj i unaprjeđenje lovstva. Da je tome tako, potvrđuje i sjednica Kolegija župana održana 21. ožujka 2018. godine, u sjedištu Županije u Osijeku na kojoj je razmatrano ukupno stanje lovstva u Osječko-baranjskoj županiji.

Naglašeno je da se prema utvrđenom Programu za unaprjeđenje lovstva na području Osječko-baranjske županije, sredstva ostvarena od naknada za koncesije koriste za provedbu aktivnosti koje su neophodne u gospodarenju lovištima i s divljači (povećanje brojnog stanja divljači, popravljanje starosne, spolne, dobne i trofejne strukture divljači, popravljanje stanišnih uvjeta za divljač i dr.), a kojima se doprinosi razvoju i unaprjeđenju lovstva na području Osječko-baranjske županije.

Osigurana bogata lepeza potpora za unaprjeđenje lovstva

 Županijska skupština je donijela Odluku o potporama za unaprjeđenje lovstva na području Osječko-baranjske županije kojom su uređeni uvjeti, način i postupak dodjele tih nepovratnih sredstava. Postupak dodjele potpore provodi se temeljem javnih poziva koji se objavljuju za svaki projekt na Internet stranici Županije.

Tako je na temelju odobrenih zahtjeva tijekom 2017. godine za potpore za razvoj i unaprjeđenje lovnog turizma, uglavnom obnovu i izgradnju smještajnih kapaciteta u lovačkim domovima i lovačkim kućama odobreno 155.230,00 kuna. Potporama je za unaprjeđenje lovne infrastrukture i nabave opreme za sprječavanje šteta od divljači te godine odobreno 22.675,00 kuna. Za potpore za ozakonjenje lovačkih kuća 15.160,00 kuna, za potpore za sudjelovanje na manifestacijama 40.030,00 kuna, za potpore za unošenje divljači u zajednička lovišta 36.600,00 kuna, dok je za pokriće troškova isplate šteta od divljači odobreno 73.657,00 kuna. S druge strane, nitko nije podnio zahtjev za potpore za opremanje hladnjača za prihvat mesa, kao ni za kupovinu zemljišta za osnivanje remiza za divljač.

Na temelju odobrenih zahtjeva tijekom 2017. godine za potpore za razvoj i unaprjeđenje lovnog turizma odobreno je 155.230,00 kuna.

Gosti putuju i nekoliko tisuća km kako bi doživjeli iskustva koja pruža lovni turizam

Turistički trendovi u svijetu sve više pokazuju promjenu ponašanja turista koji nastoje doživjeti što je više moguće različitih iskustava tijekom svog putovanja. Za ovaj oblik potražnje odgovara koncept kontinentalnog i ruralnog turizma koji integrira kulturni, seoski, eko, športski, lovni, lječilišni, avanturistički, znanstveni, vjerski, sakralni, tematski (obrazovanje), etno kongresni, tranzitni i druge selektivne oblike turizma.

Turističke potencijale Županije čine područja pod posebnim režimima zaštite, područja uz vodotoke Dravu, Dunav i njihove pritoke, brojne prirodne i umjetne akumulacije, ribnjaci, šume s bogatstvom i raznolikošću flore i faune, poljoprivredna i vinorodna područja te termalni izvori koji pružaju mogućnosti za razvitak turizma. Naravno, vrhunska lovišta poput Tikveša u Baranji većini su omiljena.

Da je lovni turizam važan jer lovci troše više od običnog gosta, potvrđuju i činjenice. Gosti lovci putuju i nekoliko tisuća kilometara kako bi doživjeli iskustva koja pruža lovni turizam, u pravilu su gosti koji troše mnogo više od običnog gosta, a uz lov koriste i ostale turističke usluge.

Dosadašnji turistički razvitak Osječko-baranjske županije temeljio se na valorizaciji prirodnih resursa, kulturno-povijesnih sadržaja, geoprometnom položaju i dostignutoj razini turističko-ugostiteljskih kapaciteta.

U ovom trenutku se lovnim turizmom bave i Hrvatske šume, nekoliko gospodarskih subjekata i veći broj lovnih udruga. Samo nekoliko putničkih agencija u svom programu ima i lovni turizam. Upravo u tom segmentu imamo značajan nedostatak, jer više nema niti jedne veće putničke agencije specijalista, koja bi sustavno objedinjavala programe lovnog turizma, odnosno kvalitetno vršila obradu lovnog tržišta.

Samo nekoliko putničkih agencija u svom programu ima i lovni turizam. Upravo u tom segmentu imamo značajan nedostatak.

Prijave na Javne pozive moguće do 31. listopada 2018.

Prijavni obrazac, obrazac o korištenim de minimis potporama i obrazac izjave o nepostojanju dvostrukog financiranja mogu se podići u Upravnom odjelu za poljoprivredu Osječko-baranjske županije ili na internet stranicama Županije te se isti s propisanom dokumentacijom dostavlja osobno ili na adresu Upravnog odjela za poljoprivredu Osječko-baranjske županije, Trg Ante Starčevića 1/II, 31 000 Osijek, s naznakom za Povjerenstvo za potpore za unaprjeđenje lovstva na području Osječko-baranjske županije.

Javni poziv je otvoren do utroška sredstava planiranih u Proračunu Osječko-baranjske županije za 2018. godinu, a najkasnije do 31. listopada 2018. godine.

Prijave na potpore možete naći ovdje.


Tagovi

OBŽ Lovni turizam Razvoj Županije Lovstvo Potpore


Autorica

Roberta Kljenak

Više [+]

Roberta je dvostruka magistrica u području poljoprivrede. Obožava pisanje i fotografiju! Dobitnica je dekanove nagrade za najbolje studente, predavačica na brojnim poljoprivrednim kongresima i nezaposlena profesorica.


Partner