Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Lovni turizam
  • 29.04.2022. 11:00
  • Osječko-baranjska, Osijek

Okreću se tržištu, otvorili su vrata lovačkih kuća, a lovni turizam u Baranji je eksplodirao

Što se tiče lovnog turizma, u Hrvatskim šumama smo broj 1. Dugo ispod nas nije nitko, pa čak ni u Europi, potvrđuje nam dr.sc. Vlado Jumić, voditelj Uprave šuma Osijek. 

Foto: Goran Vincenc/HŠ
  • 2.052
  • 118
  • 0

Lovni turizam na području Baranje zadnje dvije godine je eksplodirao. "Interes gostiju, posebice stranaca je porastao", potvrđuje u razgovoru Robert Gros, stručni suradnik za lovstvo u Hrvatskim šumama, Upravi šuma Osijek. 

Potkrepljuje to i brojkama koje govore kako je među gostima čak 95 posto stranaca, dok ostatak čine domaći. Upiti im stižu sa svih strana svijeta. Najviše ih je, ipak, iz Europe. "Od Grčke do Švedske", sažima Gros s kojim smo razgovarali na nedavno održanom Sajmu lova, ribolova i turizma. 

Špica je u vrijeme rike jelena, a slijedi skupni lov na divlje svinje. "To su dva tipa lova koji ih najviše zanimaju. Bilježe se i za uzgojni odstrel jelenske divljači", dodaje.

Kako bi zaokružili cijelu kalendarsku godinu, gostima koji nisu lovci, otvorili su vrata i svojih lovačkih kuća. Dok u Zlatnoj Gredi istovremeno može noćiti 36 osoba, u Monjorošu je 8 ležajeva. Riječ je uglavnom o dvokrevetnim sobama. 

"Lovačke kuće smo stavili na tržište. One su prije bile isključivo u svrhu lova, ali u vrijeme kada se intenzivno ne bavimo njime, a to je od kraja ožujka do početka kolovoza, okrećemo se ugostiteljstvu", objašnjava trendove koje slijede, a time pridonose, napominje, i kontinentalnom turizmu Baranje koji je svake godine 'sve jači' u brojkama. Gosti u njihovim lovačkim kućama imaju priliku okusiti jedinstvenu gastronomsku ponudu. Tako se na meniju mogu naći specijaliteti lokalne divljači i ribe. 

Broj jedan u Hrvatskim šumama 

"Što se tiče lovnog turizma, u Hrvatskim šumama smo broj 1. Dugo ispod nas nije nitko, pa čak ni u Europi", potvrđuje nam dr.sc. Vlado Jumić, voditelj Uprave šuma Osijek. 

Perjanica su Hrvatskih šuma, ističe, i što se tiče povlačenja europskog novca. Tako na ovom području provode četiri projekta financiranih novcima iz Europskih fondova. Uređuju se poučne staze kojima će, objašnjava, svi moći hodati i vidjeti divljač čak i po danu. 

"Sve se više otvaramo tržištu jer ove ljepote Baranje treba pokazati, u njima trebaju moći uživati kako lovci, tako i ljubitelji prirode i ptica, ali i obični građani. Svima to moramo omogućiti. Važno je samo da postoji red i kultura ponašanja u šumi i onda će prostora biti za sve, a niti jedna djelatnost neće biti ugrožena", govori Jumić, stručnjak za lovstvo. 

Špica je u vrijeme rike jelena, a slijedi skupni lov na divlje svinje (Foto: Depositphotos/gsafarek)

Dodaje kako do sada nisu imali incidentnih situacija, ali i da puno rade na edukaciji stanovništva, s djecom, medijima. "Gosti se u većini slučajeva znaju ponašati u šumi. Savjesni su, drže se staza i ne ulaze u dijelove koji su označeni zbog opasnosti koje im prijete", tumači voditelj Uprave šuma Osijek. Jumić kaže kako nesavjesnih uvijek ima, ali da takvi mogu stvoriti najviše problema samima sebi. 

"Kod nas možete vidjeti divljač na livadama, što znači da naše gospodarenje nije isključivo odstrel nego postoji vrijeme i mjesto za sve. Čim padne sumrak, nikakve lovne aktivnosti se ne događaju, a divljač ima svoj mir", govori. 

Profit nije na prvom mjestu 

Brojnost divljači je propisana lovno-gospodarskom osnovom i ona mora biti onolika koliko podnosi stanište. "Ako se hvalite da imate prekomjeran broj, onda bi to uništilo šume, prirodu. Divljači je onoliko koliko stanište podnosi", kaže navodeći da je ova godina pokazala ono čega nije bilo u dalekoj prošlosti. "Doktor sam znanosti u lovstvu, i usudim se to reći, jer pratim povijest. Imamo broj visokokvalitetnih grla što je rezultat rada, organizacije, ulaganja u lovište, a genetika je tu uvijek postojala. No, što ona vrijedi, ako se s divljači ne gospodari dobro. I po tome smo prepoznati u cijelom svijetu, zato nam ljudi dolaze", kaže.  

Salori - Sajam lova, ribolova i turizma

Dodaje kako u Hrvatskoj danas s visokom divljači gospodari svatko. Lovi se u prolazu, a u nekim društvima čovjek može odstrijeliti jelena koji nije ni deset posto jačine kao kod njih. "To nije dobro. To nije gospodarenje i to će se kad tad pokazati", ističe Jumić koji smatra kako u Hrvatskoj nemaju konkurencije

Naglašava da je činjenica da Hrvatske šume gospodare s divljači, o tome se vodi briga, a to pokazuju i vrhunski trofeji. "Nije nam na prvom mjestu profit. I u Lici imamo neku drugu vrstu divljači, i tamo imamo uspjehe, primjerice imamo državnog prvaka divokozu. Dokazali smo da i struka nešto znači i da se ne mora biti prebogat da bismo imali prvake", zaključio je dr.sc. Jumić. 


Tagovi

Lovni turizam UŠP Osijek Robert Gros Divljač Baranja Vlado Jumić


Autorica

Ivana Barišić

Više [+]

Prije nego je upisala pravo, počela se baviti novinarstvom. I u njemu ostala. Pisala je za Večernji list, Poslovni dnevnik i Tportal, a televizijsko iskustvo stekla je na RTL-u. Kada ne piše, vozi bicikl, romobil ili skija :)

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Predsjednik Zoran Milanović i ministrica poljoprivrede Marija Vučković na ovogodišnjem su Noćnjaku obišli izlagače i kušali njihove proizvode. Pogledajte više u našoj galeriji: https://www.agroklub.com/agrogalerija/nocnjak-2024-sadnja-masli... Više [+]