Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Šumski sortimenti
  • 05.03.2019. 11:00

Pada i proizvodnja i prodaja šumskih sortimenata

Od ukupne proizvedene mase na sortimente četinara otpada 16.748 metara kubnih, dok 12.433 metara kubna čine sortimenti lišćara.

Foto: Bigstockphoto/visivasnc
  • 95
  • 3
  • 0

Proizvodnja šumskih sortimenata u januaru 2019. godine u odnosu na januar 2018. godine manja je za 72,1%. Također, prodaja šumskih sortimenata u januaru 2019. godine je u odnosu na isto razdoblje prethodne godine manja za 82,3%, pokazuju rezultati Republičkog zavoda za statistiku. 

Od ukupne proizvedene mase na sortimente četinara otpada 16.748 metara kubnih, dok 12.433 metara kubna čine sortimenti lišćara. U proizvodnji su najzastupljeniji bili trupci kojih je proizvedeno 13.197 metara kubnih od četinarskog i 4.425 metara kubnih od drveta lišćara. Trupci su bili najzastupljeniji i u prodaji.

U Srpskoj je u januaru prodato 13.580 metara kubnih raznih šumskih sortimenata, što je manje za 82,3% nego u istom mjesecu prošle godine.

Sekretar Udruženja šumarstva i drvoprerade u Privrednoj komori Republike Srpske Lazo Šinik kaže da aktivnosti u januaru zavise od dva faktora - vremenskih prilika i rasporeda neradnih dana, navodi RTRS

"Zbog toga u nekom periodu proizvodnja može biti solidna, a u nekom značajno manja, ako se pogodi raspored neradnih dana kojem doprinesu nepovoljni vremenski uslovi", naveo je Šinik te dodao da se drugačije vrijednosti proizvodnje i prodaje od januarskih mogu očekivati u narednom periodu zbog uspostavljenog ritma rada u šumarijama koje trebaju dovesti do ispunjenja plana.

Detalje potražite u dokumentu ispod teksta


Dokumenti


Tagovi

Šumski sortimenti Trupci Prodaja Proizvodnja Lazo Šinik


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

Kako vi zovete ovo !? Dosta se koriste u islamskoj tradiciji u mjesecu Ramazanu !