Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Ambalaža Lanišće
  • 05.08.2017. 15:00

Pilana zadržala stanovnike na Ćićariji

U malenoj općini Lanišće iznad Lupoglava, pilana je jedini proizvodni poslovni subjekt i garancija opstanka života na Ćićariji.

Foto: opcinalanisce.com
  • 2.149
  • 240
  • 0

Maleno istarsko mjesto Lanišće dom je jedine pilane koja je ostala u vlasništvu Hrvatskih šuma. Pilana posluje već 37 godina, poštuje sve tržišne uvjete bez obzira na vlasnike i unatoč velikoj konkurenciji i borbi na tržištu, svo ovo vrijeme opstaju na zahtjevnom europskom tržištu. I ne samo to, već traže mogućnosti kako unaprijediti posao i učiniti ga još profitabilnijim.

Sestrinska tvrtka Hrvatskih šuma Ambalaža Lanišće osnovana je 1980. godine kao socijalna ustanova koja je za cilj imala zaposliti lokalno stanovništvo s Ćićarije kako bi spriječili iseljavanje. Naime, ovaj planinski kraj je bogat kvalitetnim bukovim šumama čija je sirovina korištena u drugim dijelovima tadašnje države a kako je poljoprivreda nudila vrlo limitirane mogućnosti, sve siromašnije stanovništvo bi trbuhom za kruhom napuštalo sela i odlazilo u perspektivnije krajeve. Osnivanje pilanskoga pogona bila je jedina nada kako Ćićarija neće ostati bez svojeg domicilnog stanovništva.

Proizvodnja piljene građe

U samome početku, Ambalaža Lanišće je proizvodila drvenu ambalažu poput gajbi koja se koristila u razvijenom voćarskom sektoru Istre i bivše države, no 1991. godine to se tržište urušava te je tvrtka bila primorana na reorganizaciju, zbog čega kreću u proizvodnju piljene građe, prvenstveno bukve i bora kojeg u okolici ima u izobilju.

Kako stvari stoje, to je bio pametan potez jer unatoč brojnim mukama, Ambalaža Lanišće se održala sve ove godine te posluje i danas. I to dosta dobro!

Prilikom posjeta tvornici dočekao nas je direktor sestrinske tvrtke, Josip Janeš koji nas je proveo kroz prostor tvornice i uveo u poslovanje Ambalaže.

"U malenoj općini Lanišće iznad Lupoglava, pilana je jedini proizvodni poslovni subjekt i garancija opstanka života na Ćićariji. Zapošljavamo 13 radnika od kojih je 11 proizvodnih radnika, jedan administrativni radnik te jedan direktor. Svi radnici su s područja Ćićarije koje spada u područje od posebne državne skrbi", govori nam direktor Janeš.

Ono što je važno jest kako sva sirovina dolazi iz UŠP Buzet te iz obližnje UŠP Delnice. Time se Hrvatske šume d.o.o. iskazuju kao vrlo važan kotačić u ruralnome razvoju što bi trebala biti primarna uloga državne tvrtke.

Kapacitet pilane 12 tisuća kubika

Zanimljivo je kako do sirovine dolaze putem licitacija raspisanih od Hrvatskih šuma d.o.o. Iako je riječ o sestrinskoj firmi, kada je nabava sirovine u pitanju, nema nikakve protekcije već djeluju prema postojećim tržišnim uvjetima a tvrtka svu kupljenu sirovinu plaća na vrijeme. Nema nikakvih bonusa niti protekcija.

Tvornica se nekada bavila samo sekundarnom proizvodnjom dok danas proizvodi piljenu građu za hrvatsko i europsko tržište.

Kako bi mogla biti konkurenta na tržištu, 2009. godine napravljena je kompletna rekonstrukcija. Uloženo je 1,5 milijuna kuna u pilanski trijem i nabavku autoutovarivača za manipulaciju trupcima i piljenom građom. Prije toga, uložilo se 2 milijuna kuna u infrastrukturu kako bi se poboljšali uvjeti rada radnika. Danas imamo pilanu koja se rasprostire na površini od 15 tisuća kvadrata i koja se cijelom svojom proizvodnjom nalazi u grijanom prostoru. Kapacitet pilane je 12 tisuća kubika i trenutno radi u jednoj smjeni. U sklopu pilane je i skladište piljene građe kapaciteta 350 kubika koje se nalazi u natkrivenom prostoru.

Tvrtka godišnje pili 4,5 do 5 tisuća kubika sirovine od čega 2,5 tisuće kubika otpada na crnogoricu, 1,7 tisuća kubika na bukvu dok na ostalu tvrdu bjelogoricu otpada 450 kubika. Gotovo se sva bjelogorica pili za namještaj (elementi) a proizvodnja elemenata za namještaj od 650 kubika izveze se u susjednu Italiju.

Kako bi mogli izvoziti na EU tržište, tvrtka je dobila prestižni FSC certifikat koji je izdan od strane ugledne tvrtke TÜV NORD, kao garancije lanca sljedivosti proizvodnje i garancija da drvni proizvodi dolaze iz šuma kojima se gospodari prema strogim međunarodnim standardima.

Širenje poslovanja

Kako sve ne bi ostalo na gore spomenutome, u Ambalaži Lanišće razmišljaju o širenju poslovanja te o povećanju proizvodnje. Već sada u tvornici pakiraju drvo za ogrjev koji se koristi u krušnim pećima pekara i pizzerija na moru, no u Ambalaži smatraju kako energetskom drvu treba osigurati kontinuitet u proizvodnji koji neće ovisiti isključivo o turističkoj sezoni.

"Dolaskom nove Uprave društva Hrvatske šume d.o.o. planiraju se ulaganja i zapošljavanja novih radnika, a koja su dijelom već i napravljena. Time ćemo povećati proizvodnju a planiramo povećanje iskoristivosti drvnoga ostatka. Ideja je početi koristiti drvni otpad i piljevinu te proizvoditi pelete i ostalu energetsku sirovinu", govori nam Janeš.

Dodatni radnici uvelike bi olakšali problem dugotrajnih bolovanja neovisnih o ozljedama na radu, s čime rukovodstvo u posljednje vrijem muči muku, a osiguralo bi se i širenje na vrlo atraktivno tržište prerade krupnih pilanskih ostataka u pelete, brikete ili sječku čime bi se stvorila dodana vrijednost.

"Trenutno se drvni ostatak prodaje u susjednu Sloveniju koji od njega rade energetsku sirovinu. Ne vidim niti jedan dobar razlog zašto se mi ne bi počeli baviti time. Na taj način bi u potpunosti zaokružili proizvodnju, što je uostalom i naputak EU", rekao nam je za kraj Josip Janeš.

Ambalaža Lanišće lijepa je priča koja govori o brizi državne tvrtke o ruralnim dijelovima države koje je uvelike zahvatila porazna demografska statistika. No kako stvari stoje, stvari se mijenjaju na bolje te se nadamo kako će buduća zapošljavanja dovesti zainteresirane mlade obitelji u ovaj prekrasni kutak lijepe naše, jer samo plač beba garantira opstanak pasivnih krajeva.

Autor: Goran Vincenc

Foto: opcinalanisce.com


Izvori

Časopis HŠ


Tagovi

Lanišće Ćićarija Pilana

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Poštovani, nekaj mi je napalo ružmarin koji stoji na lođi cijelo vrijeme (već drugu godinu), nisam sigurna dal su uši ili pepelnica od previše zalijevanja? Na svaki način trebam riješiti taj problem pa sam planirala obrezati sve do korijena... Više [+]