Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Europsko stablo godine
  • 08.02.2018. 07:30

Platana iz Dubrovnika u izboru za europsko stablo godine!

Danas ovo stablo slovi kao najstarije i najljepše stablo u Hrvatskoj te osim toga spada i među najstarije i najveće primjerke platana u Europi.

  • 4.599
  • 104
  • 0

Platana iz Trstena konkurira za Europsko stablo godine! Natjecanje za Europsko stablo godine održava se od 2011. godine u organizaciji Environmental Partnership Association, the European Landowners Organisation i TeraPark, Europske komisije, pod nadležnošću povjerenika Europske komisije za okoliš, pomorstvo i ribarstvo g. Karmenu Vella. Inspiracija za ovo natjecanje nastala je po uzoru na natjecanje za Stablo godine kojeg je duži niz godina organizirala Češka udruga za zaštitu okoliša u Republici Češkoj (Nadace Partnerství).

Europsko stablo godine predstavlja finale u kojem se između stabala odabranih u nacionalnim natjecanjima bira europski pobjednik. Cilj natjecanja ovakvog tipa je istaknuti značaj starih stabala u prirodnoj i kulturnoj baštini EU, a koja predstavljaju stabla koja zaslužuju našu posebnu brigu i osobitu zaštitu. Osim navedenog natjecanjem se naglašava važnost pružanja usluga stabala u ekosustavu te se nastoje promicati pojedinačna stabla, njihova ljepota, veličina, dob, njihove priče te povezanost s ljudima I lokalnom zajednicom kao prirodnim spomenicima na isti način na koji UNESCO promiče svjetsku baštinu.

Republika Hrvatska natjecanju se prvi put priključila tijekom 2017. godine čime joj je omogućena direktna kandidatura stabla za natjecanje Europsko stablo godine za 2018. godinu. Sukladno tome Javna ustanova za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode Dubrovačko-neretvanske županije kandidirala je platanu na trgu u Trstenom.

Najstarije i najljepše stablo u Hrvatskoj

Stablo azijske platane potječe od vremena podizanja Parka oko starog ljetnikovca dubrovačke vlastelinske obitelji Gučetić kada je kapetan Florio Jakob Antunov, početkom 15. stoljeća  donio sadnicu iz Konstantinopola te je posadio uz izvor vode. Zahvaljujući klimi i izvoru vode, te skrbi stanovništva koje je oporučno ostavljalo skrb za platanu, ona je i danas na životu.

Svojim impozantnim dimenzijama i ljepotom predstavlja znanstvenu, ali i kulturnu poveznicu prošlosti i sadašnjosti te kao takva čini prepoznatljiv simbol Trstena, ali i nacionalnog prirodnog nasljeđa. Danas ovo stablo slovi kao najstarije i najljepše stablo u Hrvatskoj te osim toga spada i među najstarije i najveće primjerke platana u Europi.

Sukladno Zakonu o zaštiti prirode (NN 70/05, 139/08, 57/11) platana (Platanus orientalis L.) je zaštićena u kategoriji spomenika parkovne arhitekture kao pojedinačno stablo, rješenjem Narodne Republike Hrvatske, Zavod za zaštitu prirode od 24. siječnja 1951. godine. Glasanje za Europsko stablo godine održava se do 28. veljače 2018. stoga Vas pozivamo da svoj glas date ovdje

Autorica: Petra Lulić, mag.ing.silv.

Foto: treeoftheyear.org


Izvori

Uprava za stručnu podršku razvoju poljoprivrede


Tagovi

Platana Dubrovnik Europsko stablo godine


Partner

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Pšenica k'o na Markovo, repica skoro pa ocvala, zemlja suha, Sunce upeklo...
Što li će biti od ove godine.