Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Prezentacija kamiona
  • 06.05.2022. 13:30
  • Sarajevo kanton, Federacija Bosne i Hercegovine, Sarajevo

Pogledajte kako su se češka Tatra vozila izborila s planinskim terenom u Sarajevu

Ova vozila su jedan od simbola industrijske tradicije Republike Češke. Kompanija spada među najstarije, odnosno teći je najstariji proizvođač vozila na svijetu i proizvodi ih kontinuirano već 172 godine

Foto: KJP "Sarajevo-šume"
  • 238
  • 41
  • 0

KJP "Sarajevo-šume" d.o.o. Sarajevo bilo je domaćin prezentacije vozila Tatra a.s. Češka. Prisutni su imali priliku upoznati se sa specifikacijama vozila, a zatim i vidjeti terensku prezentaciju koja je održana na prigodnom šumskom terenu gdje su do izražaja došle tehničke performanse vozila.

Kako je naveo direktor ovog sarajevskog preduzeća, Samir Omerović, šumarstvo je danas, nažalost, primorano posezati za alternativnim rješenjima. Tako je posljednjih 30-40 godina traktor dominantna tehnologija za izvlačenje drvnih sortimenata iz šume do stovarišta.

"Koliko god bili moćni ti traktorski agregati, oni su ekološki rizični i nepodobni. Cilj šumarstva je da prelazi na ekološko prihvatljive tehnologije i da pokuša da te trupce i drvo iznosi uz što manje oštećenje zemljišta i što manje gradnje unutar šume", rekao je Omerović.

Rad u šumarstvu

Naveo je i kako je posljedica takvih radnih uvjeta to da su počišćeni dijelovi koji su bili blizu šumskih kamionskih cesta, a ostali su ćoškovi, najudaljeniji, u kojima se nalazi drvna masa predviđena za sječu.

Prezentacija na zahtjevnom planinskom terenu

"Puno muke, puno patnje i ekonomskih ulaganja i nažalost vrlo rizičnih ekonomskih posljedica. Svjedoci smo da se zbog tih traktorskih puteva imamo vrlo opasne posljedice šumskih bujica", dodao je.

Kamioni su prezentirani na tehnološkom putu koji je klasičan, zemljani i na kojima je vrlo teško proći s kamionima i doći do bagera. Tetra kamioni nisu idealno rješenje za šumu, ali se nekim izmjenama, mogu prilagoditi samo za rad u šumarstvu.

Izuzetan pogon

Inače, Tatra vozila su jedan od simbola industrijske tradicije Republike Češke. Ova kompanija spada među najstarije, odnosno teći je najstariji proizvođač vozila na svijetu i proizvodi ih kontinuirano već 172 godine.

"Ovdje je zahtjevan planinski teren s nizom teško dostupnih oblasti. Ono što Tatru čini izuzetnom i po čemu se razlikuje od ostalih vozila je jedinstveno rješenje šasije koje joj omogućava da vozi terenom do kojih drugi kamioni ne mogu doći", kazala je češka ambasadorica u Bosni i Hercegovini, Ivana Hlavsová.

Tokom prezentacije je istaknuto i kako nezavisne osovine čine ova vozila specifičnim, sav pogon je sakriven u cijevi i svaka osovina ima samostalni pogon, ako Tatri otpadne jedan točak nema veze. Pogon i prijenos ovih vozila je izuzetan i za najteže terenske uslove.


Fotoprilog


Tagovi

Šume Sarajevo-šume Tatra Češka Ivana Hlavsová Samir Omerović


Autorica

Selma Mujić

Više [+]

Diplomirani žurnalista i digitalni marketing menadžer, s višegodišnjim iskustvom u tv i web novinarstvu.