Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Kanjon Kamačnik
  • 12.09.2018. 07:30

Poliranje bisera Gorskog kotara - kanjon Kamačnik dobiva turističko-edukativnu stazu

Uspostavom turističko-edukativne staze uz tok Kamačnika na potezu od zaseoka Vujnovići do izvora Kamačnika, ukupne dužine oko 1.600 metara, u krajobraz će se unijeti percepcijska raznolikost i stvoriti bajkovit ambijent. I to sve zahvaljujući sredstvima Programa ruralnog razvoja.

Foto: JU Priroda
  • 2.752
  • 517
  • 0

Kanjon Kamačnik jedan je od bisera Gorskog kotara, mjesto na kojem ćete se i u vrijeme najvećih vrućina uspjeti rashladiti. Šetnica u kanjonu Kamačnik zbog blagog uspona pristupačna je većem broju posjetitelja i predstavlja idealno izletište za obitelji, individualce svih dobi, grupe turista, škole u prirodi i sve druge ljubitelje očuvane prirodne baštine.

Kako bi kanjon uspostavom nove šetnice privukao još više posjetitelja te svima šetnju Kamačnikom učinio još zanimljivijom i ugodnijom, partneri, Javna ustanova Priroda i Grad Vrbovsko, prijavili su se na natječaj iz mjere 8. podmjere 8.5. operacije 8.5.2. Programa ruralnog razvoja. 

U krajobraz će unijeti percepcijsku raznolikost i stvoriti bajkovit ambijent

"Temeljem raspisanog natječaja u okviru Programa ruralnog razvoja Republike Hrvatske za razdoblje 2014.-2020., provedbe mjere M08 Potpora za ulaganja u razvoj šumskih područja i poboljšanje održivosti šuma, Podmjere 8.5. Potpora za ulaganja u poboljšanje  otpornosti i okolišne vrijednosti šumskih ekosustava, tipa operacije 8.5.2. Uspostava i uređenje poučnih staza, vidikovaca i ostale manje  infrastrukture, Javna ustanova Priroda i Grad Vrbovsko su krajem 2016. prijavili projekt naziva ‘Uspostava i uređenje poučnih staza, vidikovaca i ostale manje infrastrukture na području značajnog krajobraza Kamačnik (I. Faza)".

Uređenje staze unosi minimalne, ali kvalitativne promjene u neposredni krajobrazni prostor

Nakon provedenih nekoliko faza ocjena projekta, u srpnju 2018. donesena je Odluka o dodjeli sredstava za projekt u iznosu od 415.893,75 kuna. Projekt se u cijelosti financira bespovratnim sredstvima, a obuhvaća uspostavu turističko-edukativne staze uz tok Kamačnika na potezu od zaseoka Vujnovići do izvora Kamačnika, ukupne dužine oko 1.600 metara. Uređenje staze unosi minimalne, ali kvalitativne promjene u neposredni krajobrazni prostor jer se implementacijom novih elemenata i revitalizacijom neprohodne i danas naizgled neatraktivne postojeće šumske staze, u krajobraz unosi percepcijska raznolikost i stvara ugodan i pomalo bajkovit ambijent”, rekla je ravnateljica Javne ustanove Priroda Sonja Šišić.

Niz projekata na goranskom području

Na goranskom se području u proteklih nekoliko godina pripremalo više projekata, od kojih su neki realizirani, a drugi su u fazi realizacije. Od značajnijih projekata svakako valja spomenuti Centar za posjetitelje o velikim zvijerima u Staroj Sušici za čiju je realizaciju krajem srpnja ove godine potpisan Ugovor o sufinanciranju bespovratnim sredstvima dobivenim na natječaju za Promicanje održivog korištenja prirodne baštine, koji je također bio sufinanciran iz EU fondova. Nositelj projekta je Javna ustanova Priroda, a partneri su Općina Ravna Gora i Turistička zajednica općine Ravna Gora.

Ukupna vrijednost projekta iznosi 7,1 milijuna kuna. U okviru projekta izvršit će se rekonstrukcija i uređenje objekta u kojem će kroz multimedijalan postav biti prezentirana bogata prirodna baština Gorskog kotara te tri velike zvijeri koje tu žive: vuk, medvjed  i ris. Završetak projekta predviđen je krajem 2020. U završnoj fazi realizacije je i projekt uređenja nove tematske staze o risu u park-šumi Golubinjak. Kako bi se zadržala pažnja najmlađih i zainteresirali stariji posjetitelji, zanimljivosti o risovima bit će prikazane na drugačiji, zabavan i interaktivan način.

Sadržaj tematske staze podijeljen je u sadržajne cjeline: uvodne informacije o risu, njegovoj rasprostranjenosti i ugroženosti, slijedit će interpretacija zanimljivosti o risu na temu kako ris čuje, kako ris živi, što ris jede, kako ris vidi i spretan kao ris. Već je završena i posjetiteljima prezentirana glazbeno-didaktička Panova  staza u Kamačniku. Na Panovoj stazi postavljeno je više instrumenata: gong, zvono s notama, ksilofon, rog i potočne orgulje. Većini posjetitelja najatraktivniji je gong smješten na ulazu – udarcem po gongu posjetitelji najavljuju svoj dolazak te stupaju na šetnicu. Time je Kamačnik već dobio na atraktivnosti, a novim edukativnim sadržajem ponuda će biti dodatno obogaćena.

Uz stazu četiri edukativne cjeline

"Kamačnik je omiljeno izletište u Gorskom kotaru, mjesto koje obilaze svi zaljubljenici očuvanih prirodnih ljepota, rekreativci, planinari i svi koji žele na trenutak pobjeći od užurbanog načina života. Kako bi se posjetiteljima pružili dodatni zanimljivi sadržaji, uz sami vodotok uređuju se i oplemenjuju pješački putevi”, konstatira ravnateljica Javne ustanove Priroda Sonja Šišić. "Tematska staza oplemenjuje se edukativnim panelima i odmorišnim zonama te prostorom namijenjenim za igru s tunelima od pruća, a nadovezuje se na postojeće tematske i pješačke staze.

Kanjon Kamačnik jedan je od bisera Gorskog kotara

Kroz četiri edukativne cjeline posjetitelji će saznati zanimljivosti o fauni i flori samog kanjona i toka Kamačnika te fenomenu krškog izvora. Vodotok Kamačnika dugačak je 3,2 kilometara s velikim brojem kaskada, nizom brzaca i manjih slapišta, što dodatno povećava atraktivnost prostora. Na nekoliko lokacija duž staze postavit će se paneli na kojima će biti opisane prirodne osobitosti Kamačnika, postavit će se i klupice za odmor, uživanje u krajobrazu i zvukovima prirode, a neposredno uz potok na livadi postavit će se didaktički elementi za igru.”

A kako će u konačnici izgledati staza i koje će se konkretne zanimljivosti o flori i fauni kanjona predstaviti, otkrit ćemo tijekom sljedeće godine jer realizacija samog projekta tek je započela. Predviđeno trajanje uređenja je šest mjeseci, ali ovisit će i o vremenskim prilikama koje u Gorskom kotaru često znaju biti nepredvidive. 


Fotoprilog


Tagovi

Javna ustanova Priroda Ruralni razvoj Operacija 8.5.2. Kanjon Kamačnik


Autorica

Blanka Kufner

Više [+]

Završila je Upravno pravo i Menadžment u turizmu, a posebno ju zanimaju teme vezane uz ruralni i održivi turizam te sve što se tiče ekologije i očuvanja prirode. Misao vodilja: "Čovjek pripada prirodi, a ne priroda čovjeku - prirodu nismo naslijedili od predaka, nego posudili od unuka."


Partner

Ruralni razvoj RH

Ulica Grada Vukovara 78, 10000 Zagreb, Hrvatska
tel: 01 6408 144, web: http://ruralnirazvoj.hr/

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Čestitamo vam Međunarodni dan mrkve!
Skoro da smo zaboravili na kraljicu mrkvicu, najvažniji sastojak svakog poštenog čušpajza.
Foto: Depositphotos/nblxer