Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Eurostat
  • 28.12.2022. 18:00

Porasla proizvodnja ogrjevnog drva u Europskoj uniji

Podaci pokazuju da Francuska i Njemačka prednjače u proizvodnji.

Foto: Julijana Kuzmić (ilustracija)
  • 1.530
  • 94
  • 0

Europski ured za statistiku Eurostat objavio je da je u 2021. godini proizvodnja ogrjevnog drveta u EU iznosila 118,5 milijuna m³. To je povećanje od četiri posto u odnosu na 2020. godinu (113,8 milijuna m³) i u odnosu na 2019. povećanje je bilo tri posto (115,0 milijuna m³).

Drvo se sve više koristi

Posljednjih godina proizvodnja oblovine za ogrjevno drvo bilježi stalan porast za 18 posto u 2019. u odnosu na tri godine ranije. Opala je u 2020. zbog mjera vezanih za suzbijanje pandemije Covid-19.

Rast proizvodnje ogrjevnog drveta

Pet država članica je 2021. zabilježilo najveću proizvodnju ogrjevnog drveta. Na prvom mjestu je Francuska sa 26,7 milijuna m³, a slijede je Njemačka 23,2 milijuna, Finska 8,9 miliona, Rumunjska 6,4 milijuna i Švedska s 5,5 milijuna kubnih metara. To je ukupno povećanje od 65 posto proizvodnje ogrjevnog drveta u EU.

U usporedbi sa 2020. najveći porast proizvodnje zabilježen je u Njemačkoj i Francuskoj od 15 posto i Mađarskoj 14 posto. Najveći pad zabilježili su Luksemburg od 23 posto, Austrija osam i Estonija šest posto.


Tagovi

Ogrjevno drvo Eurostat Proizvodnja ogrjevnog drveta


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenica u ekološku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Lijeska je zanimljiva grmolika biljka. Njeni plodovi, lješnjaci, karakterističnog su okusa i mogu poslužiti kao savršena grickalica zbog svojih vrijednih nutritivnih sastojaka. Još ako imate čuvara nasada, koji je ozbiljno shvatio svoju ulo... Više [+]