Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Eko certifikacija
  • 20.02.2016. 10:30

Porast certifikacije eko proizvoda za 75 posto

Služba za certifikaciju ekoloških proizvoda imala je dobru godinu!

  • 2.206
  • 234
  • 0

Služba za certifikaciju proizvoda koja djeluje pod okriljem Hrvatskih šuma imala je izuzetno uspješnu 2015. godinu.

Porast kontroliranih subjekata od 75% dokaz je da se u ovoj službi radi kvalitetan posao te da će u vrlo bliskoj budućnosti biti potrebno zaposliti dodatni broj djelatnika, jer sve veći broj proizvođača shvaća prednosti ekološke proizvodnje.

Vrlo uspješna 2015. godina

Među poljoprivrednim proizvođačima u Hrvatskoj sve više raste svijest kako budućnost agrara leži u proizvodnji ekološke hrane za kojom sve više raste potreba na inozemnim tržištima. Očito je kako dosadašnjim poimanjem konvencionalne poljoprivredne proizvodnje korištenjem pesticida i raznih aditiva, hrvatski poljoprivrednik nije uspio pronaći iskorak dovoljan kako bi svoj proizvod nametnuo stranim interesentima, što zbog nedostatne i skupe moderne tehnologije, što zbog činjenice kako u nas prevladavaju mali proizvođači koji proizvedenim količinama ne mogu konkurirati mega kompanijama na svjetskoj razini.

No kako inozemni potrošači sve više uviđaju negativne strane takve proizvodnje, tako raste potreba za zdravim autohtonim poljoprivrednim proizvodima koji se proizvode na ekološki prihvatljiv način, bez tretiranja raznim kemijskim pesticidima i dodavanjem umjetnog gnojiva u tlo.

Moderan kupac danas želi jesti voće i povrće uzgojeno na zdravom, nezagađenom tlu, koje je tretirano isključivo biološkim sredstvima i za koji mu proizvođač garantira kvalitetu. Takav proizvod zdraviji je od onoga proizvedenog masovnom proizvodnjom te je samim time i skuplji, a upravo to je šansa malih proizvođača da se uhvate u koštac sa modernom poljoprivrednom industrijom te da na kraju izađu kao pobjednici.

Najveći porast u 2015. godini

Kako živimo u svijetu gdje je povjerenje kupca i potrošača od velike važnosti, potreba za neovisnim tijelom koje će kontrolirati proizvođače te im za to izdavati uvjerenja o kvaliteti, prepoznalo je tadašnje Ministarstvo poljoprivrede, ribarstva i ruralnog razvoja te je 2004. godine ovlastilo tvrtku Hrvatske šume d.o.o. za provođenje postupka potvrđivanja sukladnosti proizvoda, procesa i usluga u ekološkoj proizvodnji.

Iako su se u početku ovlasti odnosile na certifikaciju nedrvnih šumskih proizvoda, Služba je proširila djelatnost na ostale ekološke poljoprivredne proizvode, što je iz godine u godinu povećavalo broj tražitelja usluga kontrole i certifikacije proizvoda. U 2015. godini zabilježen je najveći porast. Ovlaštenom kontrolnom tijelu Hrvatske šume d.o.o. Ministarstvo je dodijelilo kodni broj HR-EKO-05. Hrvatske šume d.o.o. Služba za certifikaciju proizvoda akreditirane su prema normi HRN EN 17065 za certifikaciju proizvoda u ekološkoj proizvodnji prema kojoj je ovlaštena za provođenje postupka stručne kontrole i certifikacije u ekološkoj proizvodnji.

Trenutno postoji 701 kontrolirani subjekt

Služba za certifikaciju proizvoda prošle je godine ostvarila porast korisnika usluga za čak 75% te je novu 2016. godinu dočekala sa 701 kontroliranih subjekata, što je fantastičan rezultat. Služba je razvila i vlastite standarde za proizvode od drva te eko kozmetiku dajući tako mogućnost proizvođačima da certificiraju finalni proizvod izvan segmenta prehrambene industrije. Kvalitetom obavljenog posla zadovoljni su svi, od proizvođača do krajnjih korisnika proizvoda, što je Službu za certificiranje proizvoda svrstalo među najbolje promotore tvrtke Hrvatske šume u prošloj godini. Upitali smo stoga rukovoditeljicu Službe za certifikaciju proizvoda dr. sc. Jadranku Roša da nam prokomentira proteklu godinu

"Protekle godine Služba je provela ukupno 790 stručnih kontrola od kojih je 7 provedeno na temelju analize rizika a 89 ih je provedeno nenajavljeno, bez znanja proizvođača. Kvaliteta proizvoda dodatno se provjerava i uzimanjem uzoraka koji se dostavljaju u ovlašteni laboratorij. Dobiveni rezultati pokazali su da nema nedozvoljenih rezidua u proizvodima.

Drago nam je da subjekti pod našim nadzorom analize uzoraka i sami šalju na analizu u neki od ovlaštenih laboratorija, što svjedoči o tome koliko su proizvođači ozbiljni i koliko im je važan certifikat za njihove proizvode. Osim toga, prošle godine izdali smo 52 odobrenja za reprodukcijski materijal koji nije iz ekološke proizvodnje te je izdano ukupno 385 potvrdnica, certifikata", izjavila je Roša.

Potrebna stalna edukacija

Koliko su proizvođači ozbiljni govori i podatak kako je od svih kontrola provedenih prošle godine tek mali broj od 12 naređenih korektivnih mjera koje su najvećim dijelom provedene, a bile su vezane za vođenje propisanih evidencija te održavanje proizvodnih parcela.

Trenutni propisi diktiraju uvjete o kontroli proizvoda putem direktiva iz Europske unije i Služba prilagođava proceduru kontrolinga na temelju procjena rizika. Primjerice, tlo ne smije biti tretirano nikakvim kemijskim sredstvima zadnje tri godine, a mora biti na dovoljno udaljeno od prve tretirane površine ili značajnije prometnice. Procjenjuje se stanje okoliša a tijekom proizvodnje se rade procjene rizika a ukoliko rizik postoji, rade se analize uzoraka u za to ovlaštenom laboratoriju. Poljoprivrednici koji se bave ovakvom proizvodnjom na raspolaganju imaju sredstva iz EU fondova koja se isplaćuju putem Agencije za plaćanje, što je dodatni poticaj brojnim proizvođačima da krenu u ekološku proizvodnju te na taj način smanje troškove svojih proizvoda.

Kako bi održali visoku kvalitetu kontrole ekoloških proizvoda, potrebna je stalna edukacija zaposlenika Službe, kako u Hrvatskoj tako i u inozemstvu jer se trendovi brzo i lako mijenjaju i bilo bi dobro da na području edukacije postoji više razumijevanja od strane nadređenih jer se znanje ovoga tipa itekako može dobro unovčiti.

Autor: Goran Vincenc


Izvori

Časopis HŠ


Tagovi

Ekološki proizvodi Certifikacija Certifikat Hrvatske šume