Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Upisnik šumoposjednika
  • 31.08.2018. 16:30

Posjedujete šumu? Jeste li razmišljali o Upisniku šumoposjednika i znate li koje pogodnosti donosi?

Znanstvenici su dokazali da boravak u prirodi ima pozitivan utjecaj na fizičko i psihičko zdravlje čovjeka. Netko će provesti odmor vrlo aktivno, netko sjedeći na terasi kuće za odmor u netaknutoj prirodi, a možda će uživati u šetnjama uređenim šetnicama ili poučnim stazama. Kroz Program ruralnog razvoja operacijom 8.5.2. daje se mogućnost dodjele potpora projektima koji omogućuju dostupnost rekreacijske, turističke i zdravstvene funkcije šuma u javne svrhe.

Foto: Pixabay/Antranias
  • 12.253
  • 533
  • 1

Prema Zakonu o šumama, šumoposjednik je definiran kao pravna ili fizička osoba, vlasnik i/ili posjednik šume, koja gospodari tim područjem. Upisnik šumoposjednika je sustav koji sadrži razne informacije o šumoposjednicima, a koje se koriste u provedbi mjera šumarske politike, ali i za vođenje statistike.

Kako bi se netko upisao u Upisnik šumoposjednika, prvenstveno mora imati u posjedu šumsko zemljište. To ne znači da nužno mora biti i vlasnik navedene šume. Ovdje je bitno razlikovati pojam posjedništva od pojma vlasništva. Ako ste šumoposjednik i želite se upisati u Upisnik šumoposjednika, potrebno je nabaviti određenu dokumentaciju, ispuniti Zahtjev za upis i sve zajedno poslati na adresu Ministarstva poljoprivrede s napomenom "za Upisnik šumoposjednika".

Dokumentacija potrebna za upis

Koja dokumentacija će Vam biti potrebna?

  • posjedovni listovi za katastarske čestice koje se prijavljuju;
  • ako niste vlasnik navedenog zemljišta već samo posjednik, potrebno je dostaviti i presliku ugovora o zakupu ili suglasnost o gospodarenju šuma te vlasnički list;
  • uz Zahtjev je potrebno priložiti upravnu pristojbu (biljeg) od 70,00 kn;
  • fizičke osobe (građani) prilažu presliku svoje osobne iskaznice te eventualno presliku osobne iskaznice člana obiteljskog gospodarstva;
  • obrtnik također prilaže presliku osobne iskaznice te presliku obrtnice;
  • pravna osoba predaje presliku osobne iskaznice odgovorne osobe u poduzeću te izvod iz sudskog registra ne stariji od 6 mjeseci;
  • fizička osoba (građanin) prilaže kopiju kartice žiro-računa, a obrtnik i pravna osoba preslike potpisnih kartona.

Nezaposlene osobe upisom gube taj status

Ako ste predali svu traženu dokumentaciju, očekujte dostavu rješenja o upisu u Upisnik šumoposjednika i Iskaznicu šumoposjednika na adresu navedenu u Zahtjevu. Važno je napomenuti da Iskaznica šumoposjednika vrijedi samo uz osobnu iskaznicu ili drugi dokument kojim ćete dokazati svoj identitet. Također treba voditi računa da nezaposlene osobe upisom gube to svojstvo te mogu ostati bez nekih prava sa Zavoda za zapošljavanje. Istovremeno postaju dužne plaćati poreze i doprinose koji, u ovom slučaju, ipak nisu visoki.

Posjedovanje šume donosi niz mogućnosti (Foto: Pixabay/smellypumpy)

Zašto se upisati u Upisnik šumoposjednika?

Većina vlasnika i posjednika šumskih područja nije upoznata s prednostima upisa u Upisnik. S obzirom da smatramo kako je važno da te informacije budu dostupne što većem broju zainteresiranih, u nastavku navodimo neke prednosti:

  • mogućnost korištenja potpora;
  • mogućnost korištenja sredstava iz Fonda za općekorisne funkcije šuma (OKFŠ);
  • manje administracije i niži troškovi prilikom podnošenja zahtjeva za doznaku ili popratnicu;
  • mogućnost prodaje drvnih i nedrvnih proizvoda iz vlastite šume (legalnost);
  • mogućnost pružanja usluga u turizmu na šumskom području;

Pružanje usluga u turizmu u šumi šumoposjednika

Putnici su danas sve više zainteresirani za razne posebne oblike turističke ponude, vole isprobavati novitete i uvijek će ih privući originalna ponuda, nešto što još nisu imali priliku iskušati. Posebni doživljaji su ono što bi domaćini trebali češće nuditi.

Mladen i Željka pobjegli iz grada - nude robinzonski smještaj kojega posjećuje vrh planinarske elite

Kakve mogućnosti turističkih usluga u šumskim područjima postoje? Razne.

Znanstvenici su dokazali da boravak u prirodi ima pozitivan utjecaj na fizičko i psihičko zdravlje čovjeka. Sve veći broj stanovnika urbanih područja traži mir i tišinu kako bi odmorili od ubrzanog tempa svakodnevnog života u gradu. Netko će biti sretan provesti odmor sjedeći na terasi kuće za odmor u netaknutoj prirodi, drugi će uživati u šetnjama uređenim šetnicama ili poučnim stazama. Oni aktivniji tražiti će uzbuđenje u klasičnim ili avanturističkim sportovima, a iskusni će lovci i ribolovci tražiti usluge i mjesta specifične za ovu vrstu odmora i rekreacije.

Mogućnosti financiranja

Kroz Program ruralnog razvoja Republike Hrvatske za razdoblje 2014.- 2020., mjerom 8., podmjerom 8.5., operacijom 8.5.2. (Uspostava i uređenje poučnih staza, vidikovaca i ostale manje infrastrukture) daje se mogućnost dodjele potpora projektima koji omogućuju dostupnost rekreacijske, turističke i zdravstvene funkcije šuma u javne svrhe. Ukupan iznos raspoloživih sredstava na natječaju iznosi 30.000.000 kuna. Sredstva ove javne potpore namjenjena su za izgradnju edukativnih staza, malih rekreacijskih objekata, skloništa, vidikovaca, za postavljanje signalizacije i informativnih ploča i sl. Prihvatljivi korisnici natječaja su šumoposjednici, udruge šumoposjednika, trgovačka društva i druge pravne osobe, udruge civilnog društva i drugi subjekti koji djeluju u smjeru zaštite prirode i okoliša.

Da bi se na natječaj mogao prijaviti šumoposjednik, mora biti zadovoljen uvjet da je upisan u Upisnik šumoposjednika. Uz zahtjev za potporu, šumoposjednik je dužan priložiti idejni plan ulaganja koji mora biti izrađen od strane ovlaštene osobe odgovarajuće struke, npr. ovlašteni inženjer građevine, ovlašteni inženjer šumarstva, ovlašteni inženjer krajobrazne arhitekture i sl.

Dječje igralište u šumi (Pixabay/falco)

Prilikom razrade ideje važno je voditi računa da se prate ciljevi ovog tipa operacije, a to su:

  • ruralnom i ostalom stanovništvu učiniti dostupnijima rekreacijske, turističke i zdravstvene koristi šuma;
  • doprinos podizanju javne svijesti o važnosti očuvanja šuma i biološke raznolikosti.

Moguć novi natječaj u listopadu, a sigurno će ih biti u 2019. godini

Na stranicama Programa ruralnog razvoja mogu se naći pitanja i odgovori vezani za navedenu operaciju. Ovdje ćemo izdvojiti neke zanimljivosti koje se tiču prihvatljivih troškova. Pod točno određenim uvjetima prihvatljivo je: uređenje poučne staze; izrada, dizajn i uređenje edukativno-informativnih kazala; nabava i postavljanje solarne ploče na vidikovac; nabava i postavljanje dječjeg igrališta; uređenje mjesta za loženje; izgradnja sanitarnog čvora ili nabava kemijskog toaleta i sl. U slučaju da smo Vas zainteresirali, svakako posjetite gore navedenu stranicu kako bi doznali više informacija.

Na prvom natječaju koji koji je bio raspisan od 15. lipnja do 17. listopada 2016. godine zaprimljeno je samo 25 zahtjeva. Podaci o broju prijavljenih za drugi natječaj koji je bio otvoren od 1. lipnja do 2. kolovoza 2018. godine još nam nisu poznati, ali neslužbeno doznajemo da je broj prijavitelja velik. S obzirom na obiman proj postavljenih upita koji se mogu naći na stranicama Programa ruralnog razvoja, ovoj informaciji lako je povjerovati.

Najniža vrijednost potpore je 5.000,00 €, a najviša čak 100.000,00 € uz intenzitet potpore do 100% od ukupnih prihvatljivih troškova projekta. U slučaju da sva predviđena novčana sredstva ne budu raspodijeljena, trebao bi biti raspisan još jedan natječaj u listopadu ove godine. Ako novaca ne ostane na raspolaganju, ne brinite jer slijedi novi natječaj u 2019. godini.

Agroklub nastavlja pratiti novosti iz mjere 8, a vi pratite nas kako vam ništa ne bi promaklo!


Tagovi

Upisnik šumoposjednika Dokumentacija Operacija 8.5.2. Šumoposjednici Potpora Ruralni razvoj


Autorica

Blanka Kufner

Više [+]

Završila je Upravno pravo i Menadžment u turizmu, a posebno ju zanimaju teme vezane uz ruralni i održivi turizam te sve što se tiče ekologije i očuvanja prirode. Misao vodilja: "Čovjek pripada prirodi, a ne priroda čovjeku - prirodu nismo naslijedili od predaka, nego posudili od unuka."