Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Pošumljavanje
  • 25.08.2017. 15:30

Pošumljavanje opožarenih područja već na jesen

Pošumljavanje opožarenih područja će početi čim se za to stvore uvjeti.

  • 1.009
  • 129
  • 0

Pošumljavanje opožarenih područja će početi čim se za to stvore uvjeti. Naglasio je to danas ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić.

"Po meni, početkom jeseni, ako ne i prije. Sva opožarena područja će se pošumiti. Pitanje je uvijek taj alepski bor, koji stvara probleme, no pitat ćemo struku da napravimo tampon zone koje će štititi kuće i imanja od požara", rekao je ministar na otvaranju 4. Farm Showa u Osijeku dodajući da će se pošumljavanje financirati novcem koje imaju Hrvatske šume i iz fonda Opće korisnih funkcija šuma.

Potencijal koji je stradao u požaru obnovite EU novcem

Podsjetio je, Ministarstvo poljoprivrede objavilo je natječaj vrijedan 20 milijuna eura za oporavak poljoprivrednih potencijala.

"Za odštete, oporavak poljoprivrednog potencijala koji je uništen raspisali smo natječaj iz mjere 5 Programa rurarlnog razvoja. Osigurano je 20 mil eura, ali možemo povećati do 50 milijuna eura. Financiramo u 100% iznosu sve poljoprivredne objekte koji su izgorili, financirat ćemo obnovu i gradnju novih u 100% iznosu", podsjetio je.

Na natječaj se mogu prijaviti i vinogradari čije je vinograde pokosila zlatna žutica.

"Dobit će 100% odštetu ako to nisu doblili već preko oiguravajućih kuća, a mogu se javiti i poljoprivrednici koji su imali štete od tuče i drugih nepogoda, ali opet kažem, ako je uništen poljoprivredi potencijal. To ne znači da se nadonađuje šteta ako vam je uništeno 20% jabuka već ako je uništeno stablo jabuke ili druge voćke", objasnio je.

Velikom širenju zlatne žutice, dodao je Tolušić, pogodovali su zapušteni vinogradi i zapuštene površine. Bilo državne, bilo privatne.

Dodjelu zemljišta opet će obavljati lokalna samouprava

"Vjerujem da ćemo dobar dio riješiti novim Zakonom o poljoprivrednom zemljištu gdje možemo površine koje su zapuštene staviti u funkciju. Dosadašnji zakon nije pokazao svoju punu svrhu, odnosno pokazao je dosta loših strana. Blokiralo se raspolaganje poljoprivrednim zemljištem. Posljednjih pet godina raspisan je natječaj za 10-ak tisuća hektara, a pet godina prije za 250.000 hektara.To su ogromni raskoraci", dodao je.

Novosti u zakonu su te da se zemljište vraća na raspolaganje općinama i gradovima, vraća se prednost domicilnom stanovništvu, prednost će imati stočari i mladi poljoprirednici.

"Primarno oni koji se bave poljoprivredom. To nije onaj tko radi u državnoj službi. To je onaj tko isključivo radi poljoprivredu i kroz nju plaća poreze i doprinose. Zakon je usvojen na Vladi, ide u saborsku proceduru i vjerujem da će početkom listopada biti usvojen", zaključio je Tolušić.


Tagovi

Pošumljavanje Tolušić Mjera 5 Zlatna žutica


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dva desetljeća dugim iskustvom u novinarstvu, od lokalnih medija preko Večernjeg lista do uređivanja portala civilnih udruga. Urednica je portala Agroklub, predsjednica ogranka dopisnika HND-a, zamjenica predsjednika Županijskog vijeća HND-a te članica Međunarodne udruge agrarnih novinara (IFAJ).