Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Zabranjen uvoz
  • 26.12.2022. 12:00

Proizvođači peleta odlučuju o protestima - s kamionima na ulice?

Proizvođači peleta u BiH na ivici katastrofe, jer potražnje nema, a izvoz nije odobren.

Foto: Depositphotos/tchara
  • 305
  • 170
  • 0

Proizvođači peleta u Bosni i Hercegovini najavili su obustavu proizvodnje i izlazak na ulice zbog produženja mjere zabrane izvoza. Kako pojašnjavaju, domaće tržište je podmireno, a tome u prilog govori i podataka da je za mjesec dana prodata svega trodnevna proizvodnja ovog energenta.

Predsjednik Asocijacije certifikovanih proizvođača peleta u BiH Goran Ivanović rekao je Glasu Srpske da su proizvođači peleta na ivici katastrofe, jer potražnje nema, a izvoz nije odobren.

"Uz poskupljenje struje od 1. januara to znači da cijena ograničena na 480 maraka plus PDV više nije rentabilna. To za proizvođače znači propast i gašenje pogona najkasnije 31. decembra", rekao je Ivanović i dodao kako im stižu opomene od banaka, jer ne mogu da servisiraju svoje obaveze, a pritišću i inostrani kupci koji su početkom godine uplatili narudžbe.

Danas odluka?

Zabrana izvoza u inostranstvo i svi problemi s kojima se suočavaju posebno pogađaju proizvođače u Republici Srpskoj, imajući u vidu da je oko 80 posto proizvodnje tog energenta koncentrisano u RS. Zabrana izvoza je, kako ističe, velika nepravda jer se investicije u proizvodnju mjere stotinama miliona maraka, a šteta je između ostalog i manji priliv novca u državnu kasu.

Proizvođači bi trebalo da se sastanu danas te da bi na tom sastanku trebalo da budu dogovoreni i naredni koraci."Nemamo izbora osim da izađemo na proteste. Obustavićemo dalju proizvodnju i prodaju, a vjerovatno ćemo izvesti i kamione na ulicu", poručio je Ivanović.

Izgubljeno tržište

On je poručio da se Evropa snalazi i da ni oni više neće da čekaju na nas te kako se jednom izgubljeno tržište teško može ponovo vratiti. Podsjetimo, Vijeće ministara BiH je u oktobru donijelo odluku o privremenoj zabrani izvoza određenih šumskih drvnih sortimenata i proizvoda od drveta do 31. januara 2023. godine.

Zabrana se odnosi na 12 tarifnih oznaka i uključuje oblovinu i pelet od drveta, a cilj je kako su tada naveli sprečavanje nestašice i ublažavanje posljedica za stanovništvo i privredu prouzrokovanih rastom cijena i krizom na svjetskom tržištu energenata.


Tagovi

Pelet Izvoz peleta Zabrana izvoza Goran Ivanović Protesti Proizvođači peleta


Autorica

Selma Mujić

Više [+]

Diplomirani žurnalista i digitalni marketing menadžer, s višegodišnjim iskustvom u tv i web novinarstvu.