Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • šumski sortiment
  • 06.04.2021. 12:00

Proizvodnja šumskih sortimenata kod nas bilježi pad - otvaranje tržišta kao rješenje?

U prvom kvartalu 2021. godine evidentan je blaži pad u odnosu na isti prošlogodišnji period.

Foto: Zvezdana Gligorijević
  • 90
  • 34
  • 0

Na početku nove godine, tačnije u prva dva mjeseca, u Republici Srpskoj je, prema Republičkom zavodu za statistiku, proizvedeno 178.660 kubnih metara različitih šumskih sortimenata, što je manje za 26,9 odsto nego u istom periodu 2020.

Kako navodi Srna, tokom januara i februara najviše su se proizvodili trupci mase 63.571 kubnih metara četinarskog i od lišćarskog drveta, od 34.425 kubika.

Kada je riječ o prodaji, u RS je u toku navedenih zimskih mjeseci prodano ukupno 114.555 metara kubnih raznih šumskih sortimenata, što je pad za 30,9 odsto nego u isto vrijeme prošle godine.

Iz Udruženja šumarstva i drvoprerade, u Privrednoj komori RS navode da je prvi kvartal u 2020. bio izuzetno dobar i kao takav, predstavljao adekvatnu osnovu, ali i da aktuelno stanje u šumarstvu kod nas u pomentom periodu, ukazuje na činjenicu da će se u istom razdoblju ove godine bilježiti blaži pad u odnosu na analizirani prošlogodišnji. 

Možemo li se vratiti na prošlogodišnji nivo ?

"Kada su u pitanju kretanja na tržištu, izražen je i dalje negativan uticaj pandemije korona virusa, a koji se ispoljava kroz manju tražnju za određenim drvnim sortimentima", istakao je Lazo Šinik, sekretar ovog udruženja. Dodaje da aktuelno stanje potvrđuje činjenica o smanjenoj prodaji za skoro 30 procenata, u poređenju sa onom ostvarenom u 2020. 

Prema njegovim riječima, ukoliko ne dođe da popuštanja ograničavajućih mjera, posebno na tržištima važnim za našu zemlju po pitanju ovog sektora, možemo biti u velikom problemu.

Pretpostavka je da ulazimo u doba godine, kaže Šinik, kada je vakcinisanje protiv Covid-19 virusa dalo neke rezultate i da bi sada situacija trebalo da se polako stabilizuje pa shodno tome može da se očekuje, možda čak i u prvoj polovini godine, da se dosegne nivo koji smo imali veći dio prošle godine.

Pala proizvodnja šumskih sortimenata u drugom kvartalu 2020.

Podsjetimo, prema podacima Agencije za statistiku Bosne i Hercegovine, ukupna proizvodnja šumskih sortimenata u drugom kvartalu 2020., manja je za 1,90% u odnosu na isti period 2019. 

Isto tako, objavili su kako je proizvodnja sortimenata četinarskih vrsta drveća manja za 3,06% dok je kod sortimenata lišćarskih vrsta, ona manja za 0,66%.


Tagovi

Šumski sortiment Lišćarsko drvo Četinarsko drvo Zimski mjeseci Drvoprerada Lazo Šinik


Autor

Ivana Živanić

Više [+]

Ivana Živanić, dipl.ing- master poljoprivrede, rado istražuje aktuelnosti u poljoprivredi. Pristalica zdrave i bezbjedne hrane.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

Kineski uvoz žitarica i uljarica ostat će na rekordnoj razini

Unatoč nedavnom nizu otkazivanja prethodno ugovorenih količina, kineski uvoz žitarica i uljarica ove će godine ostati visok. Kupnju potiču niže globalne cijene i manjkovi...

Više [+]