Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Devastiranje krša
  • 14.03.2023. 13:10
  • Splitsko-dalmatinska, Kreševo

Ružni i opasni prizor uz Cetinu - uz otpad odbačena i uginula stoka te pokvareni pršuti

Nepoznat netko deponirao je tone raznog otpada u kanjon rijeke Cetine. U svoj toj "raskoši" prednjače uginule životinje, pokvareno svinjsko meso i klaonički otpad. Policija, Državno odvjetništvo i Državni inspektorat obavili su izvide.

Foto: JU More i krš
  • 1.464
  • 68
  • 0

Prije nekoliko dana na predjelu Razmenica u mjestu Kreševo u općini Šestanovac, čuvari prirode Javne ustanove "More i krš“ i članovi splitskog HGSS-a započeli su veliku akciju uklanjanja divljeg deponija na samim obrocima kanjona rijeke Cetine gdje je nesavjestan netko u taj zaštićeni krajobraz deponirao veliku količinu otpada.

Prilikom sanacije, terenu se pristupilo s litice pokraj županijske ceste, otkuda se pod okriljem noći, taj isti otpad sustavno bacao i čija se količina opasno približila samoj rijeci koja je i dan danas središte života tog kraja.

Na tom teško pristupačnom i nesigurnom terenu uklonilo se petnaestak kubičnih metara raznovrsnog otpada, te je odloženo na za to predviđeno odlagalište. Prilikom sanacije opremu je osigurala općina Šestanovac.

"Redovitim nadzorom zaštićenog krajobraza naši su čuvari uočili nesmotreno i konstantno nakupljanje glomaznog i klaoničkog otpada u samom kanjonu nadomak rijeke. Zaključeno je kako se zbog neprestalnog gomilanja stvorila velika prijetnja za nastajanje velike ekološke katastrofe te je bila potrebna naša brza intervencija i uklanjanje", ističu iz "Mora i krša" dodajući da su tijekom očevida i uklanjanja smeća prikupili određene indicije o potencijalnim počiniteljima ovih ilegalnih radnji, te su o svemu obavješteni policija, Državno odvjetništvo i Državni inspektorat.

Našao se tu i pokvareni pršut 

Prema nepotvrđenim informacijama, otpad se u Kreševo dovozio iz susjednih mjesta, a dakako, sve to nije učinila jedna osoba. U svakom slučaju, počinitelji jako dobro poznaju teren, pa im nije bilo teško strovaliti višak materijala u rijeku koju i oni piju.

Na fotografijama koje su nam dostavili iz Javne ustanove vidi se sva "raskoš" bestijalnosti življenja današnjeg čovjeka. Osim plastike, bijele tehnike i stolica, to je mjesto očito služilo i kao deponij za uginule životinje. Prije dvadesetak godina na tom istom mjestu helikoperom Hrvatske vojske su izvlačili uginulu kravu, a sada će ljubiteljima prirode za oko zapeti uginula ovca kao i pršut kojeg je dokosurila južina i toplo vrijeme.

Još su stare civilizacije uočili problem u vezi s lešinama, zbog čega su ih sklanjali i uništavali kako se neka zarazna bolest ne bi proširila. U Svetom pismu Starog zavjeta propisuje se njihovo spaljivanje, pogotovo bolesnih životinja. Danas kada smo dobrano ugazili u 21. stoljeće, takve regule za neke očito ne važe.  


Fotoprilog


Tagovi

Deponij Otpad Rijeka Cetina Javna ustanova Krš i more HGSS Uginula stoka Pokvareni pršut Zaštićeni krajobraz


Autor

Mladen Nejašmić

Više [+]

Novinar mnogih domaćih tiskovina i internetskih portala. Obrađuje razne teme ruralnog dijela života Dalmacije - kako priobalja tako i Zagore.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

No farmer no food, no food no future!