Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Lovačka manifestacija
  • 01.02.2023. 12:00
  • Dobojska regija, Republika Srpska, Derventa

"Šakalijada" okupila 700 lovaca u lovu na šakale

Lov, druženje i sticanje novih prijatelja okupilo je lovce iz Republike Srpske, Federacije Bosne i Hercegovine i Slovenije.

Foto: Depositphotos/grinvalds/Facebook/LU Motajica Sekcija Luzani
  • 226
  • 13
  • 0

U Derventi je održana peta lovačka manifestacija "Šakalijada" koja je okupila više od 700 lovaca iz Republike Srpske, Federacije Bosne i Hercegovine i Slovenije, izvještava Derventski list. Odstrijeljeno je 10 šakala.

Lov i druženje

Predsjednik Lovačkog udruženja "Motajica" iz Dervente, koje je organizator, Darko Bećarević izrazio je zadovoljstvo brojem okupljenih, koji je najveći od osnivanja ove manifestacije.

"Prije pet godina krenuli smo s organizacijom i imali smo 170 lovaca, a danas je okupljeno više od 700. Manifestacija i organizacija prerasta u lijepu tradiciju, promociju lovačkog udruženja i našeg grada."

Naveo je da im primarni cilj nije bio sam lov već druženje, upoznavanje i sticanje novih prijateljstava. Lovci iz Slovenije su prvi put došli 2020. godine, ali su zbog pojave korona virusa tek sada mogli ponovo da učestvuju. Podršku su imali od lokalnih uprava, Turističke organizacije grada Dervente i mnogih drugih.

Poticanje lovnog turizma

Savo Minić, ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS i predsjednik Lovačkog saveza RS, rekao je da će Vlada Srpske putem resornog ministarstva u Pravilniku za 2023. godinu planirati sredstva kada je riječ o lovnom turizmu i ovakvim manifestacijama. Istakao je da brojnost lovaca pokazuje da je riječ o veoma uspješnoj organizaciji i manifestaciji, koja nije održana u vrijeme pandemije virusa korona.

"Danas se ne lovi plemenita divljač, danas je jedan dan u lovištu kada smanjujemo predatora. Mi lovci se prvenstveno bavimo zaštitom i uzgojem divljači, a na drugoj strani ovo je jedna od tradicionalnih manifestacija."

Dodao je da ima nekoliko vrsta šakala i da oni migriraju. Poslednjih godina su stigli i na područje gdje je organizovana "Šakalijada". Zahtjev Lovačkog saveza da se reaguje na njihovu pojavu je upućen Ministarstvu.

Ministar Minić navodi da će se morati pronaći mjere, osim ovakvih manifestacija, kako bi se njihov broj smanjio na minimum kako ne bi pravili rapidnu štetu u lovištima.


Tagovi

Derventa Šakalijada Lov na šakale Savo Minić Lovci Lovni turizam


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

Kineski uvoz žitarica i uljarica ostat će na rekordnoj razini

Unatoč nedavnom nizu otkazivanja prethodno ugovorenih količina, kineski uvoz žitarica i uljarica ove će godine ostati visok. Kupnju potiču niže globalne cijene i manjkovi...

Više [+]