Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Šampioni tartufarenja
  • 23.11.2018. 16:30

Sezona tartufa u Istri: Najveći tartuf, Karlić odmah prodao u Ameriku!

Zbog visokih temperatura dosad tartufi rijetki, ali veliki. Na Vikend festivalu istarskih tartufa u Buzetu titulu najtežeg tartufa osvojio Marko Puh sa kapitalcem od 750 grama. “Mi smo svojeg najvećeg prodali u Ameriku za 3.000 eura, kaže Goran Karlić vlasnik obiteljske tvrtke Karlić tartufi koja okuplja čak 270 kooperanata tartufara. Jesu li tartufari zadovoljni otkupnim cijenama?

Foto: Facebook/Karlić tartufi
  • 2.361
  • 82
  • 1

Sezona tartufa u Istri približava se vrhuncu. Očekuju se dobri rezultati, iako od 1. rujna kada je započeo lov na najskuplje gljive na svijetu, vrijeme nije bilo sklono tartufarima. Nauobičajeno visoke temperature sve donedavno nisu pogodovale razvoju i rastu tartufa pa ni onog najcijenjenijeg bijelog, čija se cijena kreće od 2.500 do 3.000 eura za kilogram.

“Krenulo je pomalo neobično. Zbog visokih temperature ni kvaliteta ni količina nisu bile na visini, ali se moglo naći iznadprosječno velikih primjeraka kakavih nije bilo u posljednjih nekoliko godina”, kaže Goran Karlić, vlasnik tvrtke Gir.d.o.o Karlić  u Buzetu.

Kapitalac nije dočekao festival

Osim “lova na tartufe” u prirodi, ova obiteljska tvrtka ima nasade hrasta i lješnjaka ispod kojih u simbiozi rastu i tartufi. Uz tartufe razvijaju turizam, organiziraju lov na tartufe, a posebno su uspješni u trženju ove najcjenjenije gljive jer su razvili brand Karlić tartufi. “Imamo više od 270 kooperanta od kojih otkupljujemo tartufe i plasiramo ih po svijetu”, kaže Goran.

Jedan od njegovih kooperanata je prije mjesec dana pronašao kapitalca teškog više od jednog kilograma, no taj orijaški bijeli tartuf nije mogao dočekati 17. Izdanje Vikend festivala istarskih tartufa u Buzetu. Tartuf je potkraj listopada pronađen u 
motovunskoj šumi u petak, a već u subotu je odletio avionom u jedan poznati restoran u New Yorku. “Oni su nam klijenti godinama, a o kojem je restoranu riječ ne možemo govoriti. Prodan je za dobru cijenu, 3. 000 eura”, izjavio je  Goran Karlić.

Najteži tartuf Marka Puha

Buzetski festival, koji uz izložbu, degustaciju i prodaju tartufa i domaćih proizvoda, ima i niz drugih zanimljivih programa, među kojima je jedna od točaka izbor najvećeg, odnosno najtežeg  i najboljeg tartufa. Titulu najtežeg osvojio je kapitalac Marka Puha iz buzetske tvrtke Natura tartufi. Orijaški primjerak  težak 750 grama pronađen je u Motovunskoj šumi uz rijeku Mirnu. Takvi ekstra primjerci postižu vrtoglave cijene pa bi i taj kapitalac, potvrdio je i  Puh, mogao na tržištu postići cijenu između 2.500 do 3.000 eura. 

Kad već nije osvojila odličje za svog  najvećeg odnosno najtežeg, kojeg su prodali u Ameriku, obitelj Karlić, koju je prestavljao Goranov sin Ivan, nije ostala praznih ruku. Ovaj put Karlići su osvojili laskavu titulu “Tartuf festivala” gdje se, osim veličine, ocijenjivala boja, izgled, miris i tvrdoća. “Nije bila zanemariva ni veličina jer tartuf je pizao 480 grama, ali kakvoća je presudila", kaže Goran Karlić, koji zajedno sa suprugom Radmilom i sinom Ivanom nastavlja obiteljsku tradiciju uspješnog  tartufarenja.

Priznanja Puhu i Karliću uručili su županijska pročelnica za turizam Nada Prodan Mraković i direktor Agencije za ruralni razvoj Istre Igor Merlić.

Od 700 do 2.500 eura

“Nikada ovoliko  posjetitelja.”, pohvalila se novinarima Mila Nežić iz Turističke zajednice Grada Buzeta jer uz domaće Festival privukao i goste iz Italije, Slovenije, Austrije… Uz ljubitelje istarskih delicija sajam je okupio i pustolovce natjecatelje u utrci Lov na tartuf, kombinaciji orijentacijskog trčanja, MTB-a i lova na blago ove se godine u tartufarskoj opremi okušalo 47 dvočlanih timova iz Hrvatske i Slovenije. U velikom šatoru sedamdesetak OPG-ova i malih proizvođača domaćih proizvoda od tartufa, meda, sira, pršuta, maslinovog ulja, vina, rakija, marmelada, tjestenina…

Nudili su se proizvodi iz Istre i ostalih krajeva Hrvatske, ali i Italije i Slovenije. Ujedno je to i jedini dosadašnji ovosezonski sajam tartufa koji je okupio čak šest firmi koje se bave otkupom i prodajom tartufa. Sve te i druge pojedinosti  zabilježila je kolegica Gordana Čalić Šverko iz Glasa Istre. Nije propustila  notirati i da se “kilogram bijelog tartufa prve klase na jednom se štandu u subotu prodavao za oko 2.500 eura, druge klase za oko 1.500 eura i treće za oko 700 eura”.

Tartufari nezadovoljni otkupnim cijenama

Festival je završio, a prije nekoliko dana održana je 1.  utakmica tartufarskih pasa. U jakoj međunarodnoj konkurenciji pobjedio je Harsagy Balazs iz Mađarske sa svojim psom Saelkom. Žiri je ocjenjivao količinu izvađenih tartufa, suradnju s tartufarom, odnosno poslušnost i vodljivost pasa te ustrajno traženje i pronalaženje, nalaženje i vađenje tartufa.

 Održana je i prva međunarodna utakmica tartufarskih pasa (foto: Gordana Čalić Šverko/Glas Istre)

Festivali, natjecanja i druge priredbe u Buzetu, Livadama, Sovinjaku i Motovunu na kojima je u glavnoj ulozi NJ. V. Tartuf odvijaju se jedna za drugom, a i sezona tartufarenja se nastvalja. U osvrtu na dosadašnji tijek, predsjednik Udruge tartufara Istre Darko Muzica ističe da su tartufari malo razočarani zbog višestruko manjih otkupnih cijena nego lani. Trenutno je otkupna cijena za kilogram bijelih tartufa prve klase od 400 do 500 eura, a u isto vrijeme lani iznosila je oko tri tisuće eura. “Pored toga, prema našim informacijama, prodaju se tartufi iz drugih zemalja većinom Srbije, Rumunjske i Bugarske, pod istarske. Nemamo ništa protiv trgovine, ali da se ne prodaje lošija kvaliteta pod brendom istarskog tartufa”, izjavio je Muzica za Glas Istre.

Svi bi većeg od Ziganteovog

Ove godine je počela 1. rujna, dakle 15 dana ranije nego prijašnjih godina i trajat će do početka veljače. Možda se nekome od lovaca na tartufe posreći pa sruši rekord koji je još 1999. godine postavio Giancarlo Zigante. Podsjetimo, on i njegova kujica su prije 19 godina nedaleko Buja pronašli tartuf težak 1,31 kg koji je, kao najveći dotad nađeni tartuf na svijetu uvršten u znamenitu Guinnessovu knjigu rekorda. Replika tartufa izrađena u bronci izložena u prodavaonici domaćih proizvoda Zigante tartufi u Livadama, a događaji i proslave svjetskog rekorda pomogli su da se malo istarsko mjesto Livade prepozna kao svjetski centar tartufa.

Tko zna - zna. A tko se odluči okušati sreću u sakupljanju tartufa i juriti Ziganteov record za mjesečnu dozvolu valja mu izdvojiti 1.300 kuna. Dok se za ostale gljive kreće od 10 kuna po danu i do 200 kuna za sezonsku dozvolu. Za osobne potrebe, u košaricu se može napuniti do dva kilograma gljiva dnevno. Pa tko voli - nek izvoli!


Tagovi

Goran Karlić Marko Puh 1.utakmica tartufarskih pasa Darko Muzica Festival u Buzetu Giancarlo Zigante


Autor

Nedjeljko Jusup

Više [+]

Dugogodišnji novinar i urednik. Osnivač i prvi glavni urednik tjednika i dnevnika Zadarski list. Moto: "Informativno, poučno i zanimljivo. Piši tako da riječima bude tijesno, a mislima široko."