Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Ćumur
  • 23.09.2020. 13:45

Šta znači biti ćumurdžija i da li taj zanat može donijeti zaradu?

Boban Antić nije napustio posao u ćumurani gdje je radio sve dok nije izučio sve njegove tajne, a kada je došao i taj trenutak, naoružan znanjem svojeručno je od starog bureta napravio sopstvenu.

Foto: Gordana Nastić
  • 690
  • 214
  • 0

Boban Antić iz Golemog sela u Poljanici, u susjednoj Srbiji, svoje ćumurane smještene nadomak šume ostavlja same jedino kada ode kući da spava. Ujutro im se vraća opet u cik zore da nastavi posao tamo gdje je stao, prenosi JuGmedia.

Tokom čitavog dana ne odvaja se od svoje motorne testere sa kojom siječe drva. Toliko se navikao na nju da sa njom bolje rukuje nego s olovkom kojom se potpisuje. Njen reski zvuk, po kome ga prepoznaju i ostale ćumurdžije, prestane se čuti tek kada izmetrena stabla krene tovariti u traktorsku prikolicu. Ponovo je uključuje kada doveze drva ispred ćumurane gdje ga obično čeka supruga Violeta da mu pomogne.

Za nekoliko dana stotinak eura

Na ovom poslu, od koga šestočlana romska porodica Antić, egzistira angažovani su svi njeni članovi, počevši od najmlađeg pa do najstarijeg. Na ideju da se počne baviti ovom proizvodnjom došao je Boban dok je opsluživao poznatu lokalnu ćumuranu.  

"Kada sam shvatio da moj bivši gazda za nekoliko dana uspije zaraditi stotinak eura, bilo mi je jasno da se od tog posla može živiti pa sam i sam krenuo da se time bavim", priča Antić.

Danas u proizvodnji ćumura učestvuju svi članovi porodice 

Međutim, naš sagovornik nije napustio posao gdje je radio sve dok nije izučio sve njegove tajne. A kada je došao i taj trenutak, naoružan znanjem svojeručno je od starog bureta napravio vlastitu. Postavio je na obodu šume, prekrstio se, pomolio Bogu i krenuo praviti ćumur. Nije imao pravo na grešku jer ga je pravio isključivo od drva koja je kupovao.

"Iako sam milion puta prije toga slagao drva za proizvodnju ćumura u limenoj ćumurani, kada ih je trebalo naredati u svojoj, to sam činio kao da mi je prvi put. Gotovo sam na glas govorio sebi kojim redoslijedom to treba uraditi. Kada sam na dnu naslagao sitnije dijelove drveta, grane i manje cjepanice ruke su kao po komandi same počele ka vrhu da redaju sve veće cjepanice. Na dno sam stavio i malo sitnijeg ćumura da se lako zapali, a oko dna peći, kako nalažu pravila, nabacao sam i pijesak", kaže ovaj mjastor svog zanata i dodaje da poslije dvije noći i jednog dana, ćumur je bio gotov.

Ne želi mijanjati profesiju

Prvu ozbiljnu zaradu koju je ostvario od prodaje svojeg proizvoda, odmah je uložio u proširenje proizvodnje. Sada je od kvalitetnijeg lima napravio nove pokretne ćumurane iz kojih je vadio po trideset i pet džakova kvalitetnog proizvoda. Sve prodaje kupcu koji je u njegovom kraju poznat pod nadimkom Komita i ne žali se na zaradu. Iz tog razloga njemu ne pada na pamet ostaviti ovaj posao, koji nije ništa lakši od rudarskog i počne se baviti nekim drugim.

Iz nove ćumurane vadi do 35 džakova kvalitetnog proizvoda

"Hranjenje ćumurane je najteže. Toliko se nadišem tog gustog crnog dima i ogaravim po licu da me poslije toga ni najrođeniji ne mogu prepoznati. Posebno je teško kada duva jak vjetar koji kao po nekom nepisanom pravilu uvijek gura dim u moje oči, a od koga ne mogu ni udahnuti svjež zrak. Slično je i kada sakupljam ćumur", kaže Antić i pomalo tužno dodaje da svaki proizvedeni kilogram ostavlja traga na njegovom licu i duši, baš kao i snježna mećava zimi kada podloži svoje ćumurane.

Uz ćumur i malo trube

Svoju tugu u tim teškim trenucima on redovno liječi trubom koju svira od malena i sa kojom, svirajući u orkestru, zna na svadbama i veseljima zaraditi neku paru koja dobro dođe kućnom budžetu.

Boban se ovim bavi tokom čitave godine, čak i po ciči zimi kada ima suha drva. Ne radi jedino kada pada kiša ili kada su stabla vlažna.


Tagovi

Ćumur Ćumurdžija Ćumurana Slaganje drva Žar


Autorica

Gordana Nastić

Više [+]

Dugogodišnja novinarka koja je zanat pekla na tekstovima iz oblasti poljoprivrede. U potrazi za novim temama rado obilazi poljoprivredna gazdinstva, ustanove, polja, voćnjake, sajmove.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

Da ne znam bolje, rekla bih da želi nešto da mi poruči....:P