Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Leteća napast
  • 12.02.2019. 18:00
  • Splitsko-dalmatinska, Imotski

Stablima ne prijeti samo potkornjak, u Imotskom aleju lipa okupirale stjenice

Alarmantne vijesti o širenju potkornjaka odnosno o sušenju stabala osim iz Splita stižu i s područja Šibenika, Pelješca i Korčule, a Aleju lipa u Imotskom napale su vatrene stjenice, leteći napasnik čiju pojavu ne pamte ni oni najstariji.

Foto: Bigstockphoto/SerjT
  • 1.652
  • 74
  • 0

Nije splitski potkornjak jedini nametnik koji uništava stabla. I Imoćani imaju sličnih problema. Nakon dugotrajnih kiša koje su se prije petnaestak dana sručile na Imotsku krajinu, s prvim sunčanim zrakama u središnju gradsku ulicu stigla su sićušna krilata stvorenja sa srebrnkastim krilima. Leteći nametnici doslovno su okupirali stabla lipe gdje su se ova čudna stvorenja stacionirala. Cijeli drvored tamnosivih stabla na mjestima su dobila nijansu srebrne boje koja se još od sunčeve refleksije pretvara u bijelu.

Lipe nastanila crna lipova stjenica, no mjesta panici nema

Ovakvu čudnu pojavu tijekom zime ne pamte ni najstariji, pa stanovnici Imotskoga sa strepnjom iščekuju daljnji tijek događanja. Prevladava mišljenje da su i oni dobili svog potkornjaka koji bi mogao uništiti aleju lipa, inače prepoznatljivog simbola grada pod Topanom.

Vatrena stjenica na omiljenim lipama 

Prema tvrdnjama upućenijih radi se o takozvanoj Vatrenoj stjenici (Pyrrhocoris apterus), letećem stvorenju s tri para nogu i dva para ticala na glavi. Radi se o jednoj od najčešćih stjenica u šumama, a može ih se vidjeti i u parkovima. Ipak, tvrde biolozi, najčešće se "udomljavaju“ na lipovim stablima. Tu se hrane truležnim dijelom debla ili suhim otpadnim lišćem. Definitivno se, kažu, radi o nametniku samo ne toliko opasnom da bi uništio cijelo stablo te, tvrde, nema mjesta panici.

Napadnuto stablo lipe u Imotskom (Foto: Mladen Nejašmić)

A što je sa splitskim potkornjakom, nametnikom od kojeg je zaraženo preko 30 posto stabala na Marjanu? Zbog iznimno lošeg stanja šume, u Splitu je zasjedao Stožer civilne zaštite. Tom prigodom splitsko-dalmatinski župan Blaženko Boban proglasio je izravnu opasnost od nastanka elementarne nepogode zbog napada potkornjaka. Prema nekim najavama, već idućih dana očekuje se akcija uklanjanja stabala koja bi trebala potrajati do travnja, a bit će uključeno tristotinjak ljudi iz različitih organizacija. Tom prigodom govorilo se i o mogućnosti korištenja i pomoći radnih konja, a iako je poslan upit Ministarstvu poljoprivrede smiju li se u skladu sa zakonom o zaštiti životinja koristiti konji za izvlačenje trupaca u park šumi Marjan, do sada nisu dobili odgovor.

Potkornjak uništava Marjan, idući tjedan kreće sječa

Naime, ideju o uporabi konja na Marjanu početkom ovog mjeseca iznio je predsjednik Upravnog vijeća Javne ustanove za upravljanjem Park-šumom Marjan, dr. Mirko Ruščić ističući kako su već uspostavljeni kontakti s pojedinim udrugama iz Like koji nude šest teglećih konja, uz napomenu da bi takav način izvlačenja zaraženih trupaca mogao usporiti proces, no da bi bili potrebni i drugi oblici izvlačenja s obzirom na to da je u pitanju 20.000 zaraženih borova.

Sušenje stabala diljem Dalmacije 

Iako Zakon o zaštiti životinja zabranjuje korištenje kopitara za izvlačenje trupaca iz šume i iznošenje ogrjevnog drveta za što se propisuje kazna od 30 do 50 tisuća kuna, a sve  zbog takozvanih "samaraša" s Velebita koji su prije nekoliko godina došli na zao glas zbog šokantnih slika prenatrpanih konja koji niz strmi planinski masiv lome noge, u Splitu ipak vjeruju kako će resorno ministarstvo dati zeleno svjetlo kopitarima na Marjanu i time pridonijeti realizaciji ovog po mnogima "projekta" od krucijalne važnosti za Split i njegove stanovnike .

Alarmantne vijesti o širenju potkornjaka odnosno o sušenju stabala osim iz Splita stižu i s područja Šibenika, Pelješca i Korčule, pa se stručnjaci slažu da cijeli problem treba dignuti na nacionalnu razinu jer se samo tako može riješiti ovaj po mnogima gorući problem.


Tagovi

Potkornjak Vatrena stjenica Nametnik Lipa


Autor

Mladen Nejašmić

Više [+]

Novinar mnogih domaćih tiskovina i internetskih portala. Obrađuje razne teme ruralnog dijela života Dalmacije - kako priobalja tako i Zagore.