Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Lovstvo
  • 03.03.2021. 10:30
  • Osječko-baranjska, Osijek

Štete od divljači: Važno je na vrijeme obavijestiti lovačko društvo, polica je dodatna sigurnost

Kako bi se štete u određenoj mjeri smanjile, iz Osječko-baranjske županije pozivaju na zajednički pristup i simbiozu poljoprivrednika i lovaca koji bi trebali koordinirano djelovati na njihovu sprječavanju.

Foto: Bigstock/ taviphoto
  • 1.857
  • 228
  • 0

O štetama od divljači na poljoprivrednim usjevima govori se odkad je lovišta u Baranji, a broj poljoprivrednika koji se žale iz godine u godinu raste.

Svjesni ovog problema, situaciju na terenu pozorno prate iz Osječko-baranjske županije. 

"Izlaskom novog Zakona o lovstvu 2018. godine utvrđena je nadležnost, a očituje se u tome da župan svake godine donosi mjere za sprječavanje štete koje su javno objavljene na internetskoj stranici županije“, pojašnjava za Slavonsku televiziju viši savjetnik za lovstvo Upravnog odjela za poljoprivredu OBŽ Ilija Pranjić.

Brojne mjere za smanjenje šteta

Tako su smanjivanje brojnog stanja divljači u lovištima, čuvanje usjeva, rastjerivanje životinja, osiguravanje dovoljne količine hrane, te upotreba zaštitnih sredstava neke od najvažnijih mjera, a ona najinteresantnija lovcima, dodaje, je upravo smanjenje broja divljih životinja. 

U slučaju da lovačka društva žele podnijeti zahtjev županu za dodatnim odstrjelom ili drugom kvotom, prvo moraju "ispucati" propis lovno gospodarske osnove, te nakon toga od Ministarstva poljoprivrede zatražiti dodatne markice.

Najveći je problem što je došlo do poremećaja dobne i spolne strukture jelenske divljači u pojedinim dijelovima županije, što je rezultiralo prevelikom brojnosti ovih životinja u lovištu. 

"Kada se dodjeljuje kvota za odstrel vodi se računa da se daju samo ženska grla svih dobnih struktura, jer se tako utječe na smanjenje brojnosti, a samim time i na smanjenje štete na poljoprivrednim kulturama“, ističe viši savjetnik. 

Kako bi se u određenoj mjeri smanjile štete, iz županije pozivaju na zajednički pristup i simbiozu poljoprivrednika i lovaca koji bi trebali koordinirano djelovati na njihovu sprječavanju. Posebno je važno, naglašava, da poljoprivrednici odmah u trenutku nastanka štete obavijeste lovačko društvo. "Izostane li odgovora jedina je alternativa sudski put koji u pravilu ide na ruku oštećenika, ali postupci predugo traju“, dodaje.

Također, druga mogućnost su i police osiguranja koje sufinancira država, a koje po novom, osim nastanka štete na vozilima, uključuju i one za poljoprivredne površine. 

Što je sve rekao savjetnik Pranjić možete pogledati u videu:


Tagovi

Štete od divljači Mjere Osječko-baranjska županija Lovišta


Autorica

Lucija Bencaric

Više [+]

Magistra agroekonomike. Rado istražuje novosti u poljoprivredi.


Partner

Televizija Slavonije i Baranje d.o.o.

Super TC, Trg slobode 6, 31000 Osijek, Hrvatska
tel: +385 (31) 203-000, fax: +385 (31) 203-111, e-mail: stv@stv.hr web: http://www.stv.hr