Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • LIFE Lynx projekt
  • 04.05.2019. 15:15
  • Primorsko-goranska, Nacionalni park Risnjak

Stigao je Doru, ris koji donosi novu krv u risju populaciju Gorskog kotara

Jedna od najugroženijih životinjskih vrsta u Hrvatskoj je ris čija je iznimno malena populacija pred izumiranjem u našoj i susjednim državama. Jedina mogućnost za opstanak risa u Dinaridima je naseljavanje životinja iz druge, stabilne populacije.

Foto: LIFE Lynx projekt/Matej Vranič
  • 4.029
  • 268
  • 1

"Predivan ris podrijetlom iz subkarpatskih šuma novi će dom imati u Gorskom kotaru. Stigao nam je mužjak dobi oko četiri godine i mase preko dvadeset kilograma“, izjavila je doc. dr. sc. Magda Sindičić s Veterinarskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu.

"Veliki dio projekta usmjeren je i na komunikaciju i suradnju raznih institucija. Time želimo postaviti temelje za sve buduće projekte vezane za očuvanje biološke raznolikosti za koje je ključan dobar protok informacija i multidisciplinaran pristup problematici“, navodi Ira Topličanec koja je dio LIFE Lynx projektnog tima i studentica doktorskog studija na Veterinarskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu.

Neophodno naseljavanje novih jedinki

Jedna od najugroženijih životinjskih vrsta u Hrvatskoj je ris čija je iznimno malena populacija pred izumiranjem u našoj i susjednim državama. Jedina mogućnost za opstanak risa u Dinaridima je naseljavanje životinja iz druge, stabilne populacije. Stoga će se u razdoblju od 2017. do 2024. godine u Hrvatskoj, Sloveniji i Italiji provoditi međunarodni projekt LIFE Lynx u sklopu kojega će se u ove zemlje ispustiti najmanje 14 risova uhvaćenih u Slovačkoj i Rumunjskoj.

"Od devedesetih godina prošlog stoljeća bilježi se pad populacije risova, a za njezino spašavanje nužni su tzv. svježi geni. Naime, čovjek je rascjepkao staništa risova pa je njihova populacija u Hrvatskoj i Sloveniji ostala izolirana. Sada je na čovjeku da risovima vrati dug. Moramo veliku pažnju pridati praćenju njihove populacije te im putem ovog naseljavanja iz Karpata omogućiti kontakt s risovima koji im nisu u rodu“, kazala je mr. sc. Sonja Šišić, ravnateljica Javne ustanove Priroda.

Uspostavljena je široka mreža fotozamki

U projekt je uključeno 11 institucija iz pet država – Hrvatske, Slovenije, Italije, Slovačke i Rumunjske, a u Hrvatskoj ga provodi Veterinarski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Veleučilište u Karlovcu te udruga Biom, uz podršku Javne ustanova Priroda te Nacionalnog parka Risnjak. "Suradnja svih nadležnih institucija te potpora javnosti su ključni kako bismo postigli najbolji učinak za populaciju risa te široko djelovanje vezano za edukaciju i suživot risa i čovjeka“, navode iz projektnog tima te dodaju o dosadašnjim aktivnostima.

Ris je jedna od najugroženijih životinjskih vrsta 

"U protekloj godini, uspostavili smo široku mrežu fotozamki na području rasprostranjenosti risa zahvaljujući ostvarenoj suradnji s brojnim lovoovlaštenicima, šumarima, rendžerima nacionalnih parkova te parkova prirode. Izbor lokacije za njihovo postavljanje je od presudne važnosti za uspjeh istraživanja gdje do izražaja dolazi kontakt s lokalnim suradnicima.“

Lokacije svih navedenih nalaza i fotografije risova dostupne su u javnoj bazi kojoj svi mogu pristupiti i putem jednostavnog pretraživača otkriti gdje su pojedini risovi fotografirani ili lokacije na kojima su ostavili svoj trag vidljiv samo iskusnim očima, a zanimljive fotografije i video snimke prikupljene na terenu objavljuju na Facebook stranici 'LIFE Lynx – hrvatski terenski blog' gdje se ujedno može pratiti napredak projekta kroz njihove terenske aktivnosti.

Ris Doru pušten u NP Risnjak – veza je očita

"Veseli nas što je nova jedinka risa puštena u Nacionalnom parku Risnjak koji ime duguje upravo toj veličanstvenoj životinji. Nadamo se da će se došljak zadržati na području Parka ili u njegovoj bližoj okolici kako bismo ga što uspješnije mogli nadzirati u godinama koje slijede“, izjavio je Miljenko Gašparac, ravnatelj Nacionalnog parka Risnjak.

"Imamo tu sreću što se bavimo vrstom čiji jedinstveni uzorak krzna nam omogućuje identificiranje jedinki, a uz dovoljno veliku gustoću postavljenih fotozamki, možemo utvrditi i gustoću risje populacije te veličinu teritorija pojedine životinje. Pomoću fotozamki također možemo pratiti uspješnost razmnožavanja, što nam je posebno vrijedan podatak za ugrožene populacije. Na temelju prikupljenih podataka uspjeli smo identificirati 40 jedinki, ali još nismo u mogućnosti dati procjenu minimalne brojnosti risova. Očekujemo da ćemo uskoro imati dovoljno podataka za izradu detaljne karte rasprostranjenosti i procjenu minimalnog broja risova prisutnih u Hrvatskoj“, doznajemo od projektnog tima.

Nevjerojatan uspjeh partnera iz Rumunjske

Partneri iz Rumunjske iz udruge ACDB postigli su nevjerojatan uspjeh u samo tjedan dana. Naime, uhvatili su dva risa za naseljavanje u Hrvatsku i Sloveniju. Kako je cilj LIFE Lynx projekta spasiti dinarsku populaciju risa od izumiranja naseljavanjem novih jedinki, ovo je bio prvi veliki korak ka ostvarenju tog cilja. Prvi uhvaćeni ris nazvan je Goru i novo obitavalište mu je u Sloveniji. Drugi mužjak će novi dom imati u Gorskom kotaru. Ime mu je Doru, a dobio ga je na temelju javne ankete izborom između 5 različitih prijedloga. U odabiru je sudjelovalo preko 900 štovatelja ove vrste.

Doru iliti 'potreban'

"Ime Doru na rumunjskom znači 'potreban', što ovaj ris za hrvatsku populaciju svakako jest. Rumunjsko ime prijedlog je suradnika iz Javne ustanove Priroda kao iskaz zahvalnosti rumunjskim suradnicima i stručnjacima koji kroz ovaj projekt doniraju risa za osnaživanje hrvatske populacije risa. Osim toga, ime Doru rimuje se s imenom risa koji je u sklopu istog projekta ispušten u Sloveniji, a kojeg su rumunjski suradnici nazvali Goru po planinskom vrhu u blizini mjesta hvatanja risa u Rumunjskoj“, navode iz projektnog tima LIFE Lynx. Doru, koji je u Rumunjskoj uhvaćen 4. ožujka, određeno vrijeme proboravio je u karanteni, a tokom tog razdoblja u Hrvatskoj su tekle pripreme za njegovo ispuštanje u Nacionalni park Risnjak.

"Ovim putem se ponovno želimo zahvaliti svima koji nam pri svakom izlasku na teren pomažu u našem istraživačkom radu jer bez njih ovih preliminarnih rezultata ne bi niti bilo. Drago nam je da ljudi koji u Gorskom kotaru i Lici dijele životni prostor s velikim zvijerima prepoznaju problematiku risje populacije i aktivno podržavaju naš rad. Smatramo kako je karizmatični ris veliko bogatstvo hrvatske prirode i naša odgovornost je očuvati ga za buduće generacije“, izjavljuju sudionici projekta.

Povijest risa u Dinaridima

Ris je teritorijalna životinja koja živi sama, teritorij mužjaka je velik 200 do 400 km2. Risovi žive samo u očuvanom staništu koje im pruža zaklon i hranu. Početkom 20. stoljeća, zbog prekomjernog lova, ris je izumro iz većeg dijela Europe, uključujući Hrvatsku i susjedne države. No 1973. godine su lovci iz Slovenije organizirali naseljavanje risa, te je šest životinja ulovljenih u Slovačkoj ispušteno u uzgojnom lovištu Medved pokraj Kočevja. Sve tri naseljene ženke su imale mlade već prve godine, populacija je brzo rasla i u nekoliko godina su se risovi iz Slovenije proširili u Hrvatsku, Bosnu i Hercegovinu, Austriju i Italiju.

No od 1990-ih godina lovci svake godine zamjećuju sve manji broj životinja i brojnost populacije pada sve do danas. Najvažniji uzrok izumiranja risova  je parenje u srodstvu, budući da se gotovo 45 godina potomci šest životinja pare isključivo međusobno, što je docentica Magda Sindičić i potvrdila u svom doktorskom radu gdje se bavila istraživanjem genske raznolikosti populacije risa u Hrvatskoj. Iz tog razloga je svaka nova jedinka dovedena na naša područja od krucijalne važnosti za opstanak ove predivne životinje.

Pogledajte i video prekrasnih risova autora Vedrana Slijepčevića:


Fotoprilog


Tagovi

Ris Doru LIFE Lynx projekt


Autorica

Blanka Kufner

Više [+]

Završila je Upravno pravo i Menadžment u turizmu, a posebno ju zanimaju teme vezane uz ruralni i održivi turizam te sve što se tiče ekologije i očuvanja prirode. Misao vodilja: "Čovjek pripada prirodi, a ne priroda čovjeku - prirodu nismo naslijedili od predaka, nego posudili od unuka."

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Tisuće španjolskih poljoprivrednika prosvjedovalo u Madridu: Guše nas pravila ZPP-a

Tisuće španjolskih poljoprivrednika i jučer su, 17. ožujka, prosvjedovali u središtu Madrida.  Kako piše dw.com, u centar glavnog grada stigli su sa stotinama traktora, z...

Više [+]