Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Life Lynx
  • 14.03.2020. 15:10
  • Zadarska, Paklenica

Stigao ris Alojzije! Ljepotan spašava dinarsku populaciju od izumiranja

Korak smo bliže zdravoj i održivoj populaciji risa u našim krajevima!, poručila je Magda Sindičić, docentica Veterinarskog fakulteta i koordinatorica hrvatskog dijela Life Lynx projekta. 

Foto: Goran Šafarek/Life Lynx
  • 1.559
  • 384
  • 0

Nakon Dorua, stigao je i ris Alojzije! Ispušten je jučer u Nacionalnom parku Paklenica kako bi spasio dinarsku populaciju kojoj prijeti izumiranje, priopćili su iz Udruge Life Lynx. 

Alozije je drugi od četiri risa koji se u Hrvatsku naseljavaju u sklopu Life Lynx projekta, a njegovo ispuštanje nastavak je odlične suradnje međunarodnih stručnjaka na projektu čiji je cilj sprečavanje izumiranja populacije risa u Dinaridima. Opstanak populacije najviše ugrožava dugogodišnje parenje među bliskim srodnicima, a naseljavanjem jedinki iz Karpata unose se novi geni i oporavlja genska raznolikost dinarske populacije.

Korak bliže zdravoj i održivoj populaciji risa u našim krajevima

“Još smo jedan korak bliže zdravoj i održivoj populaciji risa u našim krajevima! Svi iz tima smo vrlo sretni što možemo sudjelovati u ovako važnom projektu za očuvanje naše bioraznolikosti" poručila je Magda Sindičić, docentica s Veterinarskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, koordinatorica hrvatskog dijela Life Lynx projekta. 

Alojzije je odrasli mužjak mase 21 kg (Foto: Vedran Slijepčević/Life Lynx)

Ponos nije krila ni ravnateljica JU NP Paklenica, Natalija Andačić. “Velika nam je čast što možemo i izravno pomoći oporavku populacije risa. Nadamo se da će se Alojzije uistinu udomaćiti, zavoljeti Velebit, i kod nas pronaći sve što mu treba”. 

Stigao je Doru, ris koji donosi novu krv u risju populaciju Gorskog kotara

Kako pojašnjavaju, odrasli mužjak mase 21 kg prije mjesec dana je uhvaćen na području Rumunjske, a za njegovo hvatanje su zaslužni rumunjski partneri projekta Life Lynx, Udruga za očuvanje biološke raznolikosti (ACDB). Do trenutka ispuštanja, ris je prošao sva potrebna zdravstvena i genetska testiranja te posebnim transportom prešao gotovo 1300 kilometara do svog novog doma. 

“Ovom risu odlučili smo dati ime “Alojzije”, u čast pokojnog ing.šumarstva Alojzija Frkovića. Inženjer Frković je bio jedan izuzetan čovjek koji je dao poseban doprinos praćenju populacije risa kao i hrvatskom lovstvu, i na ovaj simboličan način želimo mu iskazati zahvalu.” izjavio je Vedran Slijepčević, u ime Veleučilišta u Karlovcu koje je partner na  projektu.

Doru i Goru 

Ris je ispušten u kanjonu Velike Paklenice okružen tišinom, članovima projektnog tima i suradnicima, a čim su se vratašca prijenosne kutije otvorila, Alojzije je u nekoliko sekundi odjurio u prostranstva Velebita. Njegovo kretanje pratit će se pomoću telemetrijske ogrlice te mreže fotozamki postavljenih u šumama Like i Gorskog kotara. 

Njegovo kretanje pratit će se pomoću telemetrijske ogrlice te mreže fotozamki (Foto: Marko Matešić/Life Lynx)

Inače, prošle godine su ispuštena dva risa, Doru na području NP Risnjak, a Goru u Sloveniji. Praćenjem njihovog kretanja pomoću ogrlica potvrđeno je da su oba risa uspostavila teritorij u Sloveniji. Analizom DNA dokazano je da se Goru prošle godine uspješno pario i postao otac mladunčeta nazvanog Mala. Time je potvrđeno prvo uspješno miješanja gena risova naseljenih iz Karpata s našom populacijom, što pomaže oporavku genske raznolikosti i opstanku risa u Hrvatskoj i Sloveniji, zaključuju iz Life Lynxa. 


Tagovi

Ris Alojzije Paklenica Life Lynx


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dva desetljeća dugim iskustvom u novinarstvu, od lokalnih medija preko Večernjeg lista do uređivanja portala civilnih udruga. Urednica je portala Agroklub, predsjednica ogranka dopisnika HND-a, zamjenica predsjednika Županijskog vijeća HND-a te članica Međunarodne udruge agrarnih novinara (IFAJ).

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Stiglo nam je astronomsko proljeće. Jedna zanimljivost: sve do 2050. godine počinjat će 20.3. Između 2050. i 2100. godine naizmjence 19. i 20. ožujka, a tek nakon 2100. se početak proljeća opet vraća na 21. ožujka, piše na FB stranici Kad ć... Više [+]