Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Lovci i lovišta
  • 22.04.2017. 10:30

Suradnjom lovaca i proizvođača do manjih šteta

Poljoprivrednici se često na svojim zemljištima susreću sa štetom od divljači. Uzgajivači raznih kultura smatraju da je dužnost lovaca paziti na divlje svinje i ostale životinje, ograditi lovišta i smanjiti broj jedinki.

  • 1.292
  • 60
  • 0

Poljoprivrednici se često na svojim zemljištima susreću sa štetom od divljači. Uzgajivači raznih kultura smatraju da je dužnost lovaca paziti na divlje svinje i ostale životinje, ograditi lovišta i smanjiti broj jedinki.

Neki lovci pak tvrde da poljoprivrednici ne poduzimaju pravovremene oblike zaštite dok im oni osiguravaju repelente - sredstva intenzivnog mirisa za odbijanje divljači.

Potpredsjednik Lovačkog društva požeško-slavonske županije, Božidar Terzić smatra kako je za spomenuti problem potrebna suradnja.

Lovci i poljoprivrednici trebaju surađivati

Božidar Terzić, potpredsjednik Lovačkog saveza Požeško-slavonske županije: "Moramo reći da zajednička aktivnost mora biti i lovaca i vlasnika zemljišta. Ne može se vlasnik zemljišta oglušiti, što ga briga i samo tražiti štetu, a isto tako ne može ni lovačko društvo i članovi.

Tako da lovačka društva nude repelente i čuvaju zemljišta, zajedno pale gume da rastjeraju divljač, a imamo i primjere gdje se uklanjanje vrši odstrelom kad se divljač može loviti - a to su divlja svinja, vepar, nazime prase, krmača kad dođe kukuruz tako da i na taj način uspijevamo malo regulirati. Na području Pakraca mislim da su daleko veće štete nego u Požeštini. Ovdje su najintenzivnije štete na području Dilja".

Veće životinje zadaju i veće glavobolje

Terzić pojašnjava kako sitna divljač rijetko uništava usijeve, dok veće životinje proizvođačima zadaju glavobolje.

"One se odnose na pšenicu, zob, te na kukuruz, pogotovo u mliječnoj zriobi gdje divljač silazi u šume i vrši prehranu u tim područjima. Međutim, svako lovačko društvo po zakonu mora jednom godišnje praviti program mjera za sprječavanje šteta od divljači i na divljači. Kad se napravi taj program obaveza bi bila da se na javnim mjestima, tablama u naseljima lovačka društva obavijeste poljoprivrednike da nastaje period kad nastaju štete od divljači i sa svim uputama da poljoprivrednici koji vide čim je nastala šteta trebalo bi obavijestiti lovačko društvo gospodari s tim područjem".

Kako bi se smanjile štete, lovci diljem Hrvatske prihranjuju divljač. Time pokazuju brigu za životinje, ali si osiguravaju i kvalitetne primjerke. Naime, do 31. svibnja sve članice Hrvatskog lovačkog saveza obvezne su ocijeniti trofeje i poslati ih u svoju središnjicu.

Ocjenjivanje trofeja

Svoju dužnost prošli tjedan izvršili su požeško-slavonski lovci.

"Postoje parametri za ocjenjivanje trofeja što je propisala cic komisija. To je dužina paroška, lijeve i desne strane, volumen rogova, težina rogova, znači bruto težina rogova, zatim se mjere parametri kao što je ikričavost, boja rogova, širina između parožaka, i daju se odbici, sve nepravilnosti koje rovovi posjeduju, znači tu se vrše odbici".

Komisija je ocjenjivala nekoliko vrsta divljači. Analizirali su se rogovi srnjaka koji je najzastupljeniji, običnog jelena i divlje svinje. Denis Milošević, član izvršnog odbora Lovačkog saveza Požeško-slavonske županije: "Lovački savez županije Požeško slavonske ima dvije ekipe za ocjenjivanje. Jedna ekipa se nalazi na području grada Pakraca i Lipika koja ocjenjuje lovišta koja gravitiraju u Lipiku i Pakracu. To je njih pet lovišta, dok ostali dio lovišta gravitira Požegi i tu je ta ekipa koja vrši ocjenjivanje".

Trofeji sa 100 tisuća hektara lovišta

Ovosezonski trofeji prikupjali su se na više od 100 tisuća hektara lovišta. I sljedećeih 10 godina lovci imaju na raspolaganju istu površinu. Naime, požeško-slavonski župan i lovoovlaštenici potpisali su Ugovore o desetogodišnjem zakupu 24 zajednička lovišta.

Zdravko Vujnović, predsjednik lovačkog saveza Požeško-slavonske županije naglasio je kako su sa strepnjom čekali taj dan, bojeći se da će doći do zakonskih promjena. "Budući da je važeći zakon o lovstvu dao smjernice da sva društva koja su dobro gospodarila s povjerenim lovištima, mogu produžiti zakup na 10 godina. Osobno sam sretan, prezadovoljan budući da smo mi jedini savez od njih 21 u republici Hrvatskoj u kojem niti jedno lovište do sada od 1991. godine nije oduzeto. Nadam se, gledajući ljude koji vode ova društva i imajući spoznaju o marljivosti naših lovaca, da će to i tako dalje biti".

Nove lovno-gospodarske osnove

Potpredsjednik županijskog saveza zaključio je da su ugovori od velike važnosti za sve osobe vezane uz lov.

Božidar Terzić, potpredsjednik Lovačkog saveza Požeško-slavonske županije: "Sad u roku od 90 dana se moraju izraditi nove lovno-gospodarske osnove za taj period od 10 godina. Nadam se da će te osnove donijeti boljitak razvoji divljači i fondova u našoj županiji. U ta 24 lovišta pet ih je na području Pakraca, a 19 je na području naše Požeštine i sva ta lovišta su u zajedničkom zakupu naših lovačkih društava".


Tagovi

Božidar Terzić Zdravko Vujnović Denis Milošević Lovišta


Partner

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

No farmer no food, no food no future!