Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Berba gljiva
  • 15.10.2022. 12:00

U berbi gljiva vrijede pravila koja se često zaborave, a ne bi smjela

Prema riječima šumara i tajnika Gljivarskog društva Požega Gorana Urha u potragu za šumskim plodovima može se već u rujnu i listopadu, a neke gljive na dobrom staništu mogu se pronaći krajem studenoga i u prosincu.

Foto: Youtube/Printscreen
  • 2.707
  • 123
  • 0

Dolaskom kiša i vlažnog vremena započela je jesenska sezona gljiva i gljivarenja. Na obroncima naših gora zato se može sresti sve više zaljubljenika u prirodu, hodanje, ali i vrganje - cijenjeno šumsko meso.

Proljetna sezona branja je krenula dobro, međutim naglo je prekinuta zbog suše. Više o ovoj jesenskoj sezoni za Poljoprivrednu televiziju ispričao je Goran Urh, šumar i tajnik Gljivarskog društva Požega. Prema njegovim riječima, trenutačno je najveća pojavnost ovih plodova u bukovim šumama.

"Kiše su padale u količinama više od 40 mm, došlo je do pojave gljiva, a temperature su još uvijek dovoljno visoke. Trenutačno ih u šumama imamo izuzetno puno i to različitih vrsta", ispričao je.

Sakupljajući gljive opreza nikad dovoljno pa se uvijek treba podsjetiti na opasnost. Kako upozorava Urh dio vrsta je jestiv, ali i nejestiv. Stoga bi građani trebali brati samo one koju su im dobro poznate.

"Moramo znati da u našim krajevima imamo četiri najčešće vrste smrtonosnih gljiva. To su bijela i zelena pupavka, panterovka i koprenka", upozorio je. Također dodaje, imamo i one koje su otrovne, ali nisu smrtonosne. Najčešće je poznata muhara.

Upozorenja nikad dosta

Šumar Urh podsjeća na pravila koja se zaboravljaju, a ne bi smjela. "Ljudi bi trebali brati samo one gljive koje poznaju, u količini koja im je dovoljna za upotrebu. Također, one koje ne poznaju ne bi trebali gaziti. "Kada dođete u šumu ostavite samo svoje stope i ništa drugo", poručuje ovaj šumar.

Možemo li se prevariti skupljajući divlje šampinjone?

Naime, iskusni gljivari u šumu ne idu bez vode, nožića, pletenog košara i prozračne platnene vrećice, a nakon pronalaska i povratka kući slijedi priprema ovih šumskih plodova.

"Konzumirati ih je najbolje svježe iako je za većinu vrsta moguće sušenje, konzerviranje poput ostale zimnice, a moguće je i zamrzavanje s tim da je preporučeno držanje zamrznutih gljiva najviše do dva mjeseca", poručio je.

U potragu za šumskim plodovima može se u rujnu i listopadu, a neke gljive na dobrom staništu mogu se pronaći krajem studenoga i u prosincu.

Više pogledajte u videoprilogu:


Tagovi

Gljivarenje Goran Urh Berba gljiva Šume


Autorica

Marija Jurišić

Više [+]

Urednica emisije Zlatno klasje Poljoprivredne televizije.


Partner

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Dakle od 6 sjemenki uguranih u obično vulgaris zemlju izniklo je 4 mladice. Nije još vrijeme za sadnju ali klijavost sjemenki kakve jesu je solidna. Ove će biti probno posađene kad još malo ojačaju pa kako im bude.