Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Divljač
  • 29.08.2021. 14:00
  • Novi Grad

U lovište u Rudicama kod Novog Grada pušteno 25 divljih zečeva

Zbog upotrebe herbicida kod poljoprivrednih radova i prisustva štetočina, prilikom redovnog godišnjeg prebrojavanja u Lovačkom udruženju Lane su primijetili da je umanjen broj zečeva

Foto: Depositphotos/PantherMediaSeller
  • 136
  • 59
  • 0

Iako je zec, kako kažu novogradski lovci, najčešća divljač u ovim krajevima, zabrinjava podatak da poslednjih godina ova vrsta drastično nestaje. Pretpostavlja se da na umanjenje broja ove divljači utiče nekoliko faktora, ali prije svega ljudski.

"Zbog upotrebe herbicida kod poljoprivrednih radova i prisustva štetočina, prilikom redovnog godišnjeg prebrojavanja primijetili smo da je umanjen broj zečeva. Zbog toga je akcija puštanja 25 divljih zečeva važna za poboljšanje genetike zečije divljači. Za svaku sekciju Lovačkog udruženja, pušteno je po njih pet", kaže predsjednik Lovačkog udruženja "Lane" iz Rudica, Miroslav Drljač, koji je ujedno i načelnik opštine Novi Grad.

Prije puštanja (Foto: Radio Novi Grad)

Lovci kažu da je danas evidentan nedostatak divljeg zeca u lovištima, što se dešava zbog izlova, štetočina, prisustva herbicida i izgradnje saobraćajnica. Prethodnih godina u okviru redovnih aktivnosti u ovo lovište puštan je samo fazan.

Ulaganje u lovište i briga zbog krivolova

Kako kažu u ovoj udruženju, proteklih godina povrat sredstava od resornog ministarstva koristio se za opremanje lovočuvara, nabavku hranilica i postavljanje video nadzora. Ove godine dio sredstava utrošen je za nabavku divljih zečeva.

Ipak, veliki problem predstavljaju krivolovci, koji najčešće nisu s ovog podučja. Upravo zbog njih, formirane su i patrole, ali obaviještena novogradska policija.


Tagovi

Divlji zec Lovište Nabavka Krivolov Miroslav Drljač


Autorica

Gordana Vila

Više [+]

Piše stalno, čini joj se oduvijek. Velika zaljubljenica u prirodu, a dušu odmara u svom voćnjaku. Vjeruje u staru izreku: "Onaj tko zasadi biljku, vjeruje u sutra". Ja izgleda baš vjerujem.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

Imam li umjetničko oko ? 😁😁😁