Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Bespravna gradnja
  • 31.03.2018. 18:30

U očekivanju Guinessa: Svečano otvorili na crno izgrađenu najvišu lovačku čeku na svijetu

Dolazak na otvaranje u posljednji trenutak otkazali predsjednik slovenskog parlamenta dr. Milan Brglez i američki veleposlanik u Sloveniji Brent R. Hartley, koji su, prema programu, trebali najveću lovačku promatračnicu, otvoriti i predati na korištenje lovcima i svim ostalim posjetiteljima Eco resorta.

Foto: Facebook/Slovenia Eco resort
  • 1.127
  • 68
  • 0

U “Slovenija Eco resortu” u Godiču kod Kamnika  pod Velikom planinom u četvrtak su "svečano" otvorili najvišu lovačku promatračnicu na svijetu. Visoka je 18 metara, teška 190 tona i odjednom  na samom vrhu može primiti 120 posjetitelja. Tako impozanta građena je i s ciljem da bude ne samo lovačka nego i turistička atrakcija s koje pogled puca nadaleko pa i na Kamničko Savinjske alpe te veliki dio središnje Slovenije.

Cijela konstrukcija zajedno sa sidrištem teška je 190 tona, a izgrađena i sastavljena je od 100 i više godina starih smreka promjera 1,20 metara.

Otvaranje bez počasnih gostiju

Nesvakidašnja osmatračnica sa četiri terase do kojih se penje po 100 drvenih stepenica može odjednom primiti čak 120 ljudi, a kao takva trebala bi biti upisana i u Guinnesovu knjigu rekorda, što od početka najavljuje Matjaž Zorman, direktor Eco resorta, u sklopu kojega su i apartmani izgrađeni u stilu pastirskih kućica, namjenjenih turistima.

Sve super, sve pet, samo ispostavilo se da, kako pišu slovenski mediji,  ni orijaška promatračnica pa čak ni pastirske kućice nemaju građevinske dozvole. Znači, sve je izgrađeno - na crno!

Izgradili najvišu čeku na svijetu ili građevinski skandal?

To je najvjerojatnije i razlog što se na  svečanom otvaranju nisu pojavlili najavljivani počasni gosti predsjednik slovenskog parlamenta dr. Milan Brglez i američki veleposlanik u Sloveniji Brent R. Hartley, koji su, prema programu,  trebali najveću lovačku promatračnicu,  otvoriti i predati na korištenje lovcima, turistima i svim ostalim posjetiteljima Eco resorta. Brglez i Brent su u posljednji trenutak odustali. Isto tako, piše Ljubljanski Dnevnik,  otkazali su brojni pozvani domaći i strani predstavniici lovačkih organizacija i udruga koji su se nakon svečanog otvaranja trebali popeti na posmatračnicu i s vrha ispaliti počasni lovački plotun.

Inspektori nastavljaju izvide

No, umjesto velikog događaja, sve je ostalo na lokalnoj razini. Svečanu vrpcu presjekli su zajedno direktor Zorman i predsjednik lokalnog lovačkog društva Ivan Kuljaj.

U međuvremenu slovenski građevinski  ispektori nastavljaju izvide i postupke da bi konačno utvrdili da li je najviša lovačka posmatračnica kao i ostali objekti u Eco resort izgrađeni na crno. Podsjetimo, zbog intervencije inspektora organizatori su prolongirali otvaranje čeke koje je bilo zakazano bili najavili za posljednji dan protekle godine. "Ne samo da nema dozvolu za betonske temelje nego ustvari to i nije lovačka čeka već velika osmatračnica koja treba imati građevinsku dozvolu", pojašnjavao je  Viktor Miklavčić, voditelj Zavoda za šumarstvo Slovenije.

"Zloupotrijebili su našu suglasnost. Zamolili su, naime, dozvolu za izgradnju malo veće klasične drvene lovačke čeke, a izgradili najvišu osmatračnicu na svijetu", kaže Miklavčić. U suglasnosti slovenskog Zavoda za šumarstvo jasno piše da drvena lovačka čeka ne smije biti u suprotnosti sa prostornim planovima i da se zbog postavljanja ne smiju rušiti stabla, što su bespravni graditelji uradili.

Neslaganje slovenskih lovaca

Svoje neslaganje izrekli su čak i slovenski lovci pa se i njihova krovna organizacija Lovska zveza Slovenije (Lovački savez Slovenije) distancirala od 18 metara visoke 150 tona teške lovačke čeke. Od najveće lovačke posmatračnice na svijetu slovenski lovci su se distancirali i zato jer smatraju da u ograđenom području Eco resorta, u kojem se nalaze domaće životinje, lovačkoj čeki nije mjesto, pogotovo ne ovakvoj koja je, kako rekoše,  ustvari čeki sličan neprimjereno veliki “posmatrački neboder”.

Na sve to direktor Eco resorta Rozman, izgleda, odmahuje rukom jer, nakon otvarnja najviše čeke na svijetu, kako prenose slovenski mediji, očekuje dolazak komisije za rekorde pa će, nakon toga, uslijediti upis u Guinnessovo knjigu i to, pojašnjava Zorman, “zbog rekordne veličine objekta i kapaciteta posjetitelja koje odjednom može primiti”.

Stvarno bit će zanimljivo pratiti što će se dalje događati s snajvišom lovačkom posmatračnicom na svijetu, hoće li slovenski inspektori naložiti rušenje  ili će čeka ispod slovenske Velike planine biti stvarno upisana u Guinnessovu knjigu rekorda. Možda i hoće ali, kako sada stvari stoje,  kao najveća nezakonito, odnosno na crno  izgrađena lovačka čeka na svijetu.

 


Tagovi

Slovenija Eco Resort Lovačka posmatračnica Matjaž Rozman Zavod za šumarstvo Slovenije Lovačka čeka


Autor

Nedjeljko Jusup

Više [+]

Dugogodišnji novinar i urednik. Osnivač i prvi glavni urednik tjednika i dnevnika Zadarski list. Moto: "Informativno, poučno i zanimljivo. Piši tako da riječima bude tijesno, a mislima široko."