Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Drvna industrija
  • 20.09.2017. 13:30

U potrazi za pravednijom raspodjelom drvne sirovine

Ne dostave li drvoprerađivači Ministarstvu poljoprivrede uskoro prijedlog novog, boljeg modela raspodjele sirovina, na snazi će ostati postojeći.

Foto: Bigstockphoto/Seagull J
  • 651
  • 46
  • 0

"Prijedloge novog modela raspodjele drvne sirovine drvoprerađivačke industrije i Udruženja očekujem do 15. listopada. Ako se ne dogovori novi model primjenjivat će se postojeći. Pošteno je i korektno da od vas da dobijemo načela i prijedloge s kojima ste suglasni i koje će Ministarstvo u potpunosti prihvatiti. Imate otvorene ruke da se posložite i predložite model raspodjele drvne sirovine prerađivačima", poručio je predstavnicima drvne industrije ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić na sjednici Izvršnog Odbora Udruženja drvoprerađivačke industrije Hrvatske gospodarske komore.

Moramo povećati proizvodnju i izvoz gotovog namještaja, a ne drvne sirovine

Predsjednik Udruženja, Daniel Smiljanić, kazao je na to da se kod pronalaska rješenja za raspodjelu drvne sirovine traži pomoć Hrvatskih šuma te naveo kako su im najvažniji ciljevi ruralni razvoj, postizanje veće dodane vrijednosti po kubnom metru drva i što veća finalizacija proizvoda.

"Smatramo da je potrebno osnivanje razreda 8, razine završnosti koji bi dobio poseban status, jer nam je interes što veća finalizacija proizvoda i proizvodnja namještaja, a tvrtki koje zapošljavaju 400 do 500 ljudi nema puno. Ako do sredine listopada ne definiramo vlastite prijedloge, znači da je problem u nama, a ne u Ministarstvu poljoprivrede ili Hrvatskim šumama i to ću smatrati vlastitim neuspjehom te predati mandat predsjednika", zaključio je Smiljanić.

Predsjednik Uprave Hrvatskih šuma Krunoslav Jakupčić, istaknuo je da je glavni cilj te državne tvrtke restrukturiranje prodaje drvne sirovine i transparentnost i jednostavnost toga procesa te dodao kako bi model uvjeta i načina prodaje drvne sirovine trebao obuhvatiti prijedloge i Udruženja drvno-prerađivačke industrije i njegovih članica, na zadovoljstvo svih strana.

Jesu li neke tvrtke bile u povoljnijoj poziciji pri dobivanju sirovine?

Član Izvršnog Odbora Udruženja Ivić Pašalić kazao je kako određene tvrtke u drvnoj industriji imaju specijalne ugovore i poseban status pri raspodjeli sirovine te pitao ministra Tolušića jesu li ti ugovori zakoniti ili stavljaju tvrtke u povlašteni položaj, na što mu je odgovoreno da se eventualnim postojanjem tzv. posebnih ugovora bave mjerodavna državna tijela.

"Pitanje pokretanja kaznene prijave protiv bivše Uprave Hrvatskih šuma, a u vezi posebnih ugovora utvrdit će DORH i ostale državne institucije. Provodi se i dodatna analiza za tvrtke koje su imale povećanje kod raspodjele drvne mase, ali ako se utvrdi da su ugovori zakoniti oni se neće povlačiti", istaknuo je ministar Tolušić.

Govoreći o tzv. Investiciji Vukovar, odnosno interesu stranih partnera da u tom gradu otvore tvornicu parketa, peleta i postrojenje kogeneracije, predsjednik klastera Slavonski hrast i član Izvršnog Odbora Udruženja Josip Faletar kazao je da je svaka investicija u Slavoniju dobro došla, ali ne pod bilo kakvim uvjetima.

U nekim dijelovima zemlje nedostaje radnika, u drugima se radnici boje otkaza

"Ukoliko će ona pomoći zaposliti 500 radnika, a posljedica toga će biti otpuštanje njih 800 u Vinkovcima te izvoz drvne sirovine iz Hrvatske, to nećemo podržati", kazao je Faletar dodavši da bi, uz dovoljno trupaca, tvrtke Klastera mogle zaposliti dodatnih 1000 radnika. Ivić Pašalić spomenutu investiciju u Vukovaru smatra pak vrhunskom političkom manipulacijom.

Miladin Marković, direktor Drvne industrije “Klana“ d.d. iz istoimenog mjesta u Primorsko-goranskoj županiji, ukazao je na problem nedostatka radne snage u drvnom sektoru te upitao postoji li mogućnost uvoza radnika iz drugih zemalja, na što je predsjednik HGK Luka Burilović pozvao drvoprerađivače da dostave točan broj potrebnih radnika kako bi se vidjelo što se može učiniti.

"Hrvatska gospodarska komora će se i dalje boriti da se kvote usklade s potrebama. Moramo se agresivnije boriti za interese drvoprerađivačke industrije. Evo, primjerice, Poljska je IKEI uvjetovala da prodaje 40% proizvoda domaće proizvodnje", kazao je Burilović.

Možda je i to jedan od načina za osiguranje tržišta domaćih proizvoda od drveta.

Foto: Bigstockphoto/Seagull J


Tagovi

Daniel Smiljanić Klaster Slavonski hrast Ivić Pašalić Josip Faletar Investicija Vukovar Klana d.d. Miladin Marković Luka Burilović HGK Hrvatske šume Krunoslav Jakupčić


Autorica

Sandra Špoljar

Više [+]

Autorica i upravna pravnica Sandra Špoljar dolazi iz Koprivnice, gdje je na razne načine, tradicijom i obiteljski, vezana uz poljoprivredu. Godinama je radila kao novinarka u informativnom programu HTV-a te za Plodove zemlje i Agroglas.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Kompanija Volkswagen oborila je novi rekord u prodaji. I ne, ne radi se o automobilima. Riječ je o njihovoj poznatoj curry kobasici.  Tako je u 2023. godini prodano je 8,33 milijuna kobasica, uključujući sve varijante. To je oko 400.000 viš... Više [+]