Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Akcija "Boranka"
  • 01.10.2018. 10:30

U Zvjezdanom selu na Mosoru 350 volontera zasadilo 3.000 novih sadnica

Ovo je do sada najveća akcija pošumljavanja opožarenih područja Dalmacije kojoj su se osim volontera iz svih dijelova Hrvatske, pridružili i volonteri Greenpeacea iz pet zemalja: Hrvatske, Mađarske, Slovenije, Češke i Rusije, izjavila je predstavnica Greenpeace Petra Andrić

Foto: Greenpeace/Nevio Smajić
  • 1.977
  • 546
  • 0

Oko 350 volontera, mahom izviđača, iz Splita, Varaždina, Bjelovara, Otoka, Čakovca i Zagreba  u subotu je na području Zvjezdanog sela na Mosoru, koje je lani bilo zahvaćeno velikim požarom na splitskom području, zasadilo u akciji “Boranka” oko 3.000 novih sadnica radi pošumljavanja opožarenog područja u Dalmaciji. 

Pošumljeno tri hektara opožarenog područja

"Javilo nam se preko dvije tisuće volontera, članova raznih udruga i organizacija, tvrtki, branitelja i vatrogasaca, ali i dalje pozivamo građane da se pridruže. Došli smo na Mosor s oko četiri tisuće sadnica i nekoliko kilograma sjemena", kazao je Dan Špicer, poslovni direktor Saveza izviđača Hrvatske. Špicer najavljuje da će se sadnja nastaviti i iduće subote, a budući metereolozi najavljuju  jesenske kiše dolaze najbolji klimatski i kalendarski uvjeti za pošumljavanje.

"Ovo je do sada najveća akcija pošumljavanja opožarenih područja Dalmacije kojoj su se osim volontera iz svih dijelova Hrvatske, pridružili i volonteri Greenpeacea iz Mađarske, Slovenije, Češke i Rusije", rekla je u izjavi za Hinu predstavnica Greenpeace Petra Andrić. U provoj akciji  pošumljavanja, koju je organizirao Savez izviđača Hrvatske, zasađene su sadnice crnog i pomorskog bora, čempresa i jasena, te je pošumljeno oko tri hektara opožarenog područja, dodala je Andrić.

Pohvale i upozorenja Greenpeacea

U posebnom priopćenju Greenpeace pohvaljuje  Savez izviđača Hrvatske, Hrvatske šume i Hrvatsku gorsku služba spašavanja koji su pokrenuli  i promotivno-edukativnu kampanju podizanja svijesti građana, pogotovo djece, o važnosti šuma, zaštiti prirode te prevenciji i zaštiti od požara.

S obzirom na sve dramatičnije manifestacije klimatskih promjena, Greenpeace upozorava da globalno zatopljenje povećava učestalost, trajanje i intenzitet suša i ekstremnih vrućina koje pogoduju požarima.

“Klimatske promjene ne događaju se daleko od nas ili negdje u budućnosti. Samo u zadnjih nekoliko dana u Hrvatskoj je izgorjelo stotine hektara površine na barem 5 lokacija. Od lipnja je u priobalju gorjelo preko 2.000 puta. Šumski požari prijetnja su za stanovništvo, ugrožavaju naseljena područja i uzrokuju neprocjenjivu štetu na opožarenim područjima. U zadnjih 10 godina, 8 je bilo najtoplijih u povijesti mjerenja. Temperaturni rekordi nastavljaju se rušiti rastom emisija CO2”, izjavila je Petra Andrić, predstavnica Greenpeacea.

Okretanje obnovljivim izvorima energije

Visoke temperature i duga sušna razdoblja utječu na zapaljivost vegetacije i stvaraju uvjete za širenje vatrene stihije. Prema podacima DHMZ-a, temperatura zraka tijekom ljeta 2018. bila je iznadprosječna diljem Hrvatske, a na većini područja toplinske prilike opisane su dominantnom kategorijom ekstremno toplo.

Pozdravljamo inicijativu Saveza izviđača i sa zadovoljstvom smo se pridružili ovoj akciji, tim više što su šume naš saveznik jer pomažu smanjenju udjela CO2 u atmosferi, rekla je Andrić podsjetivši i ovaj put  da su požari jedno od lica klimatskih promjena do kojih dovodi korištenje sveprisutnih fosilnih goriva. Borba s klimatskim promjenama ne odvija se samo na opustošenim padinama Mosora. "Okretanje obnovljivim izvorima energije kojih imamo u izobilju nije samo pitanje održive ekonomije, odgovornog raspolaganja resursima i energetske neovisnosti”, poručila je  Petra  Andrić.


Tagovi

Boranka Pošumljavanje Savez izviđača Hrvatske Mosor Greenpeace


Autor

Nedjeljko Jusup

Više [+]

Dugogodišnji novinar i urednik. Osnivač i prvi glavni urednik tjednika i dnevnika Zadarski list. Moto: "Informativno, poučno i zanimljivo. Piši tako da riječima bude tijesno, a mislima široko."

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

U Baranji nova balvan revolucija. Uskoro opširnije