Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Skupljanje žira
  • 09.10.2017. 13:30

Urod žira skroman, ali je zato cijena visoka

Nekoliko zadnjih godina hrastove sastojine na našem području slabije rode žirom što nam u velikoj mjeri otežava obnovu šuma pa zato koristim priliku i ovim putem pozvati stanovništvo na akciju skupljanja žira u za to predviđenim sastojinama, kaže voditelj UŠP Vinkovci Damir Dekanić.

Foto: portal.hrsume.hr
  • 3.021
  • 164
  • 0

Mještani Gunje, mjesta na krajnjem jugoistoku Slavonije i Vukovarsko-srijemske županije, ogorčeni su nekim medijima koji su ih proglasili neradnicima te da se, iako okruženi spačvanskim šumama, nisu odazvali na apel Hrvatskih šuma da prikupljaju žir za koji će im se isplaćivati osam kuna po kilogramu. Cijena je vrlo primamljiva i duplo je veća nego prošle godine, ali to je stoga što je ove godine malo žira.

Uprava šuma, podružnica Vinkovci, pod kojom je 12 šumarija iz cijele Vukovarsko-srijemske županije i gospodari šumama koje se prostiru na 73.500 hektara, trebala bi otkupiti 480 tona žira kako bi ostvarila plan pošumljavanja, no sudeći po trenutnom odazivu skupljača (sezona prikupljanja žira počela je u ponedjeljak, 2. listopada), planirana količina teško da će biti prikupljena. Naime, mještani istočne županjske Posavine ili Cvelferije kažu kako u šumama u njihovu okruženju jednostavno nema žira. Nekada je bilo toliko žira da su i školarci izostajali nekoliko dana iz škole da bi pomogli roditeljima jer se za nekoliko dana skupljanja žira može zaraditi i nekoliko tisuća kuna.

Cijena odlična, urod podbacio

Mirsad Pezerović iz Gunje, koji se godinama bavi prikupljanjem žira i svakodnevno je u spačvanskim šumama oko Gunje pa slovi kao dobar poznavatelj prilika na terenu, kaže kako je ove godine cijena odlična, ali žira nema. Za Glas Slavonije je izjavio kako situacija sa žirom u njegovu kraju nije bila nikada gora, ali procjenjuje kako je u nekim drugim šumovitim dijelovima Županije situacija možda bolja.

"Ove je godine urod potpuno podbacio, vjerojatno zbog kasnog mraza, ali i zbog štetnika koji je napao hrastovu šumu", ocjenjuje Pezerović .

Ništa bolje nije ni u Šumariji Otok gdje se prijavilo tek šest osoba za prikupljanje žira jer ljudi koji žive uz šume i redovito ih posjećuju znaju da žira nema. Stoga su šumari zabrinuti jer dolazi u pitanje planirana obnova šuma, a time i planirana sječa od 450 tisuća kubičnih metara, koliko se planira posjeći u šumama kojima gospodari UŠ Podružnica Vinkovci.

"Kao i svake godine, kretanjem u kampanju skupljanja žira UŠP Vinkovci je putem lokalnih medija, oglasnih stupova i ploča obavijestila stanovništvo o detaljima vezanim uz ishođenje dozvola, mjesta skupljanja, cijene žira (koja je ove godine viša upravo iz razloga što je urod skroman) itd. Nakon toga pojedini su mediji objavili vijest tako da temeljem ukupne potrebne količine žira (koja je nama potrebna za obnovu) i cijene po kilogramu dolaze do iznosa koji navodno leže u šumi i nitko ih ne želi pokupiti. Hrvatske šume od početka komuniciraju da je ovogodišnji urod skroman, ali je zato cijena visoka", kažu nam iz Službe za odnose s javnošću Hrvatskih šuma.

Otežana obnova šuma

Citirali su i posljednju izjavu voditelja UŠP Vinkovci Damira Dekanića. "Nekoliko zadnjih godina hrastove sastojine na našem području slabije rode žirom što nam u velikoj mjeri otežava obnovu šuma pa zato koristim priliku i ovim putem pozvati stanovništvo na akciju skupljanja žira u za to predviđenim sastojinama. Detaljne upute o tome gdje se žir može sakupljati i gdje će biti organiziran otkup mogu se dobiti u svakoj šumariji. Ono što će zasigurno biti najinteresantnije je nikad veća otkupna cijena od 8 kuna bruto za kilogram žira. Da se ne bi stekao dojam kako u UŠP Vinkovci nemamo nikakvih problema pobrinula se hrastova mrežasta stjenica. To je štetnik koji se pojavio u zadnjih nekoliko godina i toliko namnožio da čini ozbiljnu štetu hrastovim sastojinama. Ona je razlog preranom žućenju hrastovih krošanja, smanjenom prirastu stabala a vjerojatno i slabijem urodu žira", zaključuje.

Foto: portal.hrsume.hr


Tagovi

Slavonija Vukovarsko-srijemska županija Gunja Žir Hrvatske šume Hrast Obnova šuma


Autor

Marko Barinin

Više [+]

Marko je dugogodišnji novinar i poznavatelj agrara, a najdraža tema su mu prosvjedi :)