Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Domaće jelke
  • 17.12.2018. 18:00

Uzgoj svinja zamijenio nordijskim jelama: kupci izaberu, Mario Beranek ih siječe pred Badnjak

Mario Beranek iz Novog Zagreba nekad je uzgajao svinje na svojoj zemlji. No promjenom pravila morao je od toga odustati. Bila mu je šteta da zemlja stoji neobrađena pa sada uzgaja nordijsku jelu, silber smreku i običnu. Kupci svoju rezerviraju, a sjeku ih na Badnjak

Foto: Igor Zovko
  • 1.268
  • 55
  • 0

Mario Beranek iz Novog Zagreba nekad je uzgajao svinje na svojoj zemlji. No promjenom pravila morao je od toga odustati. Bila mu je šteta da zemlja stoji neobrađena pa sada uzgaja nordijsku jelu, silber smreku i običnu. Kupci svoju rezerviraju, a sjeku ih na Badnjak.

"Najviše posla imam pred Božić, to je jednostavno tako." Govori nam to Mario Beranek iz zagrebačke Svete Klare, dok nam pokazuje nasad jela. Dođu mu kupci, odaberu svoju božićnu jelu, i vrate se pred Badnjak. Tek onda ih siječe, a kupac je nosi doma na kićenje. Prve je sadnice posadio 2011. 

Imam 4.000 sadnica, a sedam puta na godinu moram kositi, Oko svake se moram sagnuti i oplijeviti. Izračunao sam da sam se godišnje sagnuo 28.000 puta, i sad pomnožite sa sedam godina, ispadne 196.000 saginjanja, kaže Mario.

"Nekad sam uzgajao svinje, no kako je Grad Zagreb donio uredbu da se ni u Svetoj Klari ne mogu uzgajati svinje, morao sam se prilagoditi. Šteta mi je bilo da mi zemlja bude neobrađena, Tako sam u jesen 2011. zasadio prvih 2.000 sadnica. Čekao sam sedam godina da narastu pa sam prve sjekao tek 2016. godine", kaže Mario, nositelj obiteljskog OPG-a.  

Zasadio je nordijsku jelu, srebrnu, Silber smreku, i običnu. Nije to, kaže, lagan posao. Ne rastu biljke same. "Imam 4.000 sadnica, a sedam puta na godinu moram kositi, Oko svake se moram sagnuti i oplijeviti. Izračunao sam da sam se godišnje sagnuo 28.000 puta, i sad pomnožite sa sedam godina, ispadne 196.000 saginjanja", kaže Mario. 

Izaberete jelu, a siječe je pred Badnjak

Nije to ni tako jeftin posao, kako bi možda netko pomislio. Svaka sadnica košta najmanje pet kuna, potom strižna kosilica košta 6.000 kuna, flakserica oko 3.000, pa zaštita protiv lisne uši i umjetno gnojivo. A rezultat je da se godinama čeka da jele narastu. Reže ih tek kad dosegnu dva metra. 

Cijene nisu visoke. Primjerice, dužni metar silbera je 80 kuna, obične smreke 40, a nordijska jela još nije dovoljno narasla da bi je prodavao. Uglavnom su mu kupci roditelji s djecom pa dođu odabrati božićnu jelu, označiti, a onda pred Badnjak dođu pa im Mario odsiječe omiljenu biljku. Ispočetka je prodaja išla malo po malo, ali glas se proširio.Tako po božićne jele u Mrkšinoj 9a zna doći i pjevač Cubisma Ricardo Luque. 


Fotoprilog


Tagovi

Mario Beranek Sveta Klara Nordijske jele Jelke Božić


Autor

Igor Zovko

Više [+]

Igor se novinarstvom bavi već 22 godine. Voli sve što vole mladi - slikarstvo, umjetnost, bicikliranje, prirodu... Ne voli sve što ne vole stari.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

"Voda za mir", tema je ovogodišnjeg Svjetskog dana voda koji se obilježava 22. ožujka. Čak 2,2 milijarde ljudi živi bez pristupa zdravstveno ispravnoj vodi, a temeljni fokus obilježavanja ovoga dana je postizanje jednog od ciljeva održivog... Više [+]