Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Put tartufa
  • 10.10.2018. 07:30

Važno je očuvati vrijedne gljive, "Put tartufa" upravo je na tom tragu

S ciljem povećanja svijesti o važnosti očuvanja tartufa kao podzemne gljive, očuvanja njegovog staništa i razvoja dodatnog turističkog proizvoda, LAG Sjeverna Istra je još krajem 2016. na mjeru 8 Programa ruralnog razvoja prijavio projekt naziva "Edukativna staza - put tartufa“. Projekt se sad realizira.

Foto: arhiva LAG Sjeverna Istra
  • 1.970
  • 209
  • 0

Vrh je malo mjesto u unutrašnjosti Istre, poznato kao istarski vidikovac. Smješten je na 397 metara nadmorske visine tako da se s tog položaja lijepo mogu vidjeti Alpe na međi Italije, Austrije i Slovenije. U okolici se nalazi mnoštvo manjih mjesta te jezero Butoniga. Nedaleko je smješteno i poznato mjesto Motovun koji poput krune na brežuljku dominira krajolikom.

Prepoznatljiv kao jedini hrvatski grad tartufa, Buzet i dalje gradi taj segment svoje turističke ponude i kroz najnoviji projekt edukativne staze "Put tartufa“ kod naselja Vrh, na lokaciji koja je poznata po staništima tartufa i u čijoj se blizini planira izgradnja centra za gljivarstvo i tartufarstvo.

Važnost očuvanja tartufa

Temeljem raspisanog natječaja iz Programa ruralnog razvoja u okviru Mjere 8 "Ulaganja u razvoj šumskih područja i poboljšanje održivosti šuma“ Podmjere 8.5. "Potpora za ulaganja u poboljšanje otpornosti i okolišne vrijednosti šumskih ekosustava“ za tip operacije 8.5.2. "Uspostava i uređenje poučnih staza, vidikovaca i ostale manje infrastrukture“, LAG Sjeverna Istra je krajem 2016. godine prijavio projekt naziva "Edukativna staza – put tartufa“.

Moramo očuvati stanište tartufa (foto: TZ Buzet)

Nakon provedenih nekoliko faza procjene projekta, u ožujku 2018. godine donesena je Odluka o dodjeli sredstava u iznosu od 140.360,84 kuna. Projekt se u cijelosti financira bespovratnim sredstvima, a obuhvaća uspostavu i uređenje edukativne staze kroz šumu u naselju Vrh ukupne dužine 500 metara. Uređenje staze unosi kvalitetne promjene u prirodnom krajobrazu s ciljem povećanja svijesti o važnosti očuvanja tartufa kao podzemne gljive, očuvanja njegovog staništa i razvoja dodatnog turističkog proizvoda koji će se povezati s bogatom eno-gastronomskom ponudom ovoga kraja.

Na samoj stazi postavit će se smjerokazi, klupice i edukativne ploče koje će sadržavati informacije o specifičnostima biljnih i životinjskih vrsta, biološkoj vrijednosti tartufa, karakteristikama njegovog staništa te o načinu ulova. Stazom će se predstaviti i karakteristični psi za ulov tartufa, brand "lov na tartuf“ kao turistički proizvod koji se u posljednjih godina razvija u sklopu privatnih inicijativa lokalne zajednice ovog kraja.

"Trenutno su pri kraju radovi na samom uređenju staze, te se uskoro očekuje postavljanje završnog sloja tampona kada će staza poprimiti završni oblik. Paralelno s time, krenuli su i radovi grafičkog uređenja edukativnih i signalnih ploča, priprema tekstova i prijevoda. Završetak svih radova na uređenju i opremanju staze očekuje se krajem listopada 2018. godine kada bi staza trebala biti otvorena za sve posjetitelje. Inicijativu i cjelokupnu provedbu projekta od samog početka podržava Grad Buzet koji vođen svojim iskustvom u prijavi projekata u Programu ruralnog razvoja, pomaže i savjetuje pri samoj provedbi projekta.

Edukacija i uživanje u bogatstvu šume

Posjet malom naselju Vrh i šetnja kroz edukativnu stazu "Put tartufa“ bit će nezaobilazna ruta u kojoj će se posjetitelji moći nauživati svježeg zraka i odmoriti oči na bajkovitim krajolicima jer dokle god pogled dopire, na sve četiri strane, nižu se divni pejzaži sa starim kamenim hižama pojedinih mjesta koji izgledaju nestvarno poput slika iz starih albuma.

Vrijedan projekt se realizira (foto: LAG Sjeverna Istra)

Jedan od osnovnih ciljeva i razloga zašto smo krenuli u izradi edukativne staze "Put tartufa“  jest stvoriti prepoznatljivost ovog područja pogodnog za rast tartufa, educirati posjetitelje o važnosti tartufa te pružiti ugodan boravak na svježem zraku, u druženju s obitelji i prijateljima uz uživanje u jedinstvenom pogledu i bogatstvu šume“, izjavila je voditeljica LAG-a Sjeverna Istra, Ana Žužić.

Lokalna akcijska grupa Sjeverna Istra udruga je osnovana s ciljem poticanja infrastrukturnog, ekološkog, društvenog, obrazovnog, kulturnog i gospodarskog razvoja na području LAG-a te osiguravanja protoka informacija i transfera znanja za napredak istog. Teritorijalno područje djelovanja su gradovi Buje – Buie, Buzet, Novigrad – Cittanova, Umag – Umago i općine Brtonigla – Verteneglio, Grožnjan – Grisignana, Lanišće, Oprtalj – Portole, Vižinada – Visinada, Tar-Vabriga – Torre-Abrega i Kaštelir-Labinci – Castelliere-S. Domenica.


Fotoprilog


Tagovi

Put tartufa LAG Sjeverna Istra Mjera 8 Ruralni razvoj


Autorica

Blanka Kufner

Više [+]

Završila je Upravno pravo i Menadžment u turizmu, a posebno ju zanimaju teme vezane uz ruralni i održivi turizam te sve što se tiče ekologije i očuvanja prirode. Misao vodilja: "Čovjek pripada prirodi, a ne priroda čovjeku - prirodu nismo naslijedili od predaka, nego posudili od unuka."


Partner

Ruralni razvoj RH

Ulica Grada Vukovara 78, 10000 Zagreb, Hrvatska
tel: 01 6408 144, web: http://ruralnirazvoj.hr/