Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Požari
  • 08.07.2022. 11:00

Veliki požar bjelogorične i borove šume kod Novigrada lokaliziran - dva se aktivirala ponovo

Unatoč buri koja je otežavala gašenje vatrogasci su uspjeli ugasiti veliki požar kod Novigrada. Na području Polače – Pakovo brdo i Kozica vatra se ponovno aktivirala.

Foto: HVZ
  • 1.618
  • 34
  • 0

"Veliki požar kod Novigrada, koji je sinoć oko 23 sata stavljen pod nadzor, jutros u 7 sati  je u potpunosti lokaliziran", potvrdio je županijski vatrogasni zapovjednik Dino Kozlevac i istaknuo da nitko nije stradao.

Kako je priopćila Hrvatska vatrogasna zajednica (HVZ), zahvaćena je bjelogorična i borova šuma, trava i nisko raslinje na trenutno procijenjenoj površini oko 30 hektara.

Na intervenciji gašenja sudjeluje ukupno 81 vatrogasac sa 28 vatrogasnih vozila iz JVP-ova Umag, Buzet i Poreč te DVD-a: Umag, Buje, Novigrad, Oprtalj, Tar, Vižinada i Vrsar.

I požar na području Pule, Valtura-Valtursko polje, lokaliziran je jučer u 22:00 sata, a tijekom cijele noći radilo se na sanaciji požarišta.

Zahvaćena je bjelogorična šuma, trava i nisko raslinje na procijenjenoj površini dva hektara, a na intervenciji gašenja požara sudjeluje ukupno 22 vatrogasca sa 8 vatrogasnih vozila iz JVP Pula i DVD-a; Pula, Medulin, Sutivanac i Ližnja.

"Zahvaljujući angažmanu vatrogasaca požari su stavljeni pod kontrolu gasitelja. Jaka bura koja i dalje puše otežavala je gašenje", kazao je Kozlevac dodavši da su povučene sve vatrogasne snage osim JVP Umag koji i dalje čuvaju požarište te rade na njegovoj sanaciji.

Ponovna aktivacija požara

I HVZ-a napominju i kako je onaj otvorenog prostora na području Polače - Pakovo brdo za koji je ŽVOC Šibenik zaprimio dojavu 5. srpnja u 16:55 sati i dalje aktivan.

Njime je zahvaćena trava, nisko raslinje i bjelogorična šuma na trenutno procijenjenoj površini oko 400 hektara.

Na intervenciji gašenja tijekom jučerašnjeg dana sudjelovala su tri protupožarna zrakoplova Canadair CL-415 i jedan zrakoplov AT 802 Fire Boss te ukupno 18 vatrogasaca sa osam vatrogasnih vozila iz IVP Šibenik, JVP Knin te DVD-a: Knin, Kijevo i Biskupija.

"Tijekom noći zemaljske snage su aktivno radile na saniranju požara i dežurstvu, a tijekom jutra zatraženo je angažiranje jednog Canadaira radi sanacije na nepristupačnom dijelu požarišta", navode it HVZ-a.

Nažalost, i onaj otvorenog prostora na području Kozica-zaseok Vranješi koji je bio lokaliziran, ponovo se aktivirao.

Opožarena je trava, nisko raslinje i makija na približno procijenjenoj površini oko 200 hektara, a na intervenciji gašenja sudjelovao je jedan Canadair CL-415 te ukupno 20 vatrogasca sa pet vatrogasnih vozila iz JVP-ova Makarska i Imotski te DVD-a Vrgorac, Podgora, Kučiće, Tučepi, Baška Voda i Makarska.

Tijekom noći na dežurstvu i sanaciji na požarišta su bili DVD-ovi Drvenik i Vrgorac sa ukupno 6 vatrogasaca i dva vatrogasna vozila.

Upozorenje!

S obzirom na iznimno nepovoljne meteorološke uvjete koji uključuju veliku i vrlo veliku opasnost od izbijanja šumskih požara na području gotovo cijele RH, te jaku buru koja puše na priobalju, a koja potpomaže širenju plamena i otežava vatrogascima gašenje, iz HVZ-a ponovno podsjećaju građane na dodatan oprez.

Nemoj da te peče savjest - osvrni se i spasi šumu od požara!

"Zabranjeno je spaljivanje, osobito za vjetrovita vremena, korištenje roštilja u prirodi te bacanje opušaka kao i bilo kakvo drugo neodgovorno ponašanje koje može biti uzročnikom požara", upozorili su.

U slučaju da ga primjetite, odmah nazovite vatrogasce na broj 193 ili Centar 112.


Tagovi

Požari Hrvatska vatrogasna zajednica Vatrogasci Šumski požari Istra


Autorica

Martina Pavlović

Više [+]

Magistra agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

"Voda za mir", tema je ovogodišnjeg Svjetskog dana voda koji se obilježava 22. ožujka. Čak 2,2 milijarde ljudi živi bez pristupa zdravstveno ispravnoj vodi, a temeljni fokus obilježavanja ovoga dana je postizanje jednog od ciljeva održivog... Više [+]