Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • ZENICA
  • 17.02.2022. 11:00
  • Zeničko-dobojski kanton, Federacija Bosne i Hercegovine, Zenica

Vlasnik ste privatne šume, javite se za besplatne sadnice proljetnog pošumljavanja

Pošumljavanje naizgled predstavlja jednostavan postupak sadnje novih sadnica, međutim to je vrlo složen proces od odabira lokacija, vrste sadnica, načina sadnje i zaštite mladih stabljika.

Foto: Depositphotos/pyzata
  • 2.145
  • 371
  • 0

U vremenu kada se sve više govori o važnosti prirodnih ekosistema, pa i šumskih površina svaki korak u očuvanju šuma je mali za čovjeka, a ogroman za čovječanstvo i planetu. Pošumljavanje je jedan od najvažnijih alata za obnovu šumskih ekosistema. Iako naizgled predstavlja jednostavan postupak sadnje novih sadnica, to je vrlo složen proces od odabira lokacija, vrste sadnica, načina sadnje i zaštite mladih stabljika.

Stoga njime vrlo često rukovode šumske uprave ili zavodi. Kantonalna uprava za šumarstvo Zeničko-dobojskog kantona pokrenula je akciju proljetnog pošumljavanja, kojim će rukovoditi još od podjele sadnica, a javni poziv je upućen vlasnicima privatnih šuma.

Besplatne sadnice

Brigu o šumama kako onih u vlasništvu države BiH, tako i onih privatnih u smislu očuvanja i stručnog nadzora vode kantonalne uprave. I u postupku pošumljavanja i obnove šumskog ekosistema rukovodi nadležno ministarstvo i nadležna kantonalna uprava. Dok privatnim šumama upravljaju i gospodare njihovi vlasnici u skladu sa zakonom, podzakonskim propisima i odredbama šumsko privredne osnove.

Ovogodišnje proljetno pošumljavanje u ZDK provodi Ministarstvo za poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu – Kantonalna uprava za šumarstvo Zeničko-dobojskog kantona koja obavještava vlasnike privatnih šuma da će u cilju podrške proljetnom pošumljavanju u 2022. godini za sve zainteresirane biti obezbijeđen besplatan sadni materijal, odgovarajuća projektna dokumentacija, kao i stručna pomoć pri izvođenju radova pošumljavanja.

Počelo pošumljavanje zaštitnog pojasa duž savskog nasipa

Zainteresirani vlasnici privatnih šuma za detaljnije informacije mogu se obratiti na adresu Kantonalne uprave za šumarstvo Zeničko-dobojskog kantona (032/460-692) ili direktno kontaktirati neko od područnih odjeljenja, ovisno od lokacije gdje se privatna šuma ili šumsko zemljište nalazi.

1ha četinarske šume filtrira 30-35 tona prašine

Mnogo je razloga i prvenstveno potreba zbog kojih danas savremeni čovjek veliki značaj i zaštitu treba da usmjeri prema šumskim ekosistemima. U prilog tome evo nekoliko činjenica:

  • šuma je najbolji i najjeftiniji filter za dobijanje pitke vode,
  • samo 4 bukova stabla kroz 100 godina osiguraju kiseonik jednom čovjeku za 80 godina života,
  • bukove šume, površine 1 ha, mogu primiti čak 68 tona čađi i prašine,
  • baktericidno dejstvo (šumski vazduh je bogat eteričnim uljima koja uništavaju mikrobe),
  • šuma na 1 ha proizvede oko 800 tona kiseonika godišnje.

Još je mnogo naučno dokazanih stvari koje govore o značaju šuma, stoga ovih par navedenih su dovoljan razlog ako da ako ste vlasnik privatnih šuma iskoristite priliku i preko javnog poziva dobijete besplatne sadnice za pošumljavanje.

Top 10 zanimljivosti o drveću i šumama

Vlasnici privatnih šuma su dužni da uz zahtjev za pošumljavanje svoje parcele dostave i odgovarajuću dokumentaciju kojom dokazuju vlasništvo nad predmetnom parcelom. Pošumljavanje privatnih šuma ima veliki značaj ne samo za vlasnike privatnih parcela nego i za cijelo društvo, s obzirom na široku lepezu općekorisnih funkcija koje šume obavljaju.


Tagovi

Šuma Pošumljavanje Sadnice Privatne šume Zenica Četinarske šume


Autor

Adi Pašalić

Više [+]

Magistar Poljoprivredno-prehrambenog fakulteta u Sarajevu sa specijalizacijom na odsjeku Tehnologija uzgoja životinja. Autor je dva samostalna razvojna projekta i jednog istraživačkog rada iz područja mljekarstva. Najviše ga zanimaju teme iz područja uzgojno selekcijskog rada i farmerskog poslovanja.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

U mirovini su, ali ne miruju..😊 Ana i Slavko su obnovili stari mlin, napravili mini muzej, kućice za najam i zasadili nasade žitarica, voća i povrća od kojih prave različite proizvode. Sve su to zaokružili u jednu lijepu priču koja privlač... Više [+]