Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Zavod za zaštitu prirode
  • 15.10.2017. 19:00

Zaštita za skoro 2.000 biljaka i životinja

Mnoge biljne i životinjske vrste su pred izumiranjem, zbog gubitka staništa, lova i zagađene životne sredine.

Foto: Noj Han / Flickr
  • 458
  • 10
  • 0

Pod strogu zaštitu u našoj zemlji stavljeno je 1.760 divljih vrsta biljaka, životinja i gljiva. Među njima se nalazi oko 300 vrsta ptica i 50 sisara. Otpad koji se ostavlja u prirodi utiče na živi svet.

"Razgrađivanje, pre svega plastičnog,otpada u našim rekama rastvara i materije od kojih je plastika napravljena, a to kasnije kroz lanac ishrane kompletno utiče na živi svet reke, ali i šire, budući da se mnoge životinjske vrste hrane ribama", objašnjava Nataša Panić iz Zavoda za zaštitu prirode Srbije za RTS.

Međunarodna unija za zaštitu prirode procenjuje da je petina svih poznatih sisara, trećina vodozemaca, gmizavaca i riba, 12 odsto ptica i 70 odsto biljaka, ugroženo i da im preti nestanak.

Zaštićene vrste životinja

Jedna od najugroženijih vrsta je beloglavi sup. Ima ih samo nekoliko desetina parova. Za mrkog medveda nema preciznih podataka, ali se procenjuje da ih u Srbiji ima između 100 i 200. Zaštićena je i većina ptica grabljivica, bubamara, žabe, belouške, šarke, Pančićev skakavac.

Rastko Ajtić, biolog-herpetolog, kaže da postoje računice gde jedna zmija u toku sezone pojede i nekoliko hiljada glodara:

"Mi trovanjem jednim mamcem ne možemo da pokrijemo ni deset glodara. To trovanje ubija ptice, ubija insekte, ubija zmije. Sve se posredno nalazi u lancima ishrane".

Foto: Noj Han / Flickr


Izvori

RTS


Tagovi

Rasto Ajtić Nataša Panić Beloglavi sup Mrki medved Pančićev skakavac Zaštićene vrste


Autorka

Aleksandra Kekić

Više [+]

Urednik portala, diplomirani novinar i ljubitelj prirode. Omiljena izreka: Ko sme taj može, ko ne zna za strah, taj ide napred.