Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Podzemne gljiva
  • 27.08.2022. 09:00

Zašto su u kontinentalnom dijelu Hrvatske zapostavljeni cijenjeni tartufi?

U svom istraživačkom projektu Matija Josipović i Ivica Samarđić pronašli su 12 vrsta jestivih tartufa koje su opisali u knjizi "Podzemne gljive Požeške kotline i Slavonskog gorja".

Foto: Depositphotos/coramueller/M.Josipović
  • 3.316
  • 185
  • 0

Prvi moj susret sa tartufima koji rastu u Slavoniji bio je prije dvadesetak, možda i više godina kada smo pokojni kolega Vlado Vincetić snimatelj, i ja pripremali reportažu za HTV o slučajnom nalasku tih podzemnih gljiva u selu Tisovcu, na području općine Staro Petrovo Selo u Brodsko-posavskoj županiji. Kopajući vinograd uz sam rub šume obitelj je ih pronašla nekoliko, na čuđenje ostalih mještana. Do tada nisu znali da im je tu bilo stasnište. 

Prije toga čuo sam da je netko od mještana Medara u šumi iznad sela našao tartuf, a na zanimljiv način su podzemnu gljivu pronašli i Nevenka i Luka Debeljak iz Caga u šumi iznad svog sela.

"Brali smo vrganje, a jaka kiša prije toga stvorila je vododerinu oko jednog panja iz koje je virila gljiva koja je rasla pod zemljom veličine gotovo manje šake. Pretpostavljali smo da se radi o nekoj vrsti tartufa koji rastu u Slavoniji, ali nismo bili sigurni", kaže Luka.

U novogradiškoj Posavini ima tartufa

Da tartufa i drugih podzemnih gljiva ima u Slavoniji potvrdio mi je i Stjepan Stipić iz Vrbja, bivši načelnik te Općine čija se obitelj bavila proizvodnjom kozjeg sira.

"Na jednom sajmu u Zagrebu tartufari iz Rijeke predložili su nam da proizvodimo tvrdi sir sa ovim gljivama, a ponudili su se i da obiđu neke lokacije oko naših sela u Posavini", priča mi on. Željeli su, kaže, sa obučenim psima provjeriti ima li ih kod nas i ubrzo su se uvjerili da ih ima. U šumarcima oko Vrbja i susjednih sela Sičica i Bodovaljaca pronašli su oko hrastova i ispod vrba dosta crnih tartufa čime su bili zadovoljni. Pod jednom vrbom pronašli su čak i bijeli za koji su tada rekli da je ta vrsta prava rijetkost na ovom našem području. Dodao je da su riječki tartufari u taj dio novogradiške Posavine dolazili nekoliko godina.  

Bijeli tartuf prava je rijetkost na području Posavine (Foto: Matija Josipović)

O podzemnim slavonskim gljivama među kojima rastu i tartufi više sam doznao od Matije Josipovića, velikog zaljubljenika u gljivarstvo, voditelja Centra za istraživanje gljiva "Russula" iz Novske i autora deset knjiga o gljivama, a u pripremi je i tiskanje jedanaeste "Jestive gljive".

Opisani jestivi tartufi koji rastu u Slavoniji

U koautorstvu s Ivicom Samarđićem, ravnateljem Javne ustanove za upravljanje zaštićenim područjima Požeško-slavonske županije Josipović je objavio i zanimljivu i vrijednu knjigu "Podzemne gljive Požeške kotline i Slavonskog gorja" u kojoj su opisani i jestivi tartufi koji rastu u Slavoniji. Ona je nastala kao rezultat istraživačkog projkta koji su zejedno proveli Centar "Rusula" Hrvatski šumarski institut Jastrebarsko i Javna ustanova za upravljanje zaštićenim područjima. U predgovoru knjige recenzent dr. sc. Željko Zgrablić sa Hrvatskog šumarskog instituta Jastrebarsko, jedan od vrhunskih stručnjaka za tartufe u Hrvatskoj napisao je, među ostalim, sljedeće:

"Prema dosadašnjim prvim saznanjima vrijednog bogatstva, raznolikosti i brojnosti nadzemnih gljiva u Slavonskom gorju, za očekivati su i vrijedni rezultati za podzemne gljive. Izazov je tim veći što do sada nije bilo nikakvih sustavnih istraživanja te su sva saznanja rezultat autora ove knjige, individualnih spoznaja i istraživanja posljednjih godina".

 Matija Josipović čiji Centar za istraživanje gljiva "Russula" sudjeluje i u drugim projektima pronalaženja i proučavanja gljiva i njihovih staništa, zadovoljan je rezultatima koje su on i dr. Samarđić naveli u knjizi. 

Matija Josipović (u sredini) veliki je zaljubljenik u gljivarstvo (Foto: Matija Josipović)

Mirisni i ukusni tartufi iz roda tuber

"U tri godine pronašli smo više od tisuću nalaza različitih vrsta podzemnih gljiva i obradili 32 vrste gljiva koje smo predstavili u knjizi. Neke od tih vrsta gljiva nisu do sada bile obrađivane, ne samo u Hrvatskoj nego i na širem području", navode. Kako pišu, najzanimljivije su gljive tartufi iz roda tuber zbog krasnih mirisa i okusa. "Pronašli smo 12 vrsta, a što se tiče jestivosti svakako su najzanimljiviji ljetni crni tartuf (Tuber aestivum), zimski crni tartuf (Tuber brumale), golemosporni tartuf (Tuber makrosporum), crijevoliki tartuf (Tuber mesentericum) i bijeli tartuf (Tuber magnatum)", navode autori.

Ljetni tartuf (Foto: Matija Josipović)

U knjizi među ostalim stoji da su prvi podaci o podzemnim gljivama na ovim područjima objavljeni u složenoj geografskoj i biološkoj studiji Slavonije i Srijema (Taube, 1777.). Opisujući nepregledne šume austrougarski službenik Fridrich Wilhelm von Taube utvrdio je da na tom području vlada obilje odličnih tartufa.

"Slavonija, Moslavina i drugi kontinentalni dijelovi Hrvatske kriju pravo bogatstvo ovih podzemnih gljiva. Nameće se pitanje zašto to nije do sada iskorišteno, zašto se stanovnici tih područja u Hrvatskoj nisu ozbiljnije posvetili njihovu komercijalnom iskorištavanju", kaže Josipović.  


Tagovi

Tartufi Slavonija Gljive Knjiga


Autor

Vjekoslav Hudolin

Više [+]

Inženjer poljoprivrede sa 38-godišnjim iskustvom u profesionalnom novinarstvu. Nekada novinar HRT-a, dopisnik Glasa Slavonije, suradnik Gospodarskog lista, Agroglasa, Poljoprivrednog vjesnika, Večernjeg i Jutarnjeg lista, a danas voćar koji u obiteljskom kolekcijskom voćnjaku uzgaja oko 260 starih sorata jabuka i krušaka.