Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Aloe vera
  • 22.11.2017. 11:00

Aloe vera - uzgoj i korištenje

Aloe veru je moguće uzgajati i kao sobnu biljku, u saksiji.

Foto: Mukadesa Zukić
  • 5.044
  • 137
  • 0

Aloe vera je drevna afrička biljka, o kojoj prvi zapisi postoje još na mezopotamskoj pločici iz 2200. godine p.n.e., a danas je jedna od najpopularnijih biljaka zbog ljekovitih svojstava i široke primjene u kozmetičkoj i farmaceutskoj industriji.

Historijski se aloe vera koristila za povrede kože, tj. spoljašnju upotrebu, a oralno kao laksativ. Danas se koristi ipak kao narodni lijek za razne bolesti, za astmu, epilepsiju, osteoartritis, psorijazu, opekotine, posebno od sunca itd.

Aloe vera - ukrasna biljka ili drevni lijek

Aloe veru je moguće uzgajati čak i kao sobnu biljku, u stanu, odnosno u saksiji.

Uzgoj i razmnožavanje aloa vere

Aloe vera se može uzgajati u loncima koji se čuvaju na osunčanoj južnoj ili istočnoj strani prozora jer je upravo veličina biljke i količina aloina u listovima proporcionalna količini svjetlosti koju biljka dobije. Aloin je najvažniji sastojak u aloe veri te ima vrlo snažan učinak na crijevne bakterije. Razgrađuje ih i aktivira te poboljšava kontrakciju crijevnih mišića. Starijim biljkama više godi sunce, dok mladim biljkama više odgovara sjena.

Nakon zime, biljku treba iznijeti iz zatvorenog prostora van, ali se ne smije odmah izložiti direktnom suncu jer će listovi požutjeti pa je prvo treba staviti u polusjenu.

Postupak sadnje

Aloe vera ima plitak korijen (20 - 30 cm) pa je treba posaditi u širu i pliću posudu. Najbolje je na dnu posude za uzgoj Aloe naslagati sloj kamenja, a zatim i sloj pijeska i tek onda dodati zemlju. Posude moraju biti četvrtinu ispunjene s drenažnim materijalom i kompostom, jer je takav sistem sadnje najbliži njenom prirodnom okruženju.

Idealna temperatura za uzgoj aloe vere u sobnom uzgoju je danju 20 do 24 ºC, a noću oko 10 do 14 ºC.

S obzirom da u lišću ima čak 95% vode, zbog opasnosti od smrzavanja, temperatura nikada ne smije pasti niže od 5 ºC. Ako je pak zimi unosite u zatvoreni prostor, neka to ne bude dnevni boravak, već predsoblje ili neki hladniji prostor gdje će udobno prezimiti.

Aloe vera ne podnosi puno vlage, stoga je ne treba zalijevati češće od jedanput sedmično. Tokom zimskih mjeseci kad su svi metabolički procesi biljke usporeni, treba se zalijevati jednom mjesečno. Važno je da lonac ili saksija ima na dnu rupice kroz koje može otjecati višak vode kako korijen ne bi struhnuo. Tada biljka daje vrlo razvodnjen gel te postaje vlažna, mlitava i naborana što je znak nepravilnog zalijevanja. Višak vode iz tanjirća se treba redovno odliti.

Prehrana aloa vere

U proljeće se prehranjuje gnojivima bogatim fosforom te se potiče cvatnja tokom mjeseca juna. Aloe veru treba gnojiti u razdoblju rasta i to na način da se tlo pomiješa sa šljunkom i 30% komposta. Mnogi ljubitelji i uzgajivači aloe, u zemlju s kamenčićima dodaju humus od hrastovog lišća te time poboljšavaju njezin rast.

Razmnožavanje

Najjednostavniji način razmnožavanja aloa vere je rasađivanje mladica i to tako da se pažljivo odvoji izdanak sa dna ili pupoljak te da se on zasadi. Matična biljka tjera mladice već u drugoj godini rasta. Mogu se presaditi kada narastu 2.5 do 5 cm. Najbolje vrijeme je u maju i junu, u razdoblju najintenzivnijeg rasta i razvoja biljke.

Pri uzgoju biljke, aloe vera se treba presaditi u proljeće ili prije cvatnje biljke.

Pored razmnožavanja iz mladice, može se razmnožavati i lisnim reznicama, što je ujedno i najčešći način razmnožavanja ove vrste. Dovoljno je vrtnim makazama razdvojiti listove s dijelom stabljike i posaditi ih. Proces ukorjenjivanjea traje barem mjesec dana.

Relativno dug životni vijek

Životni vijek aloe vere je u prosjeku 12 godina, ali već nakon 4 godine one postižu zrelost te su spremne za branje. Biljke se beru svakih 6 - 8 sedmica odstranjivanjem 3 - 4 krajnja lista biljke. Listovi se režu pri osnovi, tako da do trenutka prerade ukupna količina gela ostane u listu. S lišćem se mora rukovati nježno kako bi se spriječilo oštećenje vanjske kore i onemogućio ulazak bakterija na bazi lista.

Korisni recepti

Evo jednog korisnog recepta koji je namjenjen za spoljašnju upotrebu, odnosno za one koji imaju problematičnu kožu sa aknama i ožiljcima.

S obzirom da su med i aloe vera prirodni sastojci, ova kombinacija je izvrsna za pravljenje prirodnog preparata koji čisti kožu.

Maska za lice od meda i aloa vere

3 kašike gela izvađenog iz unutrašnjosti lista aloa vere
1 kašika meda

Zdrobite biljni gel i dobro promiješajte s medom te nanesite na lice. Neka odstoji dvadesetak minuta pa isperite čistom vodom. Maska se može ostaviti u hladnjaku i koristiti nekoliko dana. Posebno je koristna za problematičnu kožu s aknama i ožiljcima jer ju zateže, hidratizira i omekšava

Foto: Mukadesa Zukić


Tagovi

Aloe vera Ljekovitost aloa vere Alternativna medicina Uzgoj aloa vere Korištenje aloa vere Maska od aloa vere Akne Ožiljci Gel aloa vere


Autorica

Mukadesa Zukić

Više [+]

Mukadesa je diplomirani biolog. Aktivna je članica eko udruženja "Sadnice mira".