Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Ljekovito bilje
  • 09.09.2017. 07:30

Elvisa voli biljke, a one uzvraćaju uspjehom u biznisu

Vrijedna profesorica biologije Elvisa Bojić je svojim primjerom i radom dokazala da u prirodi mozemo naći ono najvrednije što nam treba, a to je zdravlje.

Foto: Elvisa Bojić
  • 1.288
  • 184
  • 1

Da nam priroda može podariti ono najdragocjenije, kroz rad i praksu dokazala je i naša sagovornica Elvisa Bojić iz Banovića. Ova vrijedna profesorica biologije je svojim primjerom i radom dokazala da u prirodi mozemo naći ono najvrednije što nam treba, a to je zdravlje.

Biljke i biljni svijet iz njene okoline oduvijek su bili u centru interesovanja ove mlade profesorice. Upravo ova oblast ju je potakla da odabere temu za diplomski rad, a to je "Praktična primjena znanja u proizvodnji i pripremi preparata na području Općine Zavidovići". Danas Elvisa kroz praksu izrađuje široku paletu proizvoda koje nudi svojim vjernim kupcima.

Znanje stiče kroz praksu

Praktičnom primjenom stečenog znanja kroz proizvodnju i preradu ljekovitog bilja počela se baviti u septembru 2014. godine i to radi sve do danas sa velikim uspjehom. Prvenstveno je to bilo prikupljanje samoniklog divljeg ljekovitog bilja na lokalitetima Predražića, Kalajiša, na planini Konjuh, ali i na području Livna, Tomislavgrada i Kupresa. Svi lokaliteti su visokih nadmorskih visina,ekološki nezagađeni i pogodni za ubirenje čistog i zdravog bilja.

"Još kroz osnovnu školu biologija je bila moj najdraži predmet, a izborom srednje škole (šumarski tehničar) te Prirodno-matematičkog fakulteta na Odsjeku za biologiju, uveliko sam odlučila čime se želim baviti u budućnosti i stečeno znanje tokom studija primjeniti u praksi, ali i prenijeti drugim ljudima", s oduševljennjem je istakla Bojić.

Uspjeh zavisi od angažmana

Prikupljanje ljekovitog bilja

U proljeće 2015. izgradila je i prvu sušaru za ljekovito bilje, ali i formirala prve zasade ljekovitog bilja domaće proizvodnje, a to su matičnjak, menta, neven i macina trava i time zaokružila proces proizvodnje i prikupljanja, a od prošle godine zasadila je aroniju čiji se veći prinosi očekuju tek 2018. godine te će time svoj asortiman proširiti i sa proizvodima od ove biljke. Prvenstveno će se bazirati na izradu sokova i čaja od aronije.

Kao biljku koju izdvaja po svojim ljekovitim svojstvima navela je neven (Calendula officinalis), a kreme koje proizvodi su ljekovite i ekološki tretirane.

Neven je od davnina poznat po svojoj ljekovitosti i danas je prepoznat kao biljka neprocjenjive vrijednosti. Koristi se kao čaj, u obliku krema, ulja. Čajevi i kreme od nevena vrlo uspješno ublažavaju i liječe mnogobrojne bolesti. Čaj od nevena ima protuupalno djelovanje, uspješan je u borbi protiv problema s jetrom, bubrezima i urinarnim traktom, koristi se u liječenju virusa herpesa i hepatitisa.

Također se primjenjuje u liječenju proljeva, upale crijeva, grčeva u trbuhu i zatvora. Pomaže i kod menstrualnih grčeva. Čaj od nevena izvrstan je za i liječenje virusne i bakterijske urinoinfekcije. Krema od nevena se upotrebljava za njegu lica, ispucalu i suhu kožu, ispucale pete, rane i opekotine, proširene vene, liječenje hemoroida itd.

Ponuda proizvoda je raznovrsna

Za početak Elvisa je uz pomoć svoje porodice počela sa proizvodnjom pet vrsta krema i desetak vrsta čajeva, koje je uzgajala na vlastitoj parceli bez vještačkog tretmana, u sasvim prirodnom obliku, a kasnije se asortiman širio, ovisno o potrebi klijenata kojih je bilo sve više, ali i o prikupljenom bilju koje je bilo sve raznovrsnije.

Masti za širok spektar zdravstvenih problema

Danas sa ponosom može reći da u svojoj ponudi ima razne vrste krema, mehlema, različitih kapi, ulja kao i razne vrste čajeva i čajnih mješavina.

Plasman je najvažniji dio ovog posla

Svoje proizvode Bojić plasira na gradskim tržnicama u Zavidovićima i Živinicama, a uskoro će njena ponuda biti zastupljena i na tržnici u Tuzli. Osim ove prodaje Elvisa prati trend prodaje, gdje se rado pojavljujei na sajmovima domaćih proizvoda, ali važan segment u prodaji vrši i internet prodaja putem stranice olx.ba i facebook stranice koju lično vodi.

Veoma je važno istaći saradnju i sa firmom Faveda iz Sarajeva koja vrši otkup njenog bilja. Budući da je u tome vidjela potencijal, u skorijoj budućnosti ima još ambicioznije planove, ali o tome će sagovornica pričati nekom drugom prilikom.

Nama još jedino preostaje da mladoj i uspješnoj profesorici poželimo puno sreće i uspjeha u daljnjem radu,a svi zainteresirani za njene proizvode mogu posjetiti njezinu Facebook stranicu.

Foto: Elvisa Bojić


Fotoprilog


Tagovi

Profesorica Biologije Svojim Primjerom I radom Dokazala Da u Prirodi Mozemo Naći ono Najvrednije Što Nam treba A to je zdravlje Biljke Biljni Svijet Njene Okoline Oduvijek Su bili Centru  interesovanja Ove Mlade Prof


Autorica

Mukadesa Zukić

Više [+]

Mukadesa je diplomirani biolog. Aktivna je članica eko udruženja "Sadnice mira".

Izdvojeni tekstovi

KLUB

Fruška gora se uveliko budi. Među skrivenim lepotama je i jezerce u Rivičkom potoku. Ljubičasti cvet je lekoviti plućnjak (Pulmonaria) od kojeg se prave čajevi protiv kašlja. Da li ste znali za ovo jezerce? Foto: Zoran Grco Grčić