Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Novi trend u pejzažnoj arhitekturi
  • 14.07.2017. 14:00

Iskoristite stare stvari za uređenje vrta

Čuvanje okoline je trend i prioritet koji je na svu sreću došao na red i kada je reč o pejzažnoj arhitekturi. Jedan od načina je i da se stvarima koje mnogi odbacuju produžite život i napravite samo svoje cvetne oaze. Druga pogodnost je što se tako čuva i kućni budžet, a u dvorišta i vrtovi se ne stavljaju plasične saksije i žardinjere, koje definitivno izlaze iz mode.

Foto: Magdalena Nenković
  • 5.051
  • 184
  • 0

Detalji u vrtu su lični pečat svakog vlasnika. Ma koliko stručnjaci uplitali svoje prste prilikom dizajniranja zelenih površina, ono što će dati posebnu draž prostoru, kada se pejzažne arhitekte povuku u svoje kancelarije, su detalji koje biraju domaćini. Na osnovu njih možete da "pročitate" šta vole i čemu su skloni oni koji najčešće provode vreme u tim dvorištima.

U seoskim dvorištima su to uglavnom etno-detalji, ali ni to više nije pravilo. Eksperimentiše se u poslednje vreme. I to je dobro.

Stari nameštaj - nove žardinjere

Stare stolice, umivaonike iz bakinih kuhinja i bokale nemojte bacati. Prvo, stari nameštaj je pravljen od kvalitetnih materijala, drveta ili kovanog gvožđa. Možda više nisu reprezentativni primerci za trpezarije ili sobe, ali prefarbane u dvorištu poslužiće kao odlična saksija. Pre svega je dekorativno i svedeno, naročito ako se aranžman postavi na čiste zelene površine.

Stari nameštaj umesto žardinjera

Primeri koje smo već viđali, a koji vam daju za pravo da možete da se razmahnete sa ovim detaljima su prefarbani bicikli ukrašeni cvećem, ili poljoprivredna mehanizacija koja se više ne koristi.
Međutim, došlo je vreme novih trendova. I to recikliranih. Ne ideja, već rekvizita. Pravilo je da se ništa ne baca.

Dok čekate unuke, uzmite tobogane

Izraubovani rekviziti sa dečijih igrališta mogu da posluže kao odlična pologa za cveće. Ukoliko ste u svojim dvorištima imali mini igralište za svoju decu, ljuljaške i klackalice dobro dođu za novu cvetnu postavku. Ali, jedan od boljih efekata postiže se sa dečijim toboganom. Sam po sebi ima dobar pad i idealan je za pravi slap od cveća. Na vama je da li ćete cveće posaditi direktno u sloj zemlje koji ste formirali na toboganu ili ćete ga zaštiti i poređati saksije. Druga opcija je bolja ukoliko želite da ga sačuvate kada stignu unuci.

Zeleni zid od gajbica za paradajiz

Nema seoskog domaćinstva u Srbiji u kome nema na tavanu ili pod tremom bar dvadesetak gajbi od tankih letvica. Kada su poljoprivrednici prešli na kartonske kutije u koje pakuju svoje voće i povrće, one su ostale pomalo zapostavljene i zaboravljene. Da ne bi bile beskorisne ili da se ne bace, predlog je iskoristiti ih na najbolji mogući način. Bonus je što su od prirodnih materijala, te nema narušavanja sklada sa okolinom.

Zeleni zid od gajbica

Ovaj detalj je praktičan ukoliko želite da sakrijete neki zid u dvorištu ili da napravite mobilni paravan. Mogu da se ređaju kako vam odgovara, vertikalno, horizontalno ili kombinovano, a onda su mogućnosti pravljenja zelenog zida neograničene. U gajbice mogu da se posade paprati, ali i cvetnice. Sve je stvar ličnog izbora i ukusa.

Staro stablo - odličan stalak

Stabla koja su iz bilo kog razloga morala da budu posečena u dvorištu, uvek za sobom ostavljaju panjeve. Uglavnom stoje tako po nekoliko godina jer njihovo vađenje nije uvek prioritet domaćina, a zahteva malo više truda. Dok ne stigne na red mučni deo vađenja panjeva, neka posluži kao stalak za cveće. Pa možda i preživi.

Ako imate višekraka stabla koja hoćete da posečete, nemojte ih do zemlje seći. Ostavite ih na 50cm do 1m, kako vam najviše odgovara. Ravno ih isecite. Jedini trošak je da kod stakloresca naručite nekoliko stakala okruglog oblika i da obezbedite saksije sa cvećem. I to je ceo posao oko jedinstvenog detalja u dvorištu.

Cvetni robot ili bakina škrinja

Cvetni robot

Deluje možda neozbiljno, ali u nešto nekonvecnionalnijim dvorištima odličan je detalj. Kućišta od starih kompjutera ili televizora mogu da posluže kao osnova za neobičnu instalaciju u dvorištu. Ako su deca manjeg uzrasta dodajte još ruke ili noge od starih grana. Učinićete da mlađi članovi porodice obrate pažnju na detalj, pa će možda sa radošću zalivati biljke u svom cvetnom robotu.

Ukoliko bakine škrinje više nisu za kućnu upotrebnu, ako ih je napao žižak ili jednostavno zub vremena, dovoljno je da se malo ukrase bojama i služiće u dvorištu bar još jednu deceniju. Odlične su i stare natkasne koje godinama premeštate iz podruma na tavan, kao i bačve koje su odradile svoj posao. Prepolovljene mogu da se pretvore u garnituru za sedenje.

Produžite život odbačenim stvarima

A delovi ograde od pruća, koji mnogi bacaju u vatru, daju posebno draž svakom dvorištu. Konceptom da odbačenim stvarima produžavamo život, čuvamo i okolinu. Ali i svoj kućni budžet.

Foto: Magdalena Nenković


Foto prilog


Tagovi

Uređenje dvorišta Stablo Bakina škrinja Gajbe za paradajiz Zeleni zid Plastične saksije Žardinjere Cveće Paprat Cvetnice Tavan Seoska dvorišta Čuvanje okoline


Autorka

Magdalena Nenković

Više [+]

Magdalena Nenković je diplomirani inženjer pejzažne arhitekture, studije završila na Univerzitetu u Novom Sadu. Bavi se uređenjem zelenih površina, jer beton više nije u modi. Moto koji je pokreće - Što zelenije, to bolje!