Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Samoniklo jestivo bilje
  • 26.02.2019. 09:00
  • Hercegovačko-neretvanski kanton, Federacija Bosne i Hercegovine, Čapljina

Jelena Dodig: 10 KM za divlje zelje je prikladna cijena

Divlje zelje se para od studenog do veljače, odnosno dok ne počne cvjetati, a najljepše je upravo u veljači.

Foto: Adriana Rajič
  • 1.641
  • 75
  • 0

Što biste htjeli dobiti u nasljeđe? Neku nekretninu, nakit ili možda neko znanje ili vještinu? Što sam starija shvaćam kako nas za ljude vežu neke druge stvari osim onih materijalnih i upravo takve stvari želim dobiti u nasljeđe. Jedna moja baka je bila krojačica i dan danas žalim što nisam naučila šivati od nje. Druga baka je živjela na selu. Uzgajala je stoku, sadila voće i povrće i prodavala ga na tržnici. Najdraža uspomena na baku mi je kako sjedi na stepenicama stare kuće i pije kavu, pere robu sapunom koji je sama pravila ili čisti divlje zelje.

Divlje zelje je najbolje u veljači

Bake već dugo nema, a ni od nje nisam naučila ono što trenutno najviše želim znati – brati divlje zelje ili mišanciju kako kažu u Dalmaciji. Ali nije sve izgubljeno. Na stepenicama sad sjedi moja majka i čisti divlje zelje i ja sam odlučila svladati tu vještinu prepoznavanja jestivog samoniklog bilja koje toliko volim.  Kad god uhvatim priliku idem s majkom na selo i po našim njivama tražim jestive biljke.

Divlje zelje se para od studenog do veljače, odnosno dok ne počne cvjetati, a najljepše je upravo u veljači. Majka nije zapamtila sva imena, ali ih zna brati. Brali smo komorač, mastelj, divlju prasu ili prndelj,  kostriš, kukurik, sljez, divlju mrkvicu i  još neke kojima imena ne zna.  

Na stepenicama sad sjedi moja majka i čisti divlje zelje

Pokojna baka je divlje zelje prodavala kad bi ga stigla ubrati pa me je zanimalo imali ga u ponudi na čapljinskoj tržnici.

Na tržnici se prodaje i za 7 KM po kilogramu

Na tržnici sam zatekla Jelenu Dodig iz Trebižata koja je bila zabundana jer je taj dan puhala bura stoljeća. Na pitanje ima li u ponudi divljeg zelja odgovorila je: "Trenutno ga nemam u ponudi, ali sam ga jučer prodala za 7 KM. Inače je cijena divljeg zelja 10 KM po kilogramu." Obje smo se složile kako je to prikladnija cijena.

Uz mirise i okuse koji me vežu uz baku pamtim i njene riječi: "Sinko moj, sačuvaj sebe i sačuvala si cijeli svijet!" Ja se evo trudim naučiti brati divlje zelje kako bih sebi sačuvala zdravlje, ali i prirodu kao i bakino nasljeđe koje je ona baštinila od njenih predaka.

Majka je zapamtila samo neka imena, a ja sam fotografirala samo neke biljke.


Fotoprilog


Tagovi

Divlje zelje Mišancija Hercegovački specijalitet Jelena Dodig Trebižat


Autorica

Adriana Rajič

Više [+]

Adriana je profesorica hrvatskog jezika u srednjoj školi. Iako je odrasla i živi u gradu, u duši je dijete sa sela.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

"Voda za mir", tema je ovogodišnjeg Svjetskog dana voda koji se obilježava 22. ožujka. Čak 2,2 milijarde ljudi živi bez pristupa zdravstveno ispravnoj vodi, a temeljni fokus obilježavanja ovoga dana je postizanje jednog od ciljeva održivog... Više [+]