Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Štetočine ruža
  • 30.05.2020. 10:00

Kako prepoznati bolesti i štetočine ruža i čime ih zaštititi?

Cvetni vrt se, kažu, ne može zamisliti bez nekoiliko sadnica raznobojnih i mirisnih ruža. Kao i sve biljne vrste i ruža je podložna bolestima i štetočinama. Kako delovati protiv njih, u sledećem tekstu savetuje diplomirani inženjer zaštite bilja Dušanka Veljković iz Beograda.

Foto: Julijana El Omari
  • 5.413
  • 30
  • 0

Ruža za koje mnogi kažu da je 'kraljica cveća', posađena na okućnicama, cveta od maja do pozne jeseni. Upravo njena raznolikost oblika i raznobojnost cvetova može da zavara odgajivača da pomisli da su žbunovi ruža u vrtu u odličnom zdravstvenom stanju.

Međutim, ovoj, kod nas veoma zastupljenoj vrsti cveća, oboleva uglavnom lišće, a prvi simptomi se često pojavljuju na naličju listova pa su teže uočljivi. Najčešće bolesti su pepelnica, rđa i crna pegavost lišća, siva trulež cveta, a od štetnih insekata lisne vaši i paučinaste grinje. Zaštitu ruža treba početi sredinom aprila, a prskanja obavljati po potrebi, obično svakih 10 do 15 dana, savetuje diplomirani inženjer zaštite bilja Dušanka Veljković iz Beograda.

Bela naslaga na listovima ruže

Ukoliko bela pepeljasta prevlaka na licu lista može lako da se skine prstom, radi se o pepelnici ruže. U cilju preventive ruže treba saditi na prozračnom mestu. Posebno su puzavice ili penjačice osetljive vrste.

Šta uzrokuje pepelnicu i na kojim se kulturama najčešće javlja?

Za masovnu pojavu pepelnice pogoduje suvo i toplo vreme sa velikom vlagom vazduha i hladnim i vlažnim noćima. U suzbijanju pepelnice efikasni su preparati Stroby i Zato 50 WG.

Narandžaste tačkice na naličju lista

Ako se pojave narandžaste tačke na naličju lista, reč je o rđi (Phragmidium mucronatum). Na donjoj strani lišća se uočavaju okrugle crvenkasto-narandžaste pustule. U rano proleće sa donje strane lišća formiraju se mala uzvišenja narandžaste boje (sorusi), dok se na licu zaraženog tkiva pojavljuju žućkaste ili smeđe pege. Pred kraj vegetacije narandžasti sorusi postaju gotovo crni, odnosno nastaje predzimska forma bolesti i priprema sadnica za prezimljavanje. Za suzbijanje ove bolesti upotrebljavaju se Bravo i Anracol, predlaže Veljkovićeva.

Crne tačkice na listovima

Crnu pegavost u obliku zvezde prouzrokuje gljivica Diplocarpon rosea. Ova bolest je prisutna tokom leta sa većim brojem kišnih dana kada je povećana relativna vlažnost vazduha, koja pogoduje klijanju spora. Obolelo lišće žuti i opada.

Od fungicida za suzbijanje ove bolesti upotrebljavaju se preparati na bazi ditiokarbamata (Antrakol i Mankosav), zatim na bazi triazola (Zato i Bravo). Prska se nekoliko puta u razmacima na nedelju dana ako je veća vlažnost i temperatura oko 25 stepeni ili na dve nedelje, ako je manja vlažnost.

Siva trulež i prevlaka na cvetovima i nekroza pupoljaka

Siva trulež (Botrytis cinarea) je opšteraširena bolest koja se jačim intezitetom javlja u vlažnijim i hladnijim godinama. Oboljevaju cvetovi na kojima su vidljive plesni i prevlake sive boje. Prska se preparatima Signum, Swtch, Teldor 50.

Lisne vaši

Ružina vaš (Macrosiphum rosea) je masovna štetočina. Uzgajivači ruža, obično početkom maja, primećuju brojne nežne sitne insekte na mladiim izbojcima, lišću i nerascvetalim pupoljcima. Veličina vaši je 1,6 do 3,3 milimetara svetlozelene boje sa naznačenim tamnijim pigmentima na kraju proširenog dela tela.

Zaštitite ruže od lisnih vaši prirodnim insekticidima

Oblici koji se razvijaju iz zimskih jaja nemaju krila i neubičajeno brzo se množe. Sišu biljne sokove, a višak biljnih šećera izlučuju u obliku medne rose koju posećuju mravi. Time lisne vaši uzrokuju dvojaku štetu; isisavanjem biljnih sokova bitno zaustavljaju porast cvetnih izdanaka ruža, a lučenjem viška medne rose pogoduju razvoju gljivica čađavica, napominje ovaj stručnjak za zaštiti bilja.

Vaši se uništavaju insekticidima: Calypso, Actara i Confidor.

Paučina na ružama

Ako ima paučine – znači da su na ružama prisutne grinje. Crveno-smeđi pauci veličine oko 0,5 milimetra mogu se uočiti samo pomoću lupe i to na naličju listova. Naseljenost ove štetočine prepoznaje se po sivoj boji lista, kao i po paučini koja se formira između listova. Mlade i odrasle grinje sisaju sokove iz biljaka na oštećenom lisću. Za suzbijanje grinja upotrebljavaju se akaricidi Omite i Abastate.


Tagovi

Štetočine Bolesti ruže Uzgoj ruža Štetočine ruža Lisne vaši Pepelnica Paučina na ružama Crna pegavost Siva trulež


Autor

Miodrag Palić

Više [+]

Dugogodišnji novinar kao i urednik, štampanih i elektronskih medija, bogat iskustva u oblasti poljoprivrede i prehrambene industrije.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Sadnice ribizle spremne za sadnju.