Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Ukrasno bilje
  • 02.08.2018. 07:30

Kako uzgojiti kaktus iz sjemena

Uzgoj kaktusa iz sjemena je jednostavna i jeftina metoda uzgoja, koja neiskusnim uzgajivačima kaktusa omogućuje pozitivne rezultate.

Foto: Pixabay/rawpixell
  • 5.189
  • 72
  • 0

Uzgoj kaktusa iz sjemena je jednostavna i jeftina metoda uzgoja, koja neiskusnim uzgajivačima kaktusa omogućuje pozitivne rezultate.

Za ovakav način uzgoja nije potrebna skupa oprema niti skupi supstrati. Vrlo brzo će doći do razvoja biljčica koje će se trebati presaditi u veće posude. Pri ovome postupku treba biti iznimno pažljiv, jer biljčice imaju vrlo osjetljivo korijenje.

Uzgajivač prije sjetve treba biti upoznat sa zahtjevima koji su potrebni za određene vrste kaktusa, posebice uvjete za klijanje i rast malih kaktusa. U skladu s time, ti će uvjeti pogodovati i razvoju bolesti, na koje je također potrebno obratiti pažnju. Presadnice kaktusa su male i osjetljive te su vrlo sklone napadima bolesti, algi i gljivica.

Uvjeti bitni za razvoj mladih kaktusa su:

  • Toplina – dnevne temperature mogu biti do 32°C, dok noćne ne smiju pasti ispod 18 i 22 C
  • Vlaga – područje oko sjemena ne smije biti suho 
  • Zasjenjivanje – sjemenke ne smiju biti izložene direktnoj sunčevoj svjetlosti
  • Slobodno kretanje zraka oko biljke – posude sa sjemenom moraju biti smještene gdje je slobodno strujanje zraka, ali ne i na propuhu
  • Odgovarajući supstrat – idealna smjesa za klijanje sjemena kaktusa je mješavina lisnjače i pijeska

Sjetva sjemena najbolja je u razdoblju od travnja do kasnog srpnja, jer tada još nema potrebe za grijanjem prostorija.

Sjetva kaktusa 

Za sjetvu kaktusa koristi se mješavina prašnastog dijela ilovače i sitnijeg pijeska. Lisnjaču se treba prosijati i ostaviti prašnasti dio. Pijesak također prosijati. Mješavina lisnjače i pijeska treba biti u omjeru 1:9. Nakon prosijavanja i miješanja, mješavinu je potrebno staviti u plitke posudice koje se stavljaju iznad vatre. Nakon sat vremena, posudice se uklanjaju s vatre i hlade. Mješavina lisnjače i pijeska se na ovaj način “sterilizira”, čime se uništavaju štetni organizmi i eventualno sjeme korova. Ako ste sigurni u kvalitetu i čistoću mješavine, nije ju potrebno sterilizirati.

Sjemenke se siju u plitke posude s otvorima na dnu, dubine do 5 cm, promjera 5 do 10 cm. Dno posudice se zatvara vatom, kako bi se sačuvala vlažnost supstrata. Nakon toga slijedi sloj pijeska koji se lagano pritisne, a zatim mješavina ilovače i sitnog pijeska ili supstrat za kaktuse. Sjemenke treba nježno i plitko utisnuti u supstrat. Kod sjetve sitnog sjemena, na površinu mješavine se posipa sitni sloj pijeska.

Nakon toga se sije sjeme u što finijem sloju kako bi se sjemenke bolje inkorporirale sa zrncima pijeska. Sjemenke srednje veličine se također posije po površini mješavine, preko kojeg se nasipa tolika količina pijeska da se prekriju sjemenke. Velike sjemenke se utiskuju u mješavinu supstrata, a daljnji je postupak već prethodno naveden.

Supstrat treba održavati vlažnim

Posudice se uranjaju u veću posudu s vodom i ostavlja dok se ne nakupi dovoljno vlage. Kod sjetve većeg sjemena, nakon što je supstrat upio dosta vlage, sjemenke se prekriju tankim slojem pijeska. Posude treba smjestiti na toplo i osvjetljeno mjesto koje nije na direktnoj sunčevoj svjetlosti. Po potrebi dodavati vode. Vlažnost supstrata treba provjeravati, posebice za vrućih dana. Supstrat treba održavati vlažnim.

Mlade biljčice trebale bi se pojaviti već nakon nekoliko tjedana. Nekim će vrstama kaktusa trebati više vremena za klijanje.

Nakon dva do tri mjeseca, treba presaditi brzorastuće kaktuse u posebne posude jer brže crpe i oduzimaju vodu spororastućim kaktusima. U ovom slučaju, dodaje se supstrat za kaktuse. Mladim sijancima korijen je dobro razvijen koji im omogućuje snabdijevanje vodom. Kaktuse se za vrućih dana može prskati vodom, kako bi okolica biljke bila vlažna. Kasnije, kada su biljke veće, zalijevanje ne treba biti učestalo, već po potrebi.


Tagovi

Kaktus Uzgoj iz sjemena Supstrat


Autorica

Martina Režek

Više [+]

Magistra inženjerka hortikulture Agronomskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu s ciljem usavršavanja na području znanosti u poljoprivredi.