Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • OPG Nifada Imamović Begović
  • 06.10.2019. 12:00
  • Virovitičko-podravska, Pitomača

Lavanda i smilje s podravskih polja za wellness centre i kozmetičke salone

Prvih 2.500 sadnica lavande posadila je 2012. godine Isprva je bila skeptična, no prvi urodi cvijeta pokazali su dobro uzgojenu biljku što je bio znak da se u podravskom podneblju lavanda uspješno može uzgajati.

Foto: Goran Gazdek
  • 2.585
  • 397
  • 0

Samo dvije riječi - znanje i kreativnost - poslovni su moto Nifade Imamović Begović, nositeljice obiteljskog poljoprivrednog gospodarstva za skupljanje, uzgoj i preradu ljekovitog bilja iz Pitomače. Njena priča započela je 2010. godine kada je u Slatini završila edukaciju i naučili koje blagodati i ljekovita svojstva neko bilje nosi čime je stekla i certifikat sakupljača i uzgajivača ljekovitog bilja.

"Konstantno investiranje u sebe, učenje i razvijanje na svim poljima djelatnosti, upoznavanje s najnovijim trendovima, edukacije, seminari, knjige… Kad istražiš tržište, saznaš što konkurencija nudi, znaš da moraš biti drugačiji da bi te tržište prepoznalo, e tu onda nastupa kreativnost“, objašnjava gospođa Nifada dvije riječi iz svog poslovnog mota.

Prve sadnice lavande posadila je 2012. godine 

Po struci je krojačica, što joj u novi posao donosi kreativnost o kojoj govori, naročito pri izradi gotovih proizvoda - jastučića, vrećica, kravatica i šeširića punjenih lavandom.

Osim u struci, radila je kao konobarica i prodavačica, razne sezonske poslove u poljoprivredi, a zadnjih 15 godina u tvrtki za uzgoj i preradu ljekovitog bilja gdje je počela kao radnik na polju i u pogonu za preradu pa napredovala do poslovođe. Već se tada mogla naslutiti njena ljubav prema prirodi i ljekovitom bilju.

Prvih 2.500 sadnica lavande posadila je 2012. godine. Isprva je bila skeptična, no prvi urodi cvijeta pokazali su dobro uzgojenu biljku što je bio znak da se u podravskom podneblju lavanda uspješno može uzgajati. "Naši prvi lavandini cvjetovi poslužili su za izradu suvenira, a za nekoliko godina kupili smo prvi mali destilator za eterična ulja“, prisjeća se Nifada.

Potom je zasadila i 6.000 sadnica smilja pa je 2018. godine nastala potreba za većim destilatorom. Kreativne ideje su se gomilale, proizvodnja širila, a maloj obitelji biljaka priključila se još kadulja te ružmarin i kamilica. Danas ljekovito bilje uzgaja na ukupno tri hektara, gdje su prije bile zasađene neke neprofitabilne kulture. Na polju, u sadnji i berbi, radi cijela obitelj, a priča ne bi uspjela bez pomoći kumova i prijatelja.

Biljke prerađuju u eterična ulja 

Biljke s uzgojenih polja prerađuju u eterična ulja od kojih izrađuju sapune, balzame i mirisne soli. Plasiraju ih u wellness centre, kozmetičke salone i apartmane, često su na sajmovima, a prodaju ih i na kućnom pragu. Riječ je o hrvatskom tržištu, al tu i tamo, kako kaže, padne i koja vanjska suradnja.

Cilj je pokrenuti vlastiti pogon za proizvodnju prirodne, ekološki testirane kozmetike za što potrebna ulaganja od približno sto tisuća kuna. Poslovni je plan je u izradi, Nifada i njene kćeri planiraju registrirati tvrtku pod imenom Mondo Vegetale.


Tagovi

Nifada Imamović Begović Ljekovito bije Eterična ulja Uzgoj lavande Uzgoj smilja


Autor

Goran Gazdek

Više [+]

Novinar sa stažom dužim od tri desetljeća. Radi na Radio Daruvaru, Glasu Slavonije i Bjelovarskom listu gdje je neko vrijeme bio glavni urednik, surađivao s brojnim dnevnim i tjednim listovima, magazinima i revijama. Danas kao slobodni novinar piše za Novosti, Deutche Welle, Gospodarski list i Hinu. Urednik je na portalima Virovitica.net i Pivnica.net. Direktor je Fra Ma Fu festivala – festivala reportaže i reportera. Potpredsjednik je Hrvatskog novinarskog društva.