Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Prirodna kozmetika Milo
  • 28.04.2017. 14:00

Ljubav prema prirodi pretočile u Milo kozmetiku

Prijateljice iz Banjaluke pod imenom "Milo" prave prirodne dezodoranse, meleme, balzame za usne i šumeće antibakterijske kugle. Pored maslinovog i kokosovog ulja kao osnove za proizvode, koriste ljekovito i aromatično bilje kao što su neven, kamilica, hajdučka trava, kantarion, ružmarin, lavanda, majčina dušica, klinčić, a što zavisi od proizvoda i vrste proizvoda.

  • 2.397
  • 348
  • 0

Tri gracije iz Banjaluke, Milica Šolaja, Darija Todić i Jelena Đilas nose jedan naziv koji ih povezuje, Milo. Pored toga što su veliki prirodnjaci i uživaju boraveći u prirodi, vole i da prave prirodnu kozmetiku. Sve je krenulo kao hobi i proizvodnja za lične potrebe, a prije par mjeseci, Milo kozmetika je dostupna svima onima koji žele koristiti prirodne preparate za njegu svoje kože.

Glavna kuhača i knjiga recepata se nalazi u rukama Milice, Jelena je dizajner i osmišljava izgled ambalaže i brenda uopšte, dok se Darija najviše brine za prodaju. Međutim, u pripremi proizvoda rade sve tri.

Osnova Milo sapuna je hladno cijeđeno maslinovo ulje

"Naš radni dan traje od ujutro do naveče. Milica najbolje poznaje procese pripreme kozmetike i osmišljava recepturu, dok u pripremi proizvoda radimo svi. Naša proizvodnja je specifična po tome jer su svi proizvodi dobijeni hladnim procesom, tj. bez kuhanja. Hladni proces za proizvodnju smo izabrali zbog toga što se na ovaj način najbolje čuvaju ljekovita i druga pozitivna svojstva biljaka koje su sadržane u našim proizvodima. Za sušenje svakog sapuna potrebno je od mjesec do mjesec i pol dana, jer se naši sapuni suše prirodno", ističu djevojke prednost svojih proizvoda.

Što nije za jelo, nije ni za kožu

Za proizvodnju Milo kozmetike sve sirovine su prirodne. Kao osnova za proizvodnju sapuna i melena koristi se hladno cijeđeno maslinovo ulje, dok je kokosovo ulje, odnosno mast, baza za proizvodnju balzama za usne i dezodoranse.

"Svi naši proizvodi su jestivi. Koža je najveći organ ljudskog tijela i vrlo je bitno kako je hranimo. Sve ono što nanosimo na svoju kožu, ulazi i u naš organizam. Proizvodimo sapune, dezodoranse, meleme, balzame za usne i šumeće antibakterijske kugle. Pored maslinovog i kokosovog ulja kao osnove za proizvode, koristimo ljekovito i aromatično bilje kao što su neven, kamilica, hajdučka trava, kantarion, ružmarin, lavanda, majčina dušica, klinčić, a što zavisi od proizvoda i vrste proizvoda", pojašnjava Milo tim.

Nježan kao Milo

Ime za kozmetiku "Milo" nastalo je spontano i uz prijateljsku igru.

"Milo zapravo znači sapun na slovenačkom jeziku. Imavši sa sobom par sapuna koje je Milica pripremila nekolicini prijatelja uz dovikivanje milo, milo, milo, rođena je ideja da takvo ime ostane jer milo i na našem jeziku ima značenje koje bez mnogo riječi opisuje naš proizvod, nešto lijepo i drago, nešto što je milo".

Upravo su sapuni oni koji se u Milo radionici najviše proizvode, a trenutno ih je u ponudi 12. Neki od njih su specifični, jer sirovine dolaze iz dalekog Mauricijusa gdje imaju prijatelje.

Paleta Milo proizvoda

"Zahvaljujući ljekovitim svojstvima kurkume sa Mauricijusa, jedan od naših sapuna u kombinaciji sa chia sjemenkama pokazao se izuzetno dobrim i traženim. Specifičan je i sapun od aktivnog uglja i gline, naročito za osobe koji imaju problematičnu kožu, jer smanjuje nadražaje i crvenilo, a izuzetno čisti i hidratizira kožu. Tu je i nezaobilazna kombinacija u kozmetici, a to je neven i med".

Milo u budućnosti

Proizvodi kozmetike Milo su pozitivno prihvaćeni, jer ljudi biraju ono što je bolje za njihovo zdravlje i što prija koži.

"Aktivni ugalj nam je vrlo zanimljiv, te namjeravamo da se uskoro počnemo baviti proizvodnjom pasti za zube na bazi aktivnog uglja. Odličan je za čišćenje zuba, a pri tome ne oštećuje gleđ kao što je to slučaj sa sodom bikarbonom koja je trenutno najviše u upotrebi za ovu namjenu. Planiramo i širu proizvodnju krema za tijelo za specifične tipove kože."

Prirodniji pristup hrani ili kozmetici nije isključivo pitanje zdravlja, jer to je i poseban stil i filozofija života.


Povezana biljna vrsta

Neven

Neven

Engleski naziv: Common marygold | Latinski naziv: Calendula officinalis L.

Neven je ukrasna biljka, a suhi cvijet sve se više upotrebljava kao sastojak masti za liječenje upale sluznica i obnavljanje epitelnih ćelija i kao antiseptik. Morfološke... Više [+]

Kamilica

Kamilica

Engleski naziv: Camomile | Latinski naziv: Matricaria chamomilla (L.)

Kamilica je jednogodišnja, samonikla biljka raširena u cijelom svijetu. Može se uzgajati kao monokultura, ali ju intenzivno ne treba uzgajati duže od dvije godine. Obiluje... Više [+]

Kantarion

Kantarion

Engleski naziv: St. John's wort | Latinski naziv: Hypericum perforatum

Kantarion je višegodišnja zeljasta biljka. Latinski naziv biljke – Hypericum perforatum – potječe od grčkih riječi hyper = iznad i exion = misao, što označava njenu posebnu... Više [+]

Ružmarin

Ružmarin

Engleski naziv: Rosemary | Latinski naziv: Rosmarinus Officinalis

Naziv ružmarin potječe od latinskog ros (rosa) i marinus (more), odnosno "morska rosa", što govori da je za njegov rast vrlo povoljan povjetarac s mora, koji donosi vlagu.... Više [+]

Tagovi

Prirodna kozmetika Milo Milica Šolaja Darija Todić Jelena Đilas Hladno cijeđeno maslinovo ulje Hladni proces Kokosovo ulje Sapun Dezodorans Melem Balzam za usne Šumeće antibakterijske kugle Neven Kamilica Hajdučka trava Kantarion Ružmarin


Autorica

Tatjana Suhajček

Više [+]

Tatjana je po zanimanju biolog. Eksperimentiše u poljoprivredi i svoja iskustva želi da prenese svim zainteresovanim za alternativnije pristupe u povrtlarskoj proizvodnji.