Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Uzgoj matičnjaka
  • 04.07.2017. 12:00

Matičnjak tretira đubrivom i krečom, a kosi srpom

Asmir Begić matičnjak nakon košnje predaje u sirovom stanju, u destileriju. Od biljke se procesom destilacije dobija kvalitetno organsko aromatično ulje koje se koristi kao antidepresiv, ali i antibakterijsko djelovanje.

Foto: Facebook/Asmri Begić
  • 3.352
  • 159
  • 0

Područja Općina Žepče i Zavidovići mogu se pohvaliti poljoprivrednim poduzetništvom jer su svojim radom, trudom i istinskim zalaganjem pokazali da se mogu ostvariti dobri rezultati. Naročito veliku pažnju plijeni proizvodnja matičnjaka (lat. Mellisa off.) na područjima ovih općina, u kojima je znatan broj proizvođača pokazao veliku zainteresovanost u tom polju proizvodnje.

Među brojnim proizvođačima ove aromatične biljke, nalazi se i Asmir Begić iz sela Šadići kod Zavidovića.

Asmir je mlad i ambiciozan porodični čovjek, akademski građanin, novinar i istinski zaljubljenik u poljoprivrednu proizvodnju jer kako kaže, priroda je dio nas, a i mi dio nje. Za Asmira je poljoprivredna proizvodnja biznis koji njegovoj porodici pored redovnog posla donosi dodatnu zaradu i upotpunjuje kućni budžet.

Veliku ulogu igra stručna pomoć

Već je niz godina Begić upoznat sa radom Udruge poduzetnika i poslodavaca Žepče te se na inicijativu uposlenika Udruge odlučio na organski uzgoj matičnjaka, obzirom da ima sve predispozicije. Prije samog procesa sađenja, konsultovao se sa agronomom te je uzet uzorak parcele kako bi se ustanovile karakteristike i kvalitet zemljišta.

"Prošle godine smo zasadili matičnjak na parceli od 2 duluma, a cjelokupan angažman smo financirali iz vlastitog budžeta i od samog početka proces ide u pozitivnom smjeru. Od ukupnog broja sadnica, sve su se uspješno primile, što znači da je uspješnost 100%", ističe Asmir Begić.

Najvažniju podršku u ovom poslu pružila mu je porodica što je od velike važnosti, jer, kako ističe, ovo je isključivo porodičan biznis.

Uzgoj matičnjaka je jako isplativ

"Matičnjak je biljka koja nije mnogo zahtjevna, i nije potreban angažman kao što je to u slučaju uzgoja jagodičastog voća jer je sve isključivo stvar prirodnog i organskog uzgoja. Budući da je u pitanju eko pristup, nije bilo potrebe za hemijskim tretmanom, a za razvoj i tretman koristimo isključivo stajsko đubrivo i kreč", priča Asmir napomenuvši kako je zasad matičnjaka poznatih aromatičnih svojstava smješten u prirodnom i čistom okruženju, udaljenom od naselja.

"Iako divlje životinje imaju dobar pristup parceli, baš zahvaljujući jakom mirisu i aromi, ova biljka nije od velikog interesa životinjama što biljci pruža nesmetan razvoj i rast", ističe Begić.

Velika produktivnost biomase je najvažnija

Begić nam otrkiva kako je, prema mišljenju agronoma, biomasa koju je matičnjak dostigao u ovom momentu itekako velika te da su zadovoljni načinom na koji se pristupa proizvodnji.

"Tokom sezone predviđena su dva otkosa biljke u svježem stanju, a u izuzetnim slučajevim i dobrom pristupu zna biti i tri otkosa. Najbolji i najisplativiji način je tradicionalno košenje srpom što se u praksi pokazalo najefikasnijim", priča nam Begić koji materijal predaje u sirovom stanju, a odatle ide u destileriju u prostorije Agroinkubatora koji je u vlasništvu UPIP-a.

Za Asmira je poljoprivredna proizvodnja biznis koji njegovoj porodici pored redovnog posla donosi dodatnu zaradu i upotpunjuje kućni budžet.

Od matičnjaka se procesom destilacije dobija kvalitetno organsko aromatično ulje koje je izuzetno važno jer se koristi kao antidepresiv, ali ima i antibakterijsko djelovanje.

"Na osnovu stanja u državi, na poljoprivredi se itekako može zaraditi, naravno ko hoće. Jer isplati se baviti poljoprivredom, a rezultati rada i truda su vidljivi baš onoliko koliko se potrudimo", poručio je Begić.

Nama jedino preostaje da ovom mladom čovjeku poželimo mnogo sreće i uspjeha, jer je svojim radom i zalaganjem pokazao da istinskim zalaganjem možemo postići mnogo toga u životu.

Foto: Facebook/Asmri Begić


Tagovi

Uzgoj matičnjaka Matičnjak Agroinkubator Destiliranje matičnjaka Ljekovito bilje


Autorica

Mukadesa Zukić

Više [+]

Mukadesa je diplomirani biolog. Aktivna je članica eko udruženja "Sadnice mira".