Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Ukrasno bilje
  • 23.03.2021. 13:30

Pampas trava - jedinstvena atrakcija za dvorište bez puno brige

Brzorastuća, nezahtjevnog uzgoja, odličan je odabir za velika dvorišta gdje će se uklopiti kao zaštita od pogleda ili kao soliterni primjerak.

Foto: Depositphotos/simonapavan
  • 24.378
  • 336
  • 1

Pampas trava (Cortaderia selloana), popularno je ukrasno bilje koje daje posebnu osobnost vrtu. Dekorativni cvjetovi koji podsjećaju na velike perjanice, navješćuju kraj ljeta i početak jeseni. Brzorastuća, nezahtjevnog uzgoja, odličan je odabir za velika dvorišta gdje će se uklopiti kao zaštita od pogleda ili kao soliterni primjerak.

Potječe iz Južne Amerike, a u Europi se pojavljuje u 18. stoljeću. Njezina prvotna namjena bila je za sprječavanje erozije te kao zaštita od vjetra, ali zbog svojeg atraktivnog izgleda, brzo se počinje uzgajati kao ukrasno bilje.

Robusna višegodišnja biljka, pripadnica je porodice trava (Poaceae). Ovisno o sortimentu, travnati busen postiže visinu od oko 2,5-3 m i oko dva metra širine ili više. Listovi su uski, oštro nazubljeni plavozelene boje. Cvjetovi su sakupljeni u metlice koje mogu biti bijele, sive ili roze boje. Cvate od srpnja do listopada, a oprašuje se vjetrom. Osušene metlice mogu se koristiti u uređenju interijera, za izradu ukrasnih vijenaca, pa čak i u vjenčanim buketima.

Prilagodljiva i nezahtjevna 

Pampas trava najbolje će uspijevati na osunčanom mjestu u vrtu. Prilagodljiva je za alkalno, neutralno i kiselo tlo. Premda joj odgovara vlažno tlo, snalazi se i u uvjetima suše, posolice te jakog vjetra. Može preživjeti hladnije zimske mjesece, ali uz debeli malč. Preko zime potrebno ju je prekriti jutenom vrećom, koja se uklanja u proljeće, nakon što prođe opasnost od mraza.

Pri odabiru mjesta, potrebno je promisliti o konačnoj visini i širini koju će ona postići. Raste široko i visoko, a ako se to ne uzme u obzir, moglo bi rezultirati pretrpanim izgledom vrta. Mjesto neka bude osunčano veći dio dana, budući da sjena negativno utječe na njezinu visinu. Također, izbjegavajte sadnju pored prilaza u dvorište ili uz cestu. Zbog visine i širine, moguće je zaklanjanje pogleda na cestu ili pogleda vozača na vaš prilaz. Pripazite na dječju igru u njezinoj blizini, iz razloga što su njezini listovi vrlo oštri koji vrlo lako mogu porezati kožu.

Razmnožava se sjemenom ili dijeljenjem. Uzgoj iz sjemena je vrlo jednostavan, a sjetva je u rano proljeće na osunčanom mjestu. Sjemenke nije potrebno prekrivati zemljom jer je za klijanje potrebna svjetlost i umjereno zalijevanje. Ako živite u području u kojem obitava velik broj ptica, preporučljivo je prekrivanje sjemena kako bi ih se spriječilo u zobanju sjemenki. U slučaju da nemate mrežu za prekrivanje, sjetva se može izvesti i u posudama, te kasnije presaditi na željeno mjesto.

Za bolju drenažu, prije sjetve se supstrat mješa s perlitom u omjeru 2:1. Posuda treba imati rupice kako bi se omogućilo prozračivanje korjenovog sustava. Ako sadite kupovne sadnice, možete ih posaditi u proljeće ili jesen.

Prihrana u rano proljeće 

Kod presađivanja, iskopajte rupu dubine i širine korjenovog sustava i dodajte malo gnojiva. Nakon presađivanja, biljku se treba zaliti. Tijekom prve godine nakon presađivanja, pognojite početkom proljeća, ljeta i jeseni. Iduće godine prihranjujte samo u rano proljeće. Nakon otprilike tri godine će procvasti.

Briga u narednim je godinama neznatna, osim uz zalijevanje kod ekstremnih suša. Orezuje se svake godine na visinu od oko 10 cm kako bi joj se osvježio izgled, što se izvodi u rano proljeće ili jesen. Kod orezivanja je važno nositi zaštitne rukavice i odjeću. Ne zahtijeva puno gnojiva za svoj rast.

Iako se može se izvoditi od kraja kolovoza do početka rujna, dijeljenje pampas trave se preporučuje u proljeće, nakon zadnjeg mraza. Time će se biljci osigurati dovoljno vremena za formiranje jakog korijena. 

Potencijalno je invazivno bilje jer stvara tisuće sjemenki na kraju vegetacijske sezone, a jaki vjetrovi ih mogu raširiti na velike udaljenosti. Sjemenke mogu isklijati u različitim klimatskim uvjetima i u različitim tipovima tala. Ako se korijenje počinje nekontrolirano širiti, potrebno ga je povremeno uklanjati.

Nema prirodnih neprijatelja te je otporna na štetnike. Uslijed topla i kišna vremena se mogu pojaviti gljivična oboljenja koja se očituju kao mrlje na listovima.


Tagovi

Pampas trava Cortaderia selloana Ukrasna trava Jednostavan uzgoj


Autorica

Martina Režek

Više [+]

Magistra inženjerka hortikulture Agronomskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu s ciljem usavršavanja na području znanosti u poljoprivredi.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Poštovani, nekaj mi je napalo ružmarin koji stoji na lođi cijelo vrijeme (već drugu godinu), nisam sigurna dal su uši ili pepelnica od previše zalijevanja? Na svaki način trebam riješiti taj problem pa sam planirala obrezati sve do korijena... Više [+]