Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Ukrasno bilje
  • 15.07.2019. 15:00

Peruanski ljiljan ili alstromerija, egzotičan ukras vrta

Peruanski ljiljan ili alstromerija (Alstroemeria aurea), podrijetlom je iz Južne Amerike. Višegodišnja je ukrasna vrsta, nezahtjevna za uzgoj. Egzotični, nježni cvjetovi alstromerije lijep su dodatak buketima, ali su također privlačni i kao pojedinačni primjerci u vrtu ili u posudama.

Foto: Pixabay/dkatana
  • 22.223
  • 299
  • 2

Peruanski ljiljan ili alstromerija (Alstroemeria aurea), podrijetlom je iz Južne Amerike. Ime je dobila u čast švedskog botaničara Klausa von Alstroemera, koji je donio njezino sjeme u Europu u 18. stoljeću. Višegodišnja je ukrasna vrsta, nezahtjevna za uzgoj. Egzotični, nježni cvjetovi alstromerije lijep su dodatak buketima, ali su također privlačni i kao pojedinačni primjerci u vrtu ili u posudama.

Alstromerija razvija podanak iz kojeg se razvija korijenje, a kasnije cvjetne stabljike s uskim listovima. Na kratkoj se stabljici u skupinama pojavljuju trubasti cvjetovi. Ljepota cvjetova ističe se tijekom kasnog proljeća i sredine ljeta u nijansama roze, bijele, narančaste, ljubičaste i crvene boje. Na tržištu su dostupni varijeteti različitih boja i nijansi, te patuljastih varijanti, koje se odlikuju duljom cvatnjom.

Otporna na sušu, ali zalijevanje produžuje cvatnju 

Sadi se u tlo bogato humusom i dobre drenaže, uz neutralan do blago kiseli pH. Iako može podnijeti polusjenu, osunčana je pozicija u vrtu bolji izbor za smještanje alstromerije. Sadnja sadnica uspješnija je u odnosu na sadnju gomolja. Korijen je dosta osjetljiv i sporo se obnavlja, te ga nije preporučljivo uznemiravati. Za rast je potrebno osigurati dovoljno prostora jer starije biljke postižu visinu od 30 do 90 cm. Alstromeriju se sadi nakon što prođe opasnost od mrazeva.

U toplijim krajevima, prije zime, alstromeriju je potrebno malčirati debelim malčom od 20 cm, kako bi se podzemne dijelove biljke zaštitilo od hladnoće. U hladnijim krajevima, alstromeriju je potrebno izvaditi iz tla i presaditi u posudu. Preko zime može boraviti u negrijanoj prostorji gdje temperature nisu niže od 10°C.

Ljetna suša neće prouzrokovati veće probleme, ali zalijevanje će tijekom sušnog perioda produljiti cvatnju. Za ljepšu cvatnju, potrebno je koristiti gnojivo s fosforom.

Cvjetovi peruanskog ljiljana cijenjeni su kao rezano cvijeće jer se mogu održati u vazi dulje od 2 tjedna. Za dulju trajnost cvjetova, sa stabljike uklonite listove. Kao cvijeće za vazu, cvjetne se stabljike režu prve godine, dok se idućih godina stabljike mogu ubrati otkidanjem od baze cvijeta. Ukoliko želite dulje uživati u ljepoti cvijeta na biljci, uklonite ih nakon što uvene. Kod alstromerija se ne uklanja samo uvenula cvjetna glavica, već cijela stabljika sa cvatom, čime se potiče rast novih cvjetova.

Oprezno s rukovanjem, izaziva alergiju 

Razmnožava se dijeljenjem. Osjetljivo korijenje potrebno je tretirati s pažnjom pri pomicanju, te ga se odmah treba presaditi. Najbolje vrijeme za to je u travnju. Dijeljenje podanka provodi se svakih tri do četiri godine. Sjetva sjemena peruanskog ljiljana nije uobičajena zbog spore klijavosti.    

Alstromerija je otporna na napad bolesti, ali nematode, puževi i uši mogu predstavljati opasnost kod uzgoja. Uslijed previše zalijevanja, može doći do pojave gljivičnih bolesti.

Kod rukovanja s alstromerijom, moguća je pojava alergijskog dermatitisa. Iako ta pojava nije česta, preporučljivo je koristiti rukavice kod sadnje podanaka.


Tagovi

Peruanski ljiljan Alstromerija Alstroemeria aurea Duga cvatnja Ukrasno bilje


Autorica

Martina Režek

Više [+]

Magistra inženjerka hortikulture Agronomskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu s ciljem usavršavanja na području znanosti u poljoprivredi.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Zabranjuju izraze šunka i kobasica za proizvode od biljnih proteina

Francuska je izdala zabranu korištenje izraza kao što su šunka, kobasica, odrezak i sl., za proizvode od biljnih proteina. Vlada time želi regulirati alternative mesu, a...

Više [+]