Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Gladiole i dalije
  • 04.05.2019. 07:30

Radovi u maju: Kako da vaša bašta zasja gladiolama i dalijama

Pravilna njega gladiola podrazumijeva prihranu. Ova biljka se veoma dobro razvija i napreduje tokom ljetnih mjeseci. Ona će neprestano cvjetati samo ako lukovice sadite u intervalu od po nekoliko sedmica.

Foto: Depositphoto/RodimovPavel
  • 478
  • 25
  • 0

Najveći broj vrsta cvijeća sadi se u rano proljeće. Međutim, postoje vrste koje nije kasno zasaditi ni tokom maja. Najpoznatije su sigurno gladiole. Dalije se takođe mogu posaditi u maju, a one cvjetaju od jula, pa sve do pojave prvih mrazeva. Mogu dostići visinu od 30 centimetara do 1,5 metara.

Kako da zasadite i njegujete ove biljne vrste priča za naš portal Ivan Nožinić, savjetnik direktora u preduzeću "Gradsko zelenilo" Novi Sad.

"Gladiola je biljka koja se veoma dobro razvija i napreduje tokom ljetnih mjeseci. Ovo lijepo cvijeće u vašoj bašti neprestano će cvjetati samo ako lukovice sadite u intervalu od po nekoliko sedmica. Kada savladate tehniku njegovanja gladiole, uvijek ćete imati velike površine preplavljene šarenim bojama, a ujedno i dekorativne reznice", objašnjava Ivan. 

Prihranjujte ih dva puta mjesečno

Prema njegovim riječima, gladiole se sade na dubini od deset centimetara, sa razmakom između lukovica od takođe 10 centimetara. Preporučuje se čak da razmak između redova bude i do nekih 20 centimetara. 

"Cvijet gladiole otvara se u julu, treba ih redovno zalivati, a tokom cvjetanja dva puta mjesečno dodavati tekuće đubrivo," navodi naš sagovornik.

Inače, lukovice gladiola imaju vlaknasti omotač smeđe boje sa ravnim malim dnom. U nekim slučajevima izdanci se već vide iz lukovica.

Ovom cvijeću najviše odgovara dobro ocjedito ili pjeskovito zemljište. Gladiole vole sunce, a sama sadnja je veoma slična kao i kod drugih lukovica. Ipak, njene lukovice bi trebalo posaditi nešto dublje u odnosu na druge jer imaju listove koji su bujni i rastu u visinu. "Ukoliko ih posadite na 10 do 20 centimetara dubine, time obezbjeđujete da se lukovice dobro usade u zemljište jer ukoliko je vrijeme vjetrovito, mogu biti iščupane iz zemlje", objašnjava Nožinić.

Kako se sade gladiole

Kako saznajemo, sadnja gladiola vrlo je jednostavna. Prvo se iskopaju rovovi dubine oko 10 do 20 centimetara, a potrebno je napraviti dugačak rov da u njemu mogu da se rasporede lukovice, u razmacima od 17 do 20 centimetara. 

Vodite računa da imate dovoljno mjesta da možete lijepo da rasporedite oko desetak lukovica.

Gomolji i lukovice imaju najljepše cvatove!

Nakon toga, poželjno je da se đubre, sa NPK đubrivom, u odnosu 5:10:10 ili 5:10:5. Preporučenu količinu đubriva trebalo bi da stavite na dno rupe (rova) i da ga pomešate sa zemljom. Zatim, trebalo bi dodati jedan sloj zemlje bez đubriva, prije nego što spustite lukovice u rov.

Preporuka je sadnja u intervalima

Ovom cvijeću potrebno je od 70 do 100 dana da naraste i počne da cvjeta. Zato se preporučuje sadnja u intervalima, kako biste imali cvijeće u punom cvjetanju tokom čitavog ljeta. "Ukoliko su gladiole izložene vjetru, morate obavezno staviti neku potporu za koju ćete ih vezati", navodi Nožinić. 

Dok rastu i dok se razvijaju, bitno je da ih redovno zalivate i malčirate prostor oko njih, kako bi zemlja bila vlažna.

"Pravilna njega gladiola podrazumijeva prihranu. Kada niknu i izrastu, prihranite ih. Nakon berbe cvijeća, možete ponovo da ih prihranite. Potrebno je da samo stavite granule pored biljke i da malo grabljama izmješajte zemlju i đubrivo", objašnjava naš sagovornik.

Dalije vole sunce čitav dan

Dalije takođe mogu da se posade u maju, a one cvjetaju od jula pa sve do pojave prvih mrazeva. Mogu dostići visinu od 30 centimetar do 1,5 metar. Riječ je o višegodišnjoj biljci koja potiče iz Meksika. Ona se uzgaja mahom zbog cvjetova različitih oblika i boja. Ovo cvijeće voli zemljište koje je bogato humusom, koje je dobro drenirano i koje ne zadržava višak vlage. Najviše joj odgovara mjesto u bašti koje je čitavog dana izloženo suncu.

Njega cvijeća u proljeće

"Lukovice prije sadnje potrebno je podijeliti na dva dijela, ali da svaki dio ima bar jedan pupoljak. Sade se tako što iznad gornjeg dijela lukovice mora da ostane još oko tri centimetra zemlje. Već tokom sadnje, u zemlju se zabadaju štapovi, za koje se kasnije vezuje biljka. U toku ljeta, jednom mjesečno potrebno je dodavati rastvor kompleksnog đubriva", dodaje Ivan.

Za ljepše cvjetove, dodajte više azota

Inače, ukoliko želite lijepe cvjetove, preporuka je da ih prihranite hranivom sa povećanom količinom azota, a prije cvjetanja prihranite ih hranivom sa povećanom količinom kalija. 

Ovo cvijeće prikladno je za sadnju na većim površinama. Ako želite posebno da ih istaknete, sadite ih pojedinačno ili u redove.


Tagovi

Uzgoj gladiola Uzgoj dalija Sadnja u intervalima Prihrana NPK đubriva Ivan Nožinić


Autor

Ljiljana Milovanović

Više [+]

Poljoprivredna tehničarka voćarsko- vinogradarskog smjera sa bogatim novinarskim iskustvom u različitim medijima. Ljubiteljica pasa.