Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Radovi u cvjetnjaku
  • 06.08.2019. 12:00

Radovi u vrtu tijekom kolovoza

Sada je idealno vrijeme da prihranite bilje, uklonite pokoricu i obavite slične poslove. U kolovozu bi sa sezonskog cvijeća trebalo redovno uklanjati uvele cvjetove, kako biste potakli biljke da ponovo cvjetaju.

Foto: Bigstockphoto/dolgachov
  • 2.483
  • 140
  • 0

Kolovoz je po nekima najljepši mjesec tijekom ljeta. Zato bi trebali iskoristiti ovaj mjesec i uživati još malo u vašem vrtu. Sada je idealno vrijeme da ga oplijevite, prihranite bilje, uklonite pokoricu i obavite slične poslove.

Također, kada primijetite da je lončanica uvenula, prebacite je u hladovinu i počnite je zalijevati tijekom večernjih sati. 

Vrijeme za orezivanje grmova i puzavica

Kako bi vaše biljke više cvjetale, u ovom mjesecu potrebno je da redovno uklanjate procvjetale cvjetove. Tijekom ovog mjeseca trebali bi orezati puzavice i grmove i to čim prestanu cvjetati. Naime, obavezno blago orežite grmove, posebno one koji cvjetaju ljeti, (plava kiša, lavanda). Također, orežite i puzavice. Osim orezivanja, puzavice bi trebalo privezati, a suvišne grane skloniti. I naravno ne zaboravite orezati gliciniju ako je imate. 

Ovo je idealan mjesec da skratite izbojke do pupoljka na deset centimetara udaljenog od glavne grane. Ovakvom rezidbom osigurat ćete da vaše cvijeće i bilje bujnije procvjeta narednog proljeća. 

Nastavite s orezivanjem ruža, a prihranite travnjak 

Ruže bi u kolovozu trebali nastaviti orezivati da bi kod njih potakli ponovno cvjetanje. Potrebno ih je redovno i puno zalijevati, posebno ako je u kolovozu toplo i sušno vrijeme. Ruže tretirajte protiv biljnih uši i najčešćih oboljenja.

Prirodnim metodama protiv biljnih uši

U kolovozu bi sa sezonskog cvijeća trebali redovno uklanjati uvele cvjetove, kako biste potakli biljke da ponovo cvjetaju. Ne zaboravite svakodnevno zalijevati cvijeće, kako ono ne bi uvelo. Zalijevanjem štitite biljke od visokih dnevnih temperatura.

Imate li travnjak u vašem dvorištu, a želite da je zelen i tijekom sušnog perioda, trebalo bi ga redovno zalijevati, jer je to veoma bitno za travu tijekom ovog mjeseca. 

Košenje bi trebali prorijediti, a noževe na kosilici podesiti na višu razinu. Preporuka je da krajem ovog mjeseca prihranite travnjak i to mineralnim gnojivom poput uree, kako biste potakli rast i busanje trave u period koji dolazi. Nakon što ste prihranili travnjak, obavezno ga zalijevajte kako bi se gnojivo otopilo. Ovo je pravo vrijeme za sjetvu novog travnjaka. Učinite li ovo u kolovozu imat će dovoljno vremena za pripremu za niske temperature. Raspitajte se koja je najbolja travna mješavina za područje gdje živite, a prije sjetve dobro pripremite teren.

Razdijelite bradate perunike, a kolovoz je i idealan za razmnožavanje trajnica

Ovo je mjesec kada bi trebalo redovno zalijevati trajnice, kao i ukloniti uvele cvjetove. Preporuka je i da izvadite i razdijelite bradate perunike, primijetite li da se one suše, samo pripazite da vam se ne osuše i trajnice koje cvjetaju tijekom jeseni. 

Također, trebalo bi otkinuti vrhove grana kod krizantema i zvjezdana kako biste potakli grmolik rast. Ako imate visoke trajnice, obavezno ih poduprite uz oslonce, kako bi ih zaštitili od vjetra. Ovog mjeseca možete razmnožavati trajnice i to uz pomoć vršnih reznica.

Kolovoz idealan za sakupljanje sjemena cvijeća 

Želite li i sljedeće godine imati lijep vrtu, a nećete trošiti novac, preporuka je da sakupite sjeme: noćurka, nevena, noćne frajle ili kalifornijskog maka. Najjednostavnije prikupljanje sjemena je da odrežete glavice cvijeća sa sjemenom, a nakon toga ih stavite u papirnatu vrećicu na suho mjesto, samo vodite računa da se sjeme ne presuši. Ne zaboravite napisati na svaku vrećicu ime cvijeća. Kada ste to učinili, poslije nekoliko dana otvorite vrećice, odvojite sjeme od cvjetne glavice, pa sjeme vratite u vrećicu i čuvajte ga na suhom i prohladnom mjestu.

Tijekom ovog mjeseca možete sakupiti začinsko bilje i staviti ga u teglice ili posaditi u lončanice, pa da vam je tijekom cijele zima nadohvat ruke. Također, osušeno bilje i cvijeće može vam poslužiti kao ukras u stanu tijekom zime.


Tagovi

Radovi u vrtu Kolovoz Orezivanje grmova Orezivanje puzavica Orezivanje ruža Sezonsko cvijeće Travnjak Košenje


Autor

Ljiljana Milovanović

Više [+]

Poljoprivredna tehničarka voćarsko- vinogradarskog smjera s bogatim novinarskim iskustvom u različitim medijima. Ljubiteljica pasa.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

No farmer no food, no food no future!