Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Balkonsko cvijeće
  • 14.04.2019. 07:00

Šta da zasadite na terasi, a da joj se svi dive?

Prije nego što počnete da sadite cvijeće, trebalo bi da se raspitate koje uošte odgovara vašoj terasi. Jedno od osnovnih pravila je to na kojoj strani svijeta se terasa ili balkon nalaze.

Foto: Depositphoto/Wavebreakmedia
  • 532
  • 28
  • 1

Svjedoci smo da se posljednjih godina uglavnom grade minijaturni stanovi sa manjim terasama, a jedina oaza stanara njihova je terasa. Na žalost, pokazalo se da te male oaze imaju veoma loše uslove za rast i razvoj biljaka i cvijeća. Naime, terase ili su izložene suncu, kiši, vjetru, nalaze se blizini zida i prozora ili se nalaze u hladovini. Zbog svih ovih stvari, treba znati kako da pravilno izaberete vrstu cvijeća. 

Zato prije nego što počnete da sadite cvijeće, trebalo bi da se raspitate koje uopšte odgovara vašoj terasi. Jedno od osnovnih pravila sadnje balkonskog cvijeća je na kojoj se strani svijeta nalazi balkon.

Što uzgajati na južnoj strani balkona ili terase?

Ukoliko se on nalazi na jugu, trebalo bi da izaberite biljke koje vole sunčevu svjetlost, a ako je kojim slučajem okrenut ka istoku ili zapadu, kupite cvijeće kom više prija hladovina ili sjena. Zato vam donosimo savjete kako da izaberete cvijeće za vašu terasu.   

Muškatl kao klasičan izbor

Jedna od najpoznatijih, odnosno, najpopularnijih vrsta cvijeća za balkon su muškatle (Pelargonium). To ne treba čuditi jer je riječ o veoma otpornom cvijeću koje se lako uzgaja. 

Muškatl voli sunce, a kada se posadi na sunčanom i odgovarajućem mjestu, veoma lijepo uspijeva i ima lijepe cvjetove. Treba redovno da se zaliva i prihranjuje. Njihovo zalivanje trebalo bi da bude redovno, ali umjereno. Tokom ljetnih mjeseci, u kasnijim podnevnim satima kada zađe sunce, muškatle možete da prskate vodom koja je malo odstajala. Ako su noći svježe, ova mjera se ne preporučuje.  

Muškatl - hrđu možete spriječiti na vrijeme

Da bi ovo cveće napredovalo, u proleće bi trebalo da se oreže, a nakon toga zalije. Nakon dve godine, bilo bi poželjno da ih zamenite novim mladicama. A kako bi one bile u punom sjaju, odlična prihrana za njih je  rastvor vode i joda - kap joda dodajte u litar vode pa 50 ml rastvora poprskajte po unutrašnjim zidovima saksije. 

Viseće petunije vole sunčana mjesta

Jedna od najljepših vrsta cvijeća koja krasi terasu viseća je petunija. Ovaj atraktivni cvijet može od vašeg balkona da napravi  pravi mali rajski vrt. Nije previše zahtjevna biljka, a voli sunčana i sjenovita mjesta, vlažno zemljište i redovno prihranjivanje.

Preporuka je da ih zalivate vodom koja je siromašnom krečnjakom (pustite neka odstoji) i jednom nedjeljno ih prihranjujte đubrivom za petunije. Kada ih zalivate, vodite računa da ne pokvasite listove. Ukoliko se dogodi da lišće počne da žuti i da se suši, trebalo bi pojačati prihranu.

Verbena idealna za početnike

Verbena je još jedna ljepotica poogodna za terasu. Ovu biljku krasi mnoštvo sitnih cvjetova raznih boja. Riječ je o jednogodišnjoj biljci iz Južne Amerike. Njen uzgoj nije zahtjevan pa je zato ovo cvijeće preporučljivo početnicima. Njih je najbolje saditi u saksije, viseće korpe i žardinjere. Korijen biljke mora da bude  zdrav i čisto bijele boje. Treba saditi jednu do dvije biljke u saksiju, veličine 19 do 21cm.

Verbena voli sunčano i polusjenovito mjesto, redovno zalivanje i prihranjivanje svake dvije nedelje. Dobro podnosi sušu dok neke sorte neće imati problem ni sa jakim vjetrovima i jakim suncem.

Zalivanje: Ovo saksijsko cvijeće redovno se zaliva samo poslije sađenja i to dok se biljka ne primi. Kada jednom krene da raste, ne smijete pretjerivati sa količinom vode pri zalivanju. Zalivajte samo kada je zemlja vrlo suva, odstajalom vodom, rano ujutru ili nakon zalaska sunca. Voda ne bi smjela da ostane na tacni, ako je uzgajate u saksiji.

Mladim biljkama treba otkinuti vrh stabljike i to onda kada izrastu dva, tri para listova jer ćete tako da podstaknete žbunast rast. 

Prihrana: Prihranjujte biljku jednom u sezoni, odnosno, u proljeće kada biljka dostigne visinu od desetak centimetara. Tada se koristi đubrivo na bazi željeza.

Bakopa - puzavica neobične forme

Bakopa, u narodu poznatija kao snježna lopta zbog svoje neobične forme, zanimljiva je puzavica. Plavi, bijeli ili žuti cvjetovi na njenim dugim puzećim zelenim granama veoma su zanimljiv ukras, na terasama. Dobro se uklapa sa svim cvijećem pogodnim za žardinjere, viseće korpe i saksije. Njega nije komplikovana.  Ova puzavica sa sitnim cvjetovima, može da izraste od 50 do 80cm. Voli sunčano i polusjenovito mjesto, obavezno vlažno zemljište i prihranu tekućim đubrivom za cvjetanje.

Kako promijeniti boju cvjetova hortenzije?

Idealna temperatura za ovu biljku je između 13 stepeni noću i 21 stepen danju. Kada su temperature više od 21 stepen, cvjetanje je sporije. Ovu zanimljivu biljku treba redovno zalivati, posebno ljeti, ali tek kada se zasuši gornji dio zemlje u kojoj se nalazi. Nakon zalivanja, trebalo bi odliti višak vode sa tacne. Ako se zemlja zasuši sedam do 14 dana, neće cvjetati, a ako je stalno u vlažnoj sredini onda korijen istruli.

Lijepi dečko (Impatiens) - podnosi i nepovoljne uslove 

Latinski naziv za biljku je Impatiens i riječ je o vrlo atraktivnom cvijeću koje cvjeta bijelim, ljubičastim ili crvenim cvjetovima. Posebno su interesantne sorte sa šarenim cvjetovima. Mada na prvi pogled, djeluje kao nježna i krhka biljka, ovo cvijeće je idealno za početnike, jer može da podnese i nepovoljnije uslove uzgoja. Drugi nazivi ove biljke su: vodenika, Lijepa Liza, Pištika, Nedirak.

Ovo cvijeće voli polusjenovita mjesta, mada može da uspijeva i u potpuno zatamnjenim mjestima. Uz redovno zalivanje i prihranu, imat ćete atraktivno cvijeće na balkonu.
Uzgoj i prihrana: Lijepi dečko prihranjuje se uz svako drugo zalivanje. Koristi se đubrivo koje ne sadrži fosfor. Između dva zalivanja, sačekajte da se zemlja prosuši. Dok se ne pojave prvi cvjetovi, morat ćete da sačekate još pet do šest sedmica.

Ukoliko cvijeće držite na temperaturama većim od 16 stepeni, cvjetanje i rast bit će intenzivniji, ali temperature veće od 30 stepeni usporit će ga.
Za njega je pogodan uzgoj u saksiji i žardinjerama, sa dobro propusnom zemljom. Odgovara mu sjena i zato ga nemojte izlagati direktnim sunčevim zracima. 

Begonija voli svjetla mesta

Begonija važi za veoma osjetljivu biljku, a za ovakvu ljepoticu vrijedi se potruditi, pronađite joj odgovarajuće mjesto na terasi i u njoj ćete uživati cijelog ljeta.
Begonija cvjeta od jula do septembra, a ima lijepe bijele, žute, tamnonarandžaste, ljubičaste, crvene ili višebojne cvjetove. Ova biljka voli svjetlo mjesto, ali zaštićeno od direktnog sunca ili polusjenu, kao i zavjetrinu.

Zaliva se tek kada se prosuši gornji sloj zemljišta i to ne direktno u saksiju već u posudu ispod saksije. Poslije dvadesetak minuta od zalivanja treba da odstranite višak vode iz posude.
Kada se biljka već oformi, prihranjujte je jednom u dvije nedelje tekućim đubrivom za cvjetnice i obilno je zalivajte, samo pazite da ne pokvasite listove i cvjetove.


Tagovi

Uzgoj cvijeća Prihrana Tekuća đubriva Zalivanje Balkonsko cvijeće


Autor

Ljiljana Milovanović

Više [+]

Poljoprivredna tehničarka voćarsko- vinogradarskog smjera sa bogatim novinarskim iskustvom u različitim medijima. Ljubiteljica pasa.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

Što će Brad pit' na ovogodišnjem Oskaru?

Brad Pitt nije nominiran ni za jednu nagradu na ovogodišnjem Oskaru, ali i dalje ima važnu ulogu na ovoj ceremoniji. Njegov zadatak je osvježiti goste i to - šampanjcem....

Više [+]