Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Tisa
  • 31.12.2016. 12:00

Tisa - tisućljetni grm koji ubija i liječi

Tisa je ukrasno zimzeleno drvo interesantnog izgleda koje pruža posebnost svakome vrtu. Iako otrovna biljka, zauzima mjesto u medicini u liječenju karcinoma. Drvo tise je vrlo cijenjeno zbog visoke kvalitete.

Foto: pixabay.com
  • 50.447
  • 390
  • 0

Tisa (Taxus baccata), u narodu je još poznata pod nazivima i čemika plodna, jeličica, tisovina, žvetuljina, tisenj. U prirodi je vrlo rijetka i najčešće je na teško dostupnim i zabačenim mjestima, gdje je čovjekov utjecaj slabiji ili nikakav.

U mnogim europskim državama proglašena je strogo zaštićenom biljnom vrstom. Sadi se u parkovima i botaničkim vrtovima. Zbog svog atraktivnog izgleda prisutna je u mnogim vrtovima. U srednjem vijeku koristila se za izradu posebno cijenjenih lukova za strijele, što je uzrokovalo veliko smanjenje tise na prirodnim staništima.

Tisa se sadila u blizini ranokršćanskih crkava, samostana i dvoraca zbog simboličnih i religioznih vjerovanja. Kroz povijest, mnogi su ju narodi koristili u spiritualnom ritualima te kao amajliju jer se vjerovalo da omogućuje dug život i dobro zdravlje čovjeka i domaćim životinjama. Danas je zbog velikog hortikulturnog značaja razvijen veliki broj varijateta tise, koji neki od njih imaju i žute ariluse oko sjemenke.

Može doživjeti i do tisuću godina

Vazdazeleni je grm ili nisko stablo koje može narasti visoko i do 20 m. Sporog je rasta i može doživjeti starost i više od 1.000 godina. Godišnje naraste između 20 i 30 cm. Posjeduje široko zaobljenu ili široku piramidalnu krošnju. Kora drveta mijenja boju iz crvenosmeđe u sivosmeđu, a kasnije se i ljušti u manjim ljuskama. Vrlo je mekana te se pod većim pritiskom (penjanje djece) mogu dosta oštetiti grane pa čak i cijelo stablo.

Tisa ima duge i brojne grane prekrivene igličastim listovima. Listovi su mekani, tamnozeleni i sjajni. Na dvodomim biljkama pojavljuju se jednospolni cvjetovi. U jesen se muški cvjetovi pojavljuju u obliku pojedinačnih i okruglih tvorevina smještenih u pazušcima jednogodišnjih listova. Ženski cvjetovi pojavljuju se pojedinačno u proljeće, također u pazušcima jednogodišnjih listova. Cvate od veljače do travnja, a oprašivanje je vjetrom.

Nakon oplodnje, iz ženskih se cvjetova razvija tamnosmeđa jajasta sjemenka obavijena mesnatim ovojem (arilus), koji je prvotno zelene, a kasnije izrazito crvene boje, te dozrijeva u jesen. Tisa se razmnožava sjemenom i reznicama, uglavnom je dobre izbojne snage iz panja, no puno bolje iz položenih grana. Sjeme je prilično dormantno pa joj otežava širenje u prirodi.

Relativno topla staništa tise

U šumama raste pojedinačno ili u skupinama, najčešće na vapnenačkom tlu, no prisutna je i na stijenama na oko 1.500 m nadmorske visine. Smještena je na relativno toplim staništima koja variraju od nizina do planinskih položaja jer ne podnosi kasne mrazove i velike temperaturne razlike. Ne smetaju joj ekstremne vrućine i hladnoće te može rasti i na sunčanom i sjenovitom položaju.

Uglavnom uspijeva na svakom tipu tla, no ono mora biti dobro drenirano. Podnosi gradska zagađenja zraka. Može podnijeti temperature i do -25°C, ali je u proljeće moguće oštećenje mladih grana zbog mraza.

Svi dijelovi tise su veoma otrovni zbog sadržaja alkaloida taksina i glikozida taksikatina koji su kardiotoksični. Nakon konzumacije nastupaju gastrointestinalni problemi te poremećaj rada srca i cirkulacije, oštećenje jetre i bubrega. Uzrok smrti je paraliza disanja. Za ljude je jestiv samo mesnati dio sjemena (arilus), a može se jesti svjež ili u prerađenom stanju. Pticama je vrlo omiljena hrana.

Tisa ima antikancerogeni potencijal

Tisa se može koristiti u ljekovite svrhe. Sadrži tvar taksol koji pokazuje značajni potencijal u liječenju raka, posebice kod raka jajnika. Svi dijelovi biljke, osim mesnatog dijela djeluju kao antispazmolitici, kardiotonici, ekpektoransi i purgativi. Unutarnjom primjenom listova liječi se astma, bronhitis, štucavica, reuma i epilepsija. S obzirom na otrovnost biljke, ne bi ju se trebalo koristiti u kućnoj upotrebi bez nadzora ovlaštene osobe.

Idealna je za rezidbu te je omiljena u vrtovima kao živica i u topiariju. Drvo tise je visoke uporabne vrijednosti. Zbog svoje je fine strukture lako za mehaničku obradu, te popularno za rezbarenje i izradu raznih predmeta. Ekstrakt listova koristi se kao insekticid.

Foto: pixabay.com


Tagovi

Zaštićena biljna vrsta Dugovječnost stabla Hortikulturna vrijednost Kvalitetno drvo Toksičnost


Autorica

Martina Režek

Više [+]

Magistra inženjerka hortikulture Agronomskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu s ciljem usavršavanja na području znanosti u poljoprivredi.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Lipo Josipovo - lipa sva godina: Što još kažu narodne izreke?

Spomendan svetog Josipa obilježavamo danas, 19. ožujka. Uz ovoga sveca vezano je niz narodnih mudrosti koje služe kao svojevrsna prognoza vremena. Neke od njih objavljene...

Više [+]